online liefde

#DrTechGirl: Kan Facebook voorspellen hoelang je relatie zal duren?

Dat Facebook veel (heel veel!) data heeft, is natuurlijk een feit. Maar wist je dat Facebook kan voorspellen hoelang je relatie zal duren? Daar moest Dr. TechGirl natuurlijk meer over weten!

Na grondige analyse van meer dan een miljoen (!) Facebook-profielen, ontdekten computerwetenschapper Jon Kleinberg en Facebook-ontwikkelaar Lars Backstrom een verband tussen het aantal gedeelde sociale connecties tussen een gebruiker en de persoon met wie ze een relatie hebben. En daarbij dus de ‘kracht’ van deze relatie.

Jon en Lars bekeken ’t gehele Facebook-netwerk van de koppels die ze onderzochten. Hierbij analyseerden ze onder andere hoeveel overlap er is tussen de vriendenkring van beide personen in de relatie. Want hoe meer overlap er is, zeggen ze, hoe sterker je relatie. Hoe langer het koppel immers bij elkaar is, hoe meer ze elkaars vriendenkring gaan overnemen. En dat is dus gunstig!

Er werd ook gekeken naar ‘hoe snel’ dit fenomeen zich voordeed. Stel je voor dat jij en je partner een half jaar samen zijn, maar dat de overlap nog steeds erg laag is. In dat geval zijn de kansen van een duurzame relatie helaas niet zo hoog, volgens de wetenschappers.

Dus, de conclusie is: Facebook kan (enigszins) voorspellen hoe duurzaam je relatie is.

Bron (PDF): Romantic Partnerships and the Dispersion of Social Ties: A Network Analysis of Relationship Status on Facebook

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.