#DrTechGirl | Is het schadelijk om je telefoon ‘s nachts op je nachtkastje te hebben?

Dr TechGirl is normaliter natuurlijk vooral bezig met wat technologie allemaal kan doen als je wakker bent, maar als je slaapt kan tech natuurlijk ook een boel voor je doen. Dat hoeft echter niet altijd positief te zijn. Zo werd Dr TechGirl gevraagd: is het nou wel of niet schadelijk om ‘s nachts je telefoon op je nachtkastje te hebben liggen?

Gezien het aantal wekkers waar je je iPhone aan kunt koppelen, zou je denken dat het dan vast niet schadelijk is om je telefoon zo dichtbij je te hebben liggen. Waarom zou het ‘s avonds ook anders zijn: overdag heb je hem immers ook meestal binnen een paar meter bij je vandaan. Misschien lig jij al jaren met je telefoon op je nachtkastje en heb jij nergens last van, maar betekent dat ook dat het niet schadelijk is?

Californië waarschuwt

Er is een heleboel dat we nog niet weten over dat overmatig gebruiken van onze telefoons van de laatste jaren. Wat zijn de langetermijneffecten? De California Department of Public Health heeft onderzoek gedaan en geeft in een bestand met advies voor het gebruik van de telefoon aan dat er radiofrequentiegolven worden uitgestraald door de telefoon. Er zijn studies die hebben gezien dat overmatig en langdurig gebruikmaken van je telefoon mogelijk een link hebben met bepaalde soorten kanker en tumoren. Je kunt er ook hoofdpijn van krijgen en vruchtbaarheidsproblemen.

Maar ja, dat is ook gezegd van een heleboel andere dingen die we nog steeds overmatig gebruiken. Bovendien zijn de studies aanwijzingen dat het zou kunnen: keihard bewezen is het nog altijd niet, juist omdat we nog maar kort zo hevig gebruikmaken van deze techniek. Toch wil je misschien die radiogolven niet te dicht in je buurt hebben en het is volgens de California Department of Public Health dan ook aan te raden je telefoon altijd in een tas te dragen in plaats van in je broekzak. Ook wordt aangeraden niet te dichtbij je telefoon te zijn als je grote bestanden download of als je slechts 1 of 2 streepjes bereik hebt.

Radiogolven

Volgens Dr TechGirl is dat allemaal wel erg heftig advies, immers zitten er nog veel meer radiogolven in andere technologie die ook veel om ons heen is. Overigens is je telefoon gebruiken in je bed voor je gaat slapen, of als je net wakker bent, niet bevorderlijk. Niet voor niets zijn de meeste telefoons uitgerust met modi waarbij je de blauwheid uit het licht kunt laten filteren, voor meer comfort voor de ogen. En is het checken van social media en e-mail echt zo belangrijk om zulke onheuse tijdstippen? Misschien denk je dat het ontspannend is, maar je kunt zomaar iets te zien krijgen wat je niet bevalt of waarover je nog lang gaat liggen malen.

MobileMobile

Waarschijnlijk is het dus niet zozeer slecht dat je telefoon naast je ligt door de straling, maar vooral voor je gemoedsrust. Je gaat naar bed met je e-mail nog in je hoofd en je wordt ermee wakker, want het apparaat is waarschijnlijk het eerste waar je naar kijkt als je je ogen opent. En ben jij toch een beetje bang geworden voor straling, maar wil jij toch je telefoon als wekker gebruiken, zet hem dan op vliegtuigmodus als je hem op je nachtkastje legt.

Slaap lekker!

 

Liefs, DrTechGirl.

#DrTechGirl is een terugkerende reeks waarin we op zoek gaan naar oplossingen voor jouw tech gerelateerde problemen. Heb je slecht WiFi bereik in huis? Wil je weten hoe je de beste foto’s kunt maken? Heb je een heel andere praktische tech vraag? Stel hem aan ons en wie weet helpen we je met de oplossing! *** Bij veel belangstelling maken we een selectie uit de inzendingen ***

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.