Kobo Libra H2O

#DrTechGirl – is het anno 2020 nog nuttig om een e-reader te kopen?

Een boek lezen: heerlijk. Er gaat niets boven dat papier tussen vingers. Of toch wel? Je ziet immers meer en meer mensen met een e-reader. Een van de mooiste uitvindingen uit het decennium 2000-2010. Aan de andere kant… is deze nog wel zo relevant, nu telefoons grote schermen hebben? DrTechGirl gaat op onderzoek uit.

E-reader pro’s

Een e-reader is handig. Je betaalt aanzienlijk minder per verhaal en je hoeft niet 10 kilo aan boeken bij je te dragen als je op vakantie gaat. Bovendien bestaan er speciale e-books die niet op papier worden uitgegeven. Kortom, de voordelen zijn duidelijk. Er zijn heel veel soort e-readers en ze zijn inmiddels lang genoeg op de markt om fijn geprijsd te zijn: voor 65 euro heb je een nieuwe e-reader. 

En trouwens: het biedt ook meer privacy dan een boek. Zelfs meer dan een telefoon. Lees je 50 Shades of Grey in de trein, dan kan iedereen dat aan de kaft aflezen, of dankzij het licht van je telefoon meelezen. Een e-reader is wat dat betreft aanzienlijk meer discreet. Niemand hoeft te weten wat je leest, zeker als je je lettergrootte vrij klein zet en de rest vrij donker.

En de nadelen?

Een e-reader lijkt tegenwoordig onnodig, want we hebben toch flinke schermen op onze smartphones? Je downloadt even een app waarmee je epub-bestanden kunt lezen en klaar. Toch is het nog steeds best interessant om een e-reader te hebben. Ten eerste omdat het gebruikmaakt van digitale inkt, dus in plaats van een bak licht in je gezicht van een smartphone, is het aanzienlijk rustiger voor je ogen. Lezen is typisch zo’n vlak-voor-het-slapengaan activiteit. Juist dan kun je beter niet op je telefoonscherm kijken.

MobileMobile

Er zijn bovendien nog een paar negatieve kanten aan een e-reader, die juist nu van belang zijn: veel e-readers worden bijvoorbeeld onvoldoende geüpdatet, waardoor veiligheidsrisico’s ontstaan. En dan is er bijvoorbeeld nog het simpele feit dat je een uitgelezen boek op een e-reader niet even in de tweedehands verkoop kunt gooien. Iets dat je wel met een papieren boek kunt doen. Zeker als het een wat nieuwer boek is, dan kun je daar vaak nog een aardig centje mee verdienen, waardoor een eerstehands boek nog maar een kleine investering kost.

Lekker voor in bed

En een e-reader kun je, zoals eerder gezegd, dus vooral lekker in bed lezen. Je hebt er namelijk geen nachtlampje bij nodig, omdat de e-reader zelf wat licht afgeeft. Maar dan dus weer niet zoveel licht als een smartphone. Zeker voor mensen die dus veel in bed en onderweg lezen, is een e-reader een goede partner, maar als je merkt dat je ook goed uit de voeten kan met je smartphone, dan zal een e-reader daarbij vergeleken niet heel veel vernieuwing met zich meebrengen.

Heb jij een vraag voor Dr TechGirl? Stel hem via de hashtag #DrTechGirl. Tot volgende week!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.