Action Solar Powerbank

#DrTechGirl: is een solar powerbank handig in Nederland?

Heb jij in plaats van je vakantie naar Spanje toch maar de sleurhut ingepakt voor een paar weekjes in ons eigen koude kikkerlandje? Dan ben je niet de enige! Tech kan jou helpen om het je zo zorgeloos mogelijk te maken op de camping. In plaats van een lang verlengsnoer kan je bijvoorbeeld kiezen voor een solar powerbank om je heilige smartphone op te laden. Maar, is dat wel handig in Nederland?

Hoe werkt het?

Om het potentiële probleem te spotten, is het goed om te begrijpen hoe een solar powerbank werkt. Het principe is hetzelfde als bij een reguliere powerbank: sluit een oplaadkabel aan op je powerbank, plug het andere eind in bijvoorbeeld je smartphone, en je apparaat zal opladen. Dit kan draadloos omdat de powerbank stroom verbruikt vanuit een eigen accu. Is de accu van je powerbank leeg, dan zal je die weer moeten opladen.

Een solar powerbank hoef je niet op te laden via een stopcontact. Deze laadt op via zonne-energie. Op deze powerbank zit een paneel dat zonlicht om kan zetten in energie. Het probleem kan je dan ook wel raden: in ons koude landje schijnt niet altijd de zon. Dus kan het zijn dat je zonder stroom komt te zitten.

Is het dan wel handig?

De positieve kant: omdat je je solar powerbank niet hoeft op te laden aan het stroomnet, is deze optie een stuk milieubewuster. De keerzijde is dat je toch zo fel mogelijk zonlicht nodig hebt om energie op te wekken. Is de zon wat minder sterk, dan laadt de powerbank ook langzaam op. Met de huidige stand van zaken is de oplaadtijd van de solar powerbank alsnog een stuk langzamer dan bij een reguliere powerbank aan het stroomnet.

Ik kan me voorstellen dat het in de zomermaanden handig en milieubewust is om een solar powerbank te gebruiken, ook in Nederland. Zorg er dan wel voor dat je er eentje aanschaft met een grote accu, zodat je wat langer op een lading door kunt. Is het een volle dag zonnig, dan heb je je powerbank ook zo opgeladen. Dan maakt die ene dag regen ook niet zoveel uit.

Zelf zou ik het met de huidige stand van de techniek nu nog niet aandurven om enkel van een solar powerbank afhankelijk te zijn voor een paar weken. Maar dat is ook omdat ik mijn telefoon veel gebruik en de accu daarvan dus snel leeg is. Nog iets dat je zou kunnen overhalen, is dat je de meeste powerbanks alsnog kunt opladen aan een stroomnet, mocht de zon wegblijven 😉

Heb jij een vraag voor Dr TechGirl? Stel hem via de hashtag #DrTechGirl. Tot volgende week!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.