online shoppen

#DrTechGirl: Hoe weet je of een webwinkel echt is?

We kennen allemaal de grote bekende Nederlandse webshops wel, maar wat als je een perfecte aanbieding ziet op Facebook of Instagram? Je kunt natuurlijk altijd even googelen naar ervaringen van anderen, maar ook daarin kan een neppe webwinkel invloed uitoefenen. Dr. TechGirl geeft je de nodige tips om zelf op onderzoek uit te gaan.

Check het adres

Net als bij phishing is het vooral verstandig om te kijken wat het adres is. Er worden soms bestaande websites gebruikt die wel echt zijn geweest, maar helemaal niet passen bij hoe de webwinkel heet. Ook gebruiken ze vaak adressen die goed gaan op Google, zoals 2019adidas.nl of Leeuwarden2019.nl. Het zijn bekende namen, ze zijn goed gespeld, maar vaak zijn het toch net een beetje vreemde namen.

Check het logo

De Consumentenbond heeft een lijst gemaakt met allerlei logo’s van bekende merken, die vaak worden geïmiteerd door nepwebwinkels. Check het logo van de shop waar je winkelt even naast die lijst. Het is natuurlijk geen garantie, maar zeker Chinese nepwebshops maken vaak gebruik van die logo’s of varianten daarop. 

Als het te mooi lijkt om waar te zijn…

Je weet het, want zo werkt het met alles in het leven. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook zo. Je ziet vaak enorme afprijzingen bij zo’n neppe webwinkel, met soms wel 70, 80 of 90 procent korting. Het is spijtig, maar dit is vaak een flink alarmbel die bewijst dat het gaat om een nepwebsite. Waarom zou die ene Nike-sweater bij Footlocker acht tientjes kosten, maar bij een andere website een tientje? 

MobileMobile

Tot slot moet je zeker ook kijken naar de bekende red flags, zoals veel spelfouten of rare vertalingen. Check of een winkel een echt Webwinkelkeurmerk heeft en controleer of er goede contactgegevens worden weergegeven op de site. Heb je al deze dingen gecontroleerd en lijkt een website goed, bestel dan voor de zekerheid iets iets kleins, voordat je gigantisch veel geld over de balk smijt dat je misschien wel nooit meer terugziet, of waarvoor je producten krijgt die niet bepaald uit de echte Nike-fabriek komen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten