Fake news

#DrTechGirl: hoe weet ik of een video nep is?

We leven in een wereld waarin ‘fake news’ overal is. Of je moeder nou niet inziet dat DeSpeld echt geen officiële krant is, of dat je een zeer echte foto ziet met allerlei raketten erop: alles kan worden gefaket. Dr TechGirl werd de vraag gesteld: hoe weet ik nou of een video nep is?

Het is moeilijk antwoord te geven op deze vraag. Of tenminste, om positief antwoord te geven op deze vraag. Het is namelijk nagenoeg niet te zien of een video nep is. Het grappige is dat dat ontstaat en moet worden verholpen door hetzelfde: kunstmatige intelligentie.

Dankzij kunstmatige intelligentie worden video’s steeds echter. Je voedt die technologie gewoon allemaal beelden van een bepaald persoon, bijvoorbeeld Obama, inclusief geluidsclips, en je maakt er zo een programmaatje mee waardoor het net lijkt alsof Obama in een speech niet zo vriendelijk spreekt over meneer Trump.

https://www.youtube.com/watch?v=cQ54GDm1eL0

Jordan Peele

De bovenstaande video van regisseur Jordan Peele laat dat zien. Het is ook sinds het Trump-tijdperk dat we ons nog bewuster worden van die fake content. Hij heeft zich er al diverse malen over opgewonden en doet dat heel publiekelijk. Maar, eigenlijk is fake nieuws helemaal niet zo nieuw.

Er zijn diverse belangrijke persfoto’s waarmee is gesjoemeld. Denk bijvoorbeeld aan de foto die nog op Time-magazine stond van de mannen in een kamp in Bosnië. Die bleken dus juist aan de andere kant van het hek te staan. Er zijn ook diverse Photoshop-enthousiastelingen onder persfotografen geweest, die zelfs zo ver gingen als het photoshoppen van extra raketten in een oorlogsfoto.

In de jaren ‘90 was de technologie dus al zo ver dat afbeeldingen konden worden gemanipuleerd en nu is de tijd dat video tot in de puntjes echt kan lijken, terwijl dat dus niet het geval is. Kun je echt helemaal niet zien dat het nep is? In veel gevallen zie je het gelukkig wel. Je ziet zelfs in de video van Jordan Peele dat er toch wat dingen ‘off’ zijn.

Zeker als je Obama vaak op televisie hebt gezien, dan heb je er dankzij onze menselijke drang om constant naar mensen hun ogen en lippen te kijken, onbewust een studie van gemaakt hoe deze man beweegt en spreekt. Je merkt dan ook snel dat er iets vreemd aan zo’n video is aan hoe het eruit ziet.

Gezond verstand

Bovendien moet je altijd je gezonde verstand blijven gebruiken. Zou Obama zich echt zo ongelukkig uitlaten over Trump, in zo’n setting? Als iets te gek lijkt om waar te zijn, of juist zo opmerkelijk is dat je het linea recta wil delen: ga dan nog even tien seconden achterover hangen en bedenk je dat dit niet per se echt hoeft te zijn. Je hoeft echt niet in complete complottheorie-bedenkermodus te schieten, maar meestal als iets opvalt, dan is dat al een teken dat je extra moet opletten.

Je kunt het in veel gevallen dus wel zien, maar niet altijd. Daarom zijn er diverse bedrijven nu bezig om de kunstmatige intelligentie juist andersom in te zetten. Dus niet om fake content te maken, maar juist om fake content op te sporen.

Maar, het lukt nu nog steeds niemand om echt 100 procent van elke video te kunnen vaststellen of deze nep is. Onderzoekers van het Amerikaanse USC ISI bijvoorbeeld, hebben een programma gemaakt dat dat moet kunnen, maar het heeft het ‘slechts’ 96% van de tijd juist. Die overige 4% weet de computer het niet (goed).

De dokter adviseert: gewoon je gezonde verstand blijven gebruiken dus.

Heb jij een vraag voor Dr TechGirl? Stel deze dan onder een artikel op TechGirl.nl of door op social media de hashtag #drtechgirl te gebruiken. Tot volgende keer!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.