Foto in vliegtuig

#DrTechGirl: Hoe maak je mooie vakantiefoto’s met je smartphone?

Of je nu in Nederland blijft dit jaar of toch de grens over gaat, op vakantie heb je natuurlijk weer alle tijd om wat meer foto’s te maken van al het moois en leuks dat je meemaakt. Doe je dat net als TechGirl AnkeV eigenlijk alleen nog maar met je mobiele telefoon, dan gaan deze tips je zeker helpen je foto’s net nog iets beter te maken!

Tikkeltje scheef

Bij de toren van Pisa is dat natuurlijk helemaal de bedoeling, maar als het gaat om de horizon op de achtergrond, is het wel zo fijn dat die recht is. Om daar zeker van te zijn, zet je het raster aan in de cameramodus van je mobiel. Met het raster kun je de horizon parallel laten lopen aan de lijnen op jouw beeldscherm en weet je zeker er geen scheve kiekjes meer worden gemaakt. De verticale lijnen kunnen je ook helpen op het moment dat je bijvoorbeeld door een raam naar buiten wilt fotograferen en daar de nadruk op wilt leggen. Hoe dan ook, het raster voorkomt dat je foto een tikkeltje scheef oogt.

Scherpstellen

Help de camera van je telefoon een beetje door op het beeldscherm te tikken op de plek waarop jij wilt scherpstellen. De camera zelf pakt vaak het voorwerp dat dichtbij is, maar dat is niet altijd waar jij de nadruk op wilt leggen en dat is ook niet altijd automatisch het midden van je beeldscherm. Een tikje in de goede richting doet dus wonderen en het beeld past zich automatisch aan. Check voor je vakantie nog even of je telefoon digitaal of optisch kan inzoomen en hoeveel. Beschikt jouw mobiele telefoon enkel over digitale zoom, gebruik die dan niet. Het zal de kwaliteit van de foto niet ten goede komen. Je kunt in dat geval beter gewoon de foto maken en achteraf bijsnijden.

Goed licht

Ook al zijn er smartphones met fantastische camera’s, de sensor is natuurlijk veel kleiner dan die van een gewone camera. Zodra het donkerder wordt, is dat zeker bij foto’s gemaakt met mobieltjes sneller zichtbaar. Dan wordt het experimenteren geblazen om te voorkomen dat de foto alsnog onduidelijk wordt. Het is dan ook geen verrassing dat je de mooiste foto’s maakt bij daglicht en met veel zon. Wil je binnen fotograferen? Doe dan zoveel mogelijk lampen aan en gordijnen of rolluiken open. Probeer in alle gevallen de flits op je telefoon te vermijden. Die is zelden sterk genoeg om echt goed bij te lichten en zorgt vooral voor rode ogen.

Spannende compositie

Maak net even een wat spannendere foto door het onderwerp dat je wilt fotograferen niet direct in het midden te zetten. Een veelgebruikte vuistregel is de ‘regel van derden’ en daarbij komt mooi dat raster dus weer van pas. Door het onderwerp van je foto op of rond een van de vier kruispunten van de lijnen van het raster te plaatsen, zorg je voor een speelser beeld door een sterkere compositie.

Natuurlijk zijn er nog tal van dingen waarmee je kunt spelen, maar deze aandachtspunten hebben mij al tijdens vele vakanties geholpen net wat meer toffe foto’s te maken. Verder kan een statief nog helpen. Pak de tijd om de compositie van je foto te bepalen en maak voor de zekerheid wat extra foto’s. Zo valt er achteraf wat te kiezen (en weg te gooien). Uploaden, bundelen of printen en klaar ben je.

Fijne vakantie!

Photo by Jonathan Kemper on Unsplash

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.