#DrTechGirl: Hoe kun je Uber het beste gebruiken in Nederland?

In Amerika heb je een enorm breed assortiment aan keuze waar het gaat om types Uber. Je kunt voor Pool kiezen, waarbij je de taxi gebruikt met anderen die andere bestemmingen hebben, en er is zelfs een variant waarbij je dan ook niet helemaal op je eindbestemming wordt gebracht. Helaas hebben we in Nederland niet zoveel keuze, waardoor Dr. TechGirl werd gevraagd: hoe kun je hier in Nederland Uber het beste gebruiken?

Sinds 2012 kun je in Nederland gebruik maken van Uber. Eerst was dat heel gelimiteerd aan Amsterdam, maar inmiddels kun je op steeds meer plekken Uber-ritten vinden. Uber deelt ons land overigens zelf in onder ‘Amsterdam’ en ‘Zuiden van Nederland’, waarbij Groningen en Enschede ook tot Amsterdam behoren en je ook gewoon een Ubertje kunt pakken van Rotterdam naar Venlo, maar dat terzijde. In de praktijk blijft het vooral bij de Randstad en de grote steden, vooral in het westen, maar ook in Eindhoven vind je Uber-ritten.

Geen Uberpool

Dat zijn dan dus altijd ritten in je eentje of met bekenden, want helaas is in Nederland geen Uberpool beschikbaar. Gelukkig is Uber alsnog goedkoper dan andere taxi’s, waardoor het alsnog de moeite waard is de app op je telefoon te hebben. Wat ik er heel fijn aan vind, is dat je altijd een prijsindicatie ziet.

Als ik middenin de nacht in Amsterdam sta en met mijn aangeschoten hoofd liever niet drie kwartier op de nachtbus ga wachten, dan is het heel fijn om even op mijn telefoon te kunnen zien hoeveel het kost om een Uber te nemen. Dat is vaak bij gewone taxi’s toch een stuk ingewikkelder.

Real-time tracking

Willen mijn vrienden weten of ik met mijn feestmood nog wel goed thuiskom, dan kan ik mijn rit ook delen, waarbij hij real-time gevolgd kan worden door mensen naar wie ik die heb gestuurd. “App je even als je thuis bent?” is dan niet meer nodig. En, goede bijkomstigheid: de app vraagt later om een fooi, waardoor je geen ongemakkelijke situaties hebt met de chauffeur. Sowieso heb je geen gesprekken over geld, want er is al een indicatie afgegeven en je betaalt via Paypal.

MobileMobile

Het is wel het beste om Uber voor korte ritten te gebruiken. In Amerika ben ik bijvoorbeeld helemaal van Los Angeles naar Disneyland in Anaheim geüberd, en hoewel dat goedkoper is dan een taxi, lopen de prijzen wel sneller op bij Uber naarmate je verder gaat. Dat merk je ook in Nederland. Vanaf mijn adres naar Schiphol is ongeveer 60/70 euro met een gewone taxi: met Uber is het rond de 45/50 euro. Alsnog goedkoper dus als je voor Uber gaat, maar het hele “Uber is ongeveer de helft goedkoper dan een reguliere taxi”, dat Uber zelf claimt, gaat dan niet op. En vanaf Groningen naar Schiphol kun je waarschijnlijk alsnog beter zelf de auto (of de trein) pakken.

Ideaal voor kleine ritjes

Ik gebruik Uber vooral veel in Amsterdam voor kleine ritjes. Ik wandel graag en veel in die stad, maar als ik bijvoorbeeld van een restaurant naar de bios moet en ik haast heb, dan is het slechts een paar euro die mij enorm veel stress scheelt. Ik heb Uber ook een keer fantastisch kunnen inzetten op Museumnacht. Op zo’n avond zijn er veel taxi’s beschikbaar, maar juist omdat je maar kleine stukjes hoeft, ben je maar een paar euro kwijt. Vind je nog andere mensen die ook naar die locatie willen, dan split je de rekening en ben je helemaal amper iets kwijt terwijl je alles uit je Museumnacht kunt halen.

Nu weet ik dat ik in de Randstad makkelijk praten heb met Uber, en ik zeg er ook meteen bij dat ik Uber in Nederland niet vaker dan tien keer per jaar gebruik, maar het is zo fijn dat je weet dat het er is. Dat er altijd een alternatief is voor als je toch die laatste trein mist. Maar, nogmaals, dat geldt wel vooral voor mensen in het westen van Nederland, en daar zou Uber nog wel wat aan mogen doen. Friesland bijvoorbeeld, waar openbaar vervoer juist een grotere uitdaging is, zou enorm kunnen profiteren van een paar Uber-chauffeurs. Of ja, toch Groningen, ook al doet Uber alsof ze daar allang actief zijn. Maar goed, daar hebben de overige taxichauffeurs aldaar waarschijnlijk een andere mening over.

Heb jij een vraag aan Dr. TechGirl? Stel hem op social media via de hashtag #drtechgirl of reageer hier op TechGirl.nl

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.