Iemand neemt een TikTok video op met confetti

#DrTechGirl: Hoe houd ik mijn TikTok-tijd binnen de perken?

Je hoeft er niet eens een account voor te hebben om er toch dagelijks uren aan kwijt te zijn: TikTok. Het social medium heeft een algoritme ontwikkeld waardoor het moeilijk is om er even naartoe te gaan voor één video. Geen nood, met deze tips van Dr. TechGirl houd je TikTok-tijd binnen de perken.

Wees je bewust van je tijd

Standaard staat er op een smartphone een schermtijdapp voor je digitale welzijn. Binnen die apps kun je ten eerste zien hoeveel tijd je op een bepaalde app spendeert. Kijk hier af en toe naar en je zal schrikken van de hoeveelheid tijd die je op TikTok rondhangt. Een echte eyeopener voor addicts en wellicht zorgt alleen al het kijken naar de soms schokkende aantallen ervoor dat je volgende keer toch wat sneller stopt met vegen.

Gebruik het tijdsbeheer van TikTok zelf

TikTok zelf weet natuurlijk dondersgoed welke invloed het heeft, vandaar dat we blij zijn dat je vanuit de app ook zelf er een soort kinderslot op kunt zetten. Je kunt je TikTok-schermtijd instellen op een maximum van 40, 60, 90 of 120 minuten per dag. Wanneer je tijd op is, dan word je niet zomaar van de app gegooid (helaas): je moet een pincode invoeren om te laten zien dat je je bewust bent van het bingen en dat je ermee door wil gaan (Wat je dus niet wil! Dus niet die pincode invoeren en gewoon stoppen).

Zet een (kook)wekker

Het klinkt heel omslachtig en ouderwets, maar dat is misschien juist wel de bedoeling. Het probleem met veel van de oplossingen om minder te TikTokken ook op je smartphone zijn. Dat betekent dat je alsnog je ‘gateway’ naar TikTok in je handen hebt. Het beste is dan ook om te zorgen dat je iets hebt wat je fysiek met je handen uit moet doen, zodat je die smartphone (en dus TikTok) letterlijk en figuurlijk even los moet laten. Bovendien schrikken mensen zich ook vaak een hoedje en een sjaaltje van een rinkelende kookwekker, wat sowieso ideaal is om jezelf uit de TikTok-droom te helpen.

Heel veel succes, je kunt het!

Heb je ook een vraag aan #DrTechGirl laat het weten in de comments.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.