#DrTechGirl hoe bepaal je welke apps je echt nodig hebt

#DrTechGirl: hoe bepaal je welke apps je echt nodig hebt?

Een app van Albert Heijn, Hema, Jumbo, Wehkamp, Shein, Center Parcs, Bol.com en ga zo maar door. We hebben nu al zo lang smartphones, dat onze menu’s helemaal volstaan met apps. Dr. TechGirl werd dan ook gevraagd: hoe bepaal je welke apps je echt nodig hebt?

We verbruiken met zijn allen heel veel data. Niet voor niets zijn er allerlei ongelimiteerde data-abonnementen: we Netflixen, swipen en downloaden wat af. Veel mensen kiezen er echter -soms onbewust- nog steeds voor om bijvoorbeeld apps alleen te downloaden als ze op wifi zitten. Natuurlijk scheelt dat data (niet iedereen heeft een onbegrensd abonnement), maar veel apps zijn helemaal niet zo heel datavretend, mocht je ze toch per ongeluk op een wifi-loos moment downloaden.

Hoe vaak gebruik je de app?

De belangrijkste tip van de dokter is dan ook: bedenk hoe vaak je een bepaalde app gebruikt. Doe je om de dag boodschappen en scan je elke keer je klantenkaart in de app, dan is het handig om die app te houden. Kom je echter maar 1 keer in de drie maanden bij dat ene warenhuis, dan is het niet echt nodig om die app constant op je telefoon te hebben staan. Natuurlijk is het handig dat je dan alvast ingelogd bent, maar de grap is dat veel apps je uit veiligheidsoverwegingen toch vaak wel uitloggen. 

MobileMobile

Een app die je niet regelmatig gebruikt, die kun je in veel gevallen beter wegdoen. Dat scheelt ruimte op je telefoon, maakt je menu overzichtelijk, zorgt dat er minder van je data wordt weggesluisd naar derden en zorgt voor veel meer rust in je hoofd. Leer jezelf bovendien aan om bij het shoppen in een bepaalde winkel altijd even de app te downloaden en te kijken of je daar nog iets aan hebt qua kortingen of spaarpunten. 

Loyaliteitsprogramma’s

Het voordeel van winkels die met een apployaliteitsprogramma werken, dat is dat ze zichzelf eigenlijk een beetje dwingen om wifi aan te bieden, zodat klanten de gelegenheid hebben om die app volop in te zetten. Het zal niet altijd het geval zijn, maar het is dus geen ramp om pas in de winkel die app te downloaden. Zeker loyaliteitsprogramma-apps zijn vaak geen grote aanslag op je data.

Er zijn natuurlijk altijd apps die je echt nodig hebt: een authenticator, de CoronaCheck en WhatsApp, om maar iets te noemen. DigiD of de berichtenbox van de overheid zijn ook beide handig (zeker met elkaar in combinatie), dus die zou de dokter lekker laten staan. Het gaat vooral om de vele winkels, websites en spelletjes die je op je telefoon hebt staan. Het is echt beter om daar af en toe een flinke, virtuele bezem doorheen te halen. Kijk daarin dus vooral naar je gewenste gedrag, in plaats van de gewoonte.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.