Google Home bij meetlat en boeken

#DrTechGirl: Goede voornemens volhouden met behulp van Google Assistant – Deel 1

Januari is voorbij en dat betekent dat het grootste deel van de goede voornemens inmiddels overboord gegooid zijn. Herkenbaar? Maak je niet te druk, want je bent zeker niet de enige die na een paar weken alweer in zijn oude gewoontes is gevallen. TechGirl Sheena is dol op goede voornemens, routines en lijstjes maken. Ze onderzocht of Google Assistant de stok achter de deur kon zijn voor het creëren van gezonde routines.

Goede voornemens? Maak het jezelf niet te moeilijk!

In de literatuur vond ik voornamelijk één belangrijk ding terug wanneer het aankomt op het jezelf aanleren van nieuwe (goede) gewoontes: een belangrijke eerste stap hierin is het maken van een plan. Klinkt logisch, maar veel mensen slaan deze stap over en saboteren hiermee hun eigen succes. Dus pak een leeg Word-bestand of pen en papier en schrijf voor jezelf op wat je wilt behalen in 2021. Bekijk vervolgens of er een overkoepelend thema zit in alle dingen die je op hebt geschreven. Mijn goede voornemens komen vaak neer op meer sporten of bewegen, gezonder eten, minder drinken, beter slapen, etc. Een gezondere levensstijl dus.

Maar je raadt het al: te veel goede voornemens in een keer willen behalen verkleint de kans op succes. De truc is dus om te kijken met welke gewoontes je kunt beginnen. Heb je die vervolgens helemaal onder de knie en hoef je hier niet meer over na te denken, dan is het tijd voor de volgende gewoonte. Ik kwam erachter dat slaap een belangrijke factor is voor het succes van de andere factoren en ben me dus eerst hier op gaan focussen. Wie beter slaapt heeft meer energie voor beweging en is minder vatbaar voor ‘eetbuien’. Win-win dus.

MobileMobile

Stel een ochtend- en avondroutine in met Google Home

Hier komt de eerste handige functie van Google Home om de deur kijken. Wist je dat je jouw Google Assistant een complete ochtendroutine uit kunt laten voeren? Zowel bij een voice-activatie, of om een bepaald tijdstip elke (werk)dag kun je een ochtendroutine laten starten. Staat je wekker normaal om 08.00 uur? Laat de Google Assistant je eens consequent wekken om 07.30 uur en probeer dat half uurtje extra elke ochtend te benutten om je doel te behalen dat je eerder hebt opgeschreven. Op deze manier stel je een ochtendroutine in:

  1. Open de Google Home app en ga naar ‘routines’
  2. Klik op de + om een nieuwe routine aan te maken. Door een nieuwe routine aan te maken heb je ook de kans om je routine te laten starten op een tijdstip en niet alleen met de voice-activatie “Hey Google… Goedemorgen”. Geloof mij, als je wekker een half uur eerder dan gepland staat, is het makkelijker om op snooze te drukken dan om Google goedemorgen te wensen.
  3. Klik op + starten toevoegen en selecteer het tijdstip waarop je je ochtendroutine wil laten starten.
  4. Vervolgens kun je alle stappen één voor één invoeren die je wil dat Google uitvoert in de ochtend. Bij mijn ochtendroutine worden mijn Philips Hue lampen in de slaapkamer en woonkamer aangezet, laat ik de Google Assistant mij wekken met het weerbericht voor die dag en laat ik een Spotify playlist afspelen dankzij de actie “Speel wake me up slowly playlist af op Spotify”. Dankzij het licht word ik wakker en dankzij de muziek heb ik een fijne wekker om mijn bed mee uit te komen. Link je liever iTunes muziek of een andere muziekdienst aan je Google Home? Dat kan! Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ en scroll naar beneden naar ‘Services’ en klik op ‘Muziek’. Hier kun je het programma van je voorkeur linken aan je eigen apparaten.
  5. Wist je dat je ook Headspace kunt activeren met je Google Assistant? Mocht je dus aan een positieve mindset werken in 2021 of vaker willen mediteren, dan kun je ook bij je morning routine een dagelijkse meditatie af laten spelen om je dag mindful te beginnen. Voor nu is dit mij alleen gelukt met Engelse taalinstellingen voor de Google Assistant en kun je dit activeren met “Ok Google…talk to headspace”.

Leuk zo’n ochtendroutine, maar hoe zorg ik voor voldoende nachtrust om eerder op te kunnen staan?

Wanneer je zojuist aan de slag bent gegaan met een ochtendroutine, heb je vast al gezien dat Google Home je ook de mogelijkheid biedt om een avondroutine in te stellen. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Doe wat voor jou werkt, maar ik zal je voor nu meenemen in mijn persoonlijke avondroutine, wellicht biedt dit wat inspiratie.

  1. Ik zorg ervoor dat ik minstens een half uur voordat ik wil gaan slapen al het licht dim en geen schermen meer bij me in de buurt heb. Zo maak ik mijn lichaam klaar voor de nacht en val ik sneller in slaap als ik in bed ga liggen. Rond 22.00 uur laat ik mijn Google Assistant dan ook de lichten dimmen in de woonkamer en gang en zet ik alvast het “nachtlampje” aan op de Philips Hue lamp in de slaapkamer. Voor mij is dit de trigger om mijn pyjama aan te trekken, mijn tanden te gaan poetsen en mijn gezicht schoon te maken en richting bed te verhuizen.
  2. Wanneer ik in bed lig kies ik er soms voor om nog even te gaan lezen, maar de Google Assistant kan je ook helpen om rustig in slaap te vallen met natuurgeluiden of white noise uit je slimme speaker. Voor veel mensen helpt dit om rustig in slaap te kunnen vallen. Ook zou je er hier weer voor kunnen kiezen om Headspace in te zetten voor een bedtime meditatie. Activeer wat werkt voor jou met “Hey Google…speel natuurgeluiden” of “Hey Google…speel white noise af”.
  3. Lig je dan ongeveer een half uur tot een uur later te slapen? Dan kun je in je avondroutine instellen dat je wil dat alle apparaten verbonden met Google Home uitvallen rond dat tijdstip. Dit doe je op dezelfde manier als bij je ochtendroutine je ‘wekker’ instellen.

Laat de Google Assistant je helpen bij het volhouden van goede voornemens

Kortom, goede voornemens kosten tijd en doorzettingsvermogen, maar je hoeft het niet helemaal zelf te doen. Laat je Google Assistant je helpen door voor jezelf alle momenten in te plannen zodat Google je kan herinneren aan je taken en routines. Lees binnenkort deel 2 van dit artikel waarin ik je leer hoe je Google kunt koppelen aan een takenlijst en hoe de Google Assistant je kan helpen met het oefenen van een nieuwe taal.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten