Een nieuwe vraag voor Dr TechGirl, deze keer over User Experience (UX). Gabrielle vraagt zich af: “Ik had een vraag over of er een verschil is in mobile user experience tussen mannen en vrouwen, omdat op dit moment apps hoofdzakelijk worden geproduceerd door mannen. Gaan vrouwen anders om met technologie of zit het verschil meer in het ontwerp/design?”

Mijn antwoord

Ha Gabrielle,

dat vind ik een hele interessante (en terechte vraag). In mijn opinie gaan vrouwen wel degelijk anders om met (mobile) user experience. Dat komt uiteraard ook terug in alle vormen van technologie (want die zijn volgens een bepaald ontwerp gemaakt).

Leuke anekdote van een tijd terug (ik kan de link helaas niet 1,2,3 terugvinden): in New York werd een paar jaar geleden een deftige kledingwinkel onthuld voor vrouwen, met ook slimme spiegels daarin. Iedereen was enthousiast voor de onthulling: dit zou de winkel van de toekomst worden. Maar na de openingsweek kwamen maar weinig shoppers terug.

Wat bleek? Zodra de vrouwen voor de spiegel gingen staan, werd de illusie gecreëerd dat de vrouw heel erg dik leek. Een verkeerd ontwerp van de smart spiegel dus, want wie wil er nou dik lijken in haar nieuwe kleren? Dit zeg ik niet om het stereotype te bevestigen, maar het zijn de feiten: de smart spiegel was ontwikkeld door mannen die zich blind hadden gestaard op de techniek en niet op de sfeer of het gevoel erachter… het zegt misschien wel iets over het verschil tussen man en vrouw.

Om het antwoord nog wat meer kracht bij te zetten ga ik komende week jouw vraag even voorleggen aan een paar vrouwelijke UXers die ik ken. Ben benieuwd wat zij zullen zeggen!

Liefs, Dr TechGirl

#DrTechGirl is een terugkerende reeks waarin we op zoek gaan naar oplossingen voor jouw tech gerelateerde problemen. Heb je slecht wifi bereik in huis? Wil je weten hoe je de beste foto’s kunt maken? Heb je een heel andere praktische tech vraag? Stel hem aan ons en wie weet helpen we je met de oplossing! *** Bij veel belangstelling maken we een selectie uit de inzendingen ***

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.