Drone voor beginners (review)

Heel veel drones testen we niet bij TechGirl, maar soms moet je eens een uitzondering maken, toch? Vooral omdat ik weinig ervaring heb met drones, en mezelf niet echt een behendige vlieger kan noemen, wilde ik als ‘rookie’ de uitdaging wel eens aangaan. Ik bestelde de WL-Toys Q303B met een camera onder zijn body. Dus niet een van de bekende drone merken, maar zal deze er voor onder doen?

Om te beginnen…

Het geheel voelt nogal plastic aan wat me een goedkope indruk gaf. De camera en de kabeltjes moet je zelf installeren. Nou ben ik wel een beetje handig, maar ik zou best een gebruiksaanwijzing met duidelijke instructies willen zien, maar dat ontbrak dus. Er zitten veel papiertjes in de doos, maar een duidelijke installatieprocedure vinden we niet. Als de boel eindelijk in elkaar zit, beginnen er allerlei lampjes te branden. Hij piept ook een keer en dat betekent dat de verbinding tussen de afstandsbediening en de drone in orde is.

Op de controller zit een telefoonhouder; via een WiFi-verbinding tussen de drone en je telefoon kun je kijken wat de camera van de drone aan het filmen is. Na het downloaden van een app, het juiste WiFi-netwerk selecteren, en het starten van de drone, kun je aan de slag. De symbolen zijn duidelijk en als je op het videocameraatje drukt, begint hij automatisch te filmen.

En dan? Opstijgen? Maar hoe?

Ook hier ontbreekt de instructie, maar na een kleine YouTube zoektocht kom ik eruit. Beide sticks op de controller moet je tegelijkertijd naar de buitenkant drukken. Je moet het maar even weten

Dan zit je in de lucht: voorzichtig probeer ik te voelen hoe de drone reageert op bepaalde bewegingen van de stick, maar als snel stort ik neer. Nadat ik hem weer op z’n pootjes heb gezet en heb herstart, gaan alle propellers weer draaien. Gelukkig maar

Weer stijg ik op en hou hem iets langer in de lucht… maar toch stort ik weer neer. En zo blijf ik een tijdje aanrommelen, na 10 minuten is de accu leeg en moet je gaan herladen. Na die tijd toch maar weer het bos in…

Mijn mening

Nou zei ik in het begin dat hij een beetje plastic aanvoelde. Dat kan betekenen dat hij of heel flexibel is of dat er bij de minste val al wat van zijn drone body knapt. Gelukkig kan hij heel veel kan hebben. Hoe vaak ik ook ben neergestort, ieder keer startte hij weer zonder blikken of blozen. Nu oefende ik wel op een open stuk grasveld, in het bos. Dus als je tussen de flatgebouwen bij je oma gaat oefenen, durf ik niet te zeggen hoe het afloopt 😉 In de doos zitten voor de zekerheid nog wat extra propellers, voor het geval je toch iets breekt.

Nou durfde ik dus nog geen mooie shots in de stad te gaan maken, en dat durf ik nu nog steeds niet. Maar voor wie wil gaan beginnen met ‘Dronen’ is dit een prima begin. Om in de basis te leren vliegen is het leuk, de camera neemt beeld in HD op, en als er eens een propeller afbreekt, zit er nog een nieuwe in de doos. Hij kan tegen een stootje, een behoorlijk stootje zelfs. De gebruikers-interface van de app is prima en de fun-factor van de Q303 is ontzettend hoog.

De gebruiksaanwijzing had van mij wel wat uitgebreider gemogen, en een paar basis vlieginstructies waren ook leuk geweest. Maar desalniettemin ben ik er wel uitgekomen, dat geeft aan dat het natuurlijk ook niet heel ingewikkeld is.

Verwacht geen drone in de categorie ‘ik ga er een speelfilm mee opnemen’, want dan kom je bedrogen uit. Die drones zijn ook een stuk duurder. De Q303 kost tussen de 140 en 170 euro. Ben je toe aan toch een een betere drone, overweeg dan eens de Parrot Bebop 2 bijvoorbeeld. Dan kun je zelfs live meekijken via een videobril.

Fantastisch, omdat:
Funfactor
Hufterproof
Prijs
Minder, om:
Gebruiksaanwijzing
Lastig te besturen
6.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.