handen-verbinding-toekomst-robot

Dringende TechGirl waarschuwing: Laat je niet aanraken door een robot

Ben je bang dat robots de wereld overnemen? Zorg dan dat je je niet door een robot laat aanraken. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat ze je eerder in hun macht hebben.

Uit onderzoek is gebleken dat we na een tedere aanraking van een robot meer sympathie voor het apparaat hebben, waardoor we er eerder voor kiezen hun adviezen op te volgen. Bovendien blijken we best graag te worden aangeraakt door robots. Dat laatste is op zich niet zo gek als het klink: aanrakingen van andere mensen zijn ook heel belangrijk voor ons: het vermindert stress en ons immuunsysteem wordt er zelfs beter van.

Robotaanraking

Onderzoeker Laura Hoffmann voerde het onderzoek enige tijd geleden uit omdat ze wilde weten of die aanraking nou per se door mensen moet plaatsvinden, of dat een robot daar ook prima voor geschikt is. In dit onderzoek kregen 48 studenten een gesprek met robot Nao. Het is een menselijke robot die de taal spreekt van de studenten. Het ging om een adviesgesprek waarin de robot studenten aangaf een bepaalde cursus te gaan volgen.

MobileMobile

Daarna klopte Nao de student even lieflijk op de hand. Dat klopje was veelbetekenend: studenten die door de robot waren aangeraakt, waren meer geneigd om de cursus te gaan volgen dan de studenten die die aanraking moesten missen. Ook voelden de studenten zich mentaal lekkerder in hun vel na de aanraking van de robot.

Schattige robot

Kortom, we kunnen heel voorzichtig stellen dat aangeraakt worden zowel door mensen als door robots als fijn wordt ervaren, maar vooral dat het onze band met de robot versterkt. Nu heeft Nao als voordeel dat het ook een heel schattig uitziende robot is, dus we vragen ons af in hoeverre dat nog meespeelde. Slechts een metalen stok met een hand heeft misschien niet helemaal hetzelfde effect.

Aan de andere kant: nu weten robots dat als ze er maar schattig uitzien en ons aanraken ze misschien meer bij ons gedaan krijgen (immers lezen zij ook het internet), dus zijn we waarschijnlijk verloren. Ons advies? Je vooral niet laten aanraken door een robot dus. 😉

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.