virus warning on pc

#DrTechGirl: Zo haal je malware van je pc af

Malware is een sluipmoordenaar. Vaak heb je het, zonder dat je het weet, al op je computer staan. Hoe zorg je dat je van die Trojan horses of ransomware afkomt? Dr. TechGirl neemt je mee in de wereld van ongewenste gasten.

Hoewel je niet altijd kunt weten dat er malware op je systeem staat, zijn er wel bepaalde indicatoren om dit uit af te leiden. Je kunt bijvoorbeeld veel pop-ups krijgen of je computer is enorm langzaam. Hoe meer je je computer gebruikt, hoe eerder je merkt dat dingen anders gaan dan normaal. 

Antivirussoftware tegen malware

Of je nu weet of je het hebt of niet, de vraag blijft: hoe kom je er vanaf? Het antwoord op die vraag weet je waarschijnlijk diep van binnen al. Helaas zijn er weinig handige lifehacks waarmee je van virussen afkomt. Goede software om je te beschermen tegen virussen en malware, dát is wat je nodig hebt. 

Microsoft komt standaard met Defender. Wanneer je bij start zoekt op ‘Defender’, dan kun je wel een aantal scans laten uitvoeren. Wil je het echter beter aanpakken, dan wordt vaak antivirussoftware van een derde partij aangeraden. Voorbeelden hiervan zijn Kaspersky en Avast. 

Windows opnieuw installeren

Je kunt het ook rigoureuzer aanpakken en Windows helemaal opnieuw installeren. Vergeet dan niet om belangrijke bestanden eerst op te slaan. Wees je er echter wel van bewust dat deze bestanden mogelijk ook geïnfecteerd kunnen zijn. Ook dan is het toch nog verstandig om Defender zijn werk te laten doen. Zorg er daarnaast voor dat je van antivirussoftware altijd de meest recente versie hebt draaien. Op deze manier weet je dat je up-to-date bent in de bescherming tegen virussen. 

Twijfel je, schakel dan een professional in. Als de virussen eenmaal zijn geweken, zorg dan dat je altijd een back-up hebt van je belangrijke bestanden, mocht er nogmaals zoiets voorkomen. Dat kan namelijk al heel snel gebeuren en misschien niet eens door je eigen toedoen. Misschien zit je kind op je computer of loopt je kat over je toetsenbord: een ongeluk zit in een klein hoekje. Een virus laat je computer alle hoeken van de kamer zien en daarmee dus ook al je lievelingsbestanden of je bankgegevens…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.