online studieadviseur

Dr. TechGirl: Zo combineer je een IT-avondopleiding met je vaste baan

Elke dag werken en dan ‘s avonds nog in de schoolboeken duiken. Het klinkt voor veel mensen als te vermoeiend, maar ook jij kan het. Dr. TechGirl geeft je waardevolle tips over hoe je zo’n IT-avondopleiding kunt combineren met een fulltime baan.

We kennen het allemaal: je hebt de hele dag gewerkt, je moet eten, je ploft op de bank. Eigenlijk willen je hersens dan alleen maar simpele opdrachten verwerken, zoals televisie kijken en chips eten. Maar, misschien heeft je brein het wel iets makkelijker sinds we thuiswerken. Juist omdat je in je eigen omgeving bent.

IT-avondopleiding

Nu is thuiswerken zeker niet een goede reden om met een avondopleiding te beginnen, maar het kan wel een goede eerste zet zijn. Je gebruikt immers de tijd die je bijvoorbeeld eigenlijk aan reizen van en naar werk kwijt zou zijn heel handig voor je cursus of studie. En je voelt hem vast al aankomen: als je wel weer op kantoor mag werken en je reist ernaartoe, dan kun je eventueel ook de trein nemen en in de trein studeren.

Het probleem van veel studies is dat mensen vaak denken dat je er elke avond om 7 uur mee begint en dan om 11 uur een keer klaar bent. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn: vaak kun je zelf je eigen tempo bepalen. Maak daar gebruik van! Stel je voor dat je om de avond twee uur vrijmaakt, of elke avond na het eten een uurtje. Als je in het weekend een keer wat meer tijd hebt, dan steek je er bijvoorbeeld meer tijd in, en zo zal je merken dat zo’n studie naast je werk helemaal niet zo onmogelijk is.

Brein

Nu denk je misschien: qua tijd is het niet onmogelijk, maar wel qua breinkracht. Je weet waarschijnlijk ook dat je een brein prima om de tuin kan leiden. Zoals je kinderen iets kunt laten doen door ze iets fijns te beloven na die minder leuke taak, kun je dat zelf ook doen. Ik weet het brein, je wil gewoon hersenloos televisie kijken of slapen, maar laten we ons even een uurtje inzetten en laten gelden, zodat we die relaxtijd écht hebben verdiend. Let maar op, je zal merken dat het werkt om er zo mee om te gaan. 

MobileMobile

Tenminste, de kans is ook groot dat je dat helemaal niet merkt, omdat zo’n studie vaak helemaal niet zo ingewikkeld of vervelend blijkt te zijn. Sterker nog, de kans is groot dat je het leuk gaat vinden. Zeker als je ook wel eens een puzzel oplost of dol bent op raadsels, dan zal je merken dat veel banen in de IT dit soort gedrag enorm stimuleren. Misschien moet je zelfs moeite doen om tegen je brein te zeggen dat “we nu even niet aan de studie gaan”, maar gewoon even niks gaan doen. 

Droom eens over wat je eventueel nog zou willen leren. Het kan een cursus zijn via Developher, of een complete hbo-studie via de LOI. Droom over wat je wil doen en maak er werk van: kijk wat er van je verwacht wordt en voor hoe lang. Wie weet studeer jij jezelf straks naar een nog betere baan, waarbij je niet alleen meer salaris ontvangt, maar waar je vooral veel meer plezier hebt. Succes met je IT-avondopleiding!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.