spelletjes videobellen

Welke spelletjes kun je doen tijdens het videobellen? – DrTechGirl

Nu we met z’n allen thuiszitten (want: coronacrisis) is videobellen populairder dan ooit. En we gebruiken ’t niet alleen zakelijk, nee. Ook privé videobellen we wat af. Wil je je videobel-game naar een hoger level tillen (puns intended)? Probeer dan eens deze spelletjes voor tijdens het videobellen!

Videobellen kan op diverse manieren. Je hebt onder andere Facetime, Skype, Jitsi en Whatsapp videocalls. Zakelijk voegen we daar bijvoorbeeld nog Zoom en Microsoft Teams aan toe, maar daar ga ik het verder niet over hebben. En niet nieuw in het land der apps, maar wel door de coronacrisis in populariteit gestegen: Houseparty. Met Houseparty bel je met (tot wel 8!) vrienden in en je kunt er ook direct in-app spelletjes mee spelen. Handig en leuk!

Videobellen en spelletjes spelen via Houseparty

Okay, ik begin met de app Houseparty. Want die is wel favoriet, moet ik toegeven. Met deze app, voor Android / iOS / macOS (directe .dmg-file download) en Chrome, bel je namelijk met maximaal 8 vrienden tegelijk in. Daarnaast heb je de optie om vier spelletjes te spelen: Heads Up!, Trivia, Chips and Guac en Quick Draw.

Het werkt als volgt. Als je je via de app hebt geregistreerd, zie je – als je de koppeling met je contactenlijst en Facebook accepteert – meteen welke vrienden de app al hebben. Vervolgens heb jij een ‘kamer’. Iedereen heeft een eigen, digitale kamer. En daarin kunnen vrienden instappen (als jij die open hebt staan) of jij stapt bij andere vrienden in de kamer. Daarna wijzigt ’t zich vanzelf: je bent aan het videobellen en blijft kletsen, óf je voegt een spelletjes-element toe.

Kies je voor Trivia, dan heb je een quiz-spel met allerlei onderwerpen, zoals Harry Potter of algemene kennis. Quick Draw is een variant van het bekende spel Pictionairy, waarbij één iemand tekent en de ander moet raden wat het is. Hilarisch! Vooral als je met ’n stel fanatieke vrienden speelt ;-).

Chips and Guac kun je spelen vanaf drie personen. Het lijkt op ‘Cards Against Humanity’, waarbij je een beschrijving krijgt. Je vrienden vullen dat vervolgens aan met kaarten die op die beschrijving slaan. Heads up is een variant van ‘Wie ben ik’, waarbij anderen jij moet raden wie jij bent. Anderen geven je hints en kennis om dit te kunnen doen.

En fun-fact! Zoals ik namelijk al aangaf: Houseparty is helemaal niet nieuw. In 2016 schreven we er bij TechGirl al over: ‘Dit moet je weten over de nieuwste hype Houseparty‘.

Spelletjes spelen via Skype, Facetime en Whatsapp videobellen

Via Skype, Whatsapp en Facetime kun je ook prima spelletjes spelen tijdens het videobellen. Hier is ’t echter niet ingebouwd, maar de opties zijn eindeloos. Laat je inspireren door deze lijst:

  • Truth or dare – stel je vrienden één voor één vragen. Je hebt op internet genoeg lijstjes met vragen die je elkaar kunt stellen. Of makkelijk nog: haal ze uit een vragenboekje. Durven ze ‘m niet te antwoorden? Laat ze dan een dare – durf – uitdaging aangaan!
  • Maak een verhaal – één iemand begint, en je mag elke keer per persoon maar één zin zeggen. Maak dus samen een verhaal – en geloof me, dat wordt bijzonder! Voor de extra uitdaging kun je er nog challenges ingooien. Bijvoorbeeld: ineens is het 100 jaar later in de tijd. Of ineens is de ruimte veranderd. Gebruik je creativiteit!
  • Leer elkaar beter kennen – gebruik bijvoorbeeld deze vragenlijst en vul gerust aan.
  • Dilemma’s (Would you rather) – ai ai ai, ga jij voor een week geen tanden poetsen of kies je voor een week lang niet praten? Donkere dilemma’s, grappige dilemma’s of onmogelijke dilemma’s: bedenk een lijst of zoek op internet een lijst op.
  • Raad het object (in 10 vragen) – één iemand uit de lijst bedenkt een object en de groep heeft 10 (of meer, of minder – wat je zelf wil) vragen om te ontdekken wat het is.
  • Hints – ook het klassieke spel Hints kan prima via videobellen worden gespeeld. Één iemand doet een persoon, beroep of situatie na en de rest moet gokken wat het is. Hij of zij mag niet praten, alleen uitbeelden! De rest mag natuurlijk wel praten; zij moeten natuurlijk ook roepen en gokken wat het kan zijn.
  • Woordenslang – speel woordenslang met bijvoorbeeld dieren. Één iemand begint met een dier: ‘rat’. De volgende persoon moet dan een dier noemen dat begint met de letter ‘T’. En zo gaat ’t door, tot dat je ’t niet meer weet. Dit kun je niet alleen met dieren doen, maar ook met plaatsnamen, bloemen, beroepen en noem maar op.
  • Bingo – mail de Bingokaarten naar alle spelers, richt je laptop- of smartphonecamera op het Bingorad en… draaien maar! Probeer er wel een leuk verhaaltje aan vast te knopen tijdens het draaien, anders is het wel een beetje saai om nummertjes af te wachten 😉

Bonustip voor het weekend: Truth or drink

We willen niemand aan de alcohol krijgen, natuurlijk, maar mocht je zin hebben in een drankspelletje tijdens het videobellen, dan is ‘Truth or drink’ een leuke optie. In deze variant van Truth or dare moet je drinken als je de waarheid niet wil vertellen of het antwoord niet wil geven ;-). Andere spelletjes uit bovenstaande lijst lenen zich trouwens ook voor shotgames, die vertaalslag kun je vast zelf maken…

Heb jij nog tips voor spelletjes en games tijdens het videobellen? Laat het weten in de comments! En denk eraan: #blijfthuis.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.