inkomend telefoontje op smartphone

#DrTechGirl: Wat kun je doen als je gestalkt wordt?

Het online leven is leuk, maar het heeft ook zijn keerzijde: mensen weten je te vinden en kunnen het je online erg moeilijk maken, wat doorwerkt in je echte leven. Dr. TechGirl bespreekt vandaag wat je kunt doen als je gestalkt wordt.

Er zijn veel varianten van stalken, maar meestal gebruikt de stalker onder andere het internet en de telefoon om zijn of haar slachtoffer lastig te vallen. Hij of zij kan je voortdurend vervelende berichten sturen, of (online) bijvoorbeeld ook je familie lastig vallen. Stalken kan veel invloed hebben op iemands leven: je durft de deur niet meer uit, stopt met je social media-activiteiten of krijgt moeite om anderen te vertrouwen.

Gestalkt

Het is geen fijn gevoel om wanneer je constant in de gaten gehouden wordt. Steeds achterom kijken of bang zijn om je telefoon te ontgrendelen, wetende dat hij of zij waarschijnlijk weer iets heeft gedaan. Het kan psychisch een enorm zware last zijn, die je vooral niet alleen moet dragen. Het eerste advies van Dr. TechGirl heeft dan ook niets met technologie te maken, maar alles met jezelf: zorg dat je er met mensen om je heen over praat. Vaak gaat stalking gepaard met schaamte, maar doe het niet alleen, want je kunt je familie en vrienden goed gebruiken in deze moeilijke tijd.

Heb je dat gedaan, dan moet je uiteraard stappen ondernemen tegen je stalker. Denk niet: ‘ach de politie doet toch niets’, want het is belangrijk dat je laat weten wat je situatie is. Het is niet fijn om aan te denken, maar als er toch iets gebeurt, dan kan de politie eerder op een bepaald pad worden gestuurd dan wanneer zij niets weet. Bovendien kan de politie zeker wel iets doen: je kunt er namelijk meer van maken dan een melding: je kunt ook aangifte doen van de stalking. 

Slachtofferhulp

Voor die aangifte of melding is het belangrijk om bewijsmateriaal mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld bij je telefoonprovider een uitdraai aanvragen van wie je allemaal hebben gebeld. Je kunt screenshots maken van berichten en ook fysiek bewijsmateriaal bewaren, als iemand je bijvoorbeeld ook post stuurt of dingen bij je deur achterlaat. Op de website van Slachtofferhulp kun je zelf een bewijslogboek aanmaken. 

Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Misschien kun je van de zenuwen niet meer eten: probeer het toch. Maar ook: let goed op wat je zoal online deelt. Als je niet wil dat je stalker weet waar je bent, zorg dan dat je nergens je locatie aan hebt staan of deelt. Let ook op dat vriendinnen je niet taggen in berichten over kroegen waarin je cocktails drinkt. Dr. TechGirl zegt: check of je vriendinnen op hun profielen foto’s delen waar je op staat en vraag ze om de foto’s te verwijderen. Zo maak je de kans iets kleiner dat de stalker weet waar je bent. Helemaal uitsluiten is bijna onmogelijk, maar er zijn zeker opties om het in ieder geval niet te makkelijk te maken. Zo geniet je in ieder geval van een avondje met je vriendinnen en denk je hopelijk even niet aan die ellende.

Lees ook: Privacyschending: kan je ex zomaar die naaktfoto’s online zetten?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.