blockchain

#DrTechGirl: Wat kan je allemaal met blockchaintechnologie?

Omdat we alweer een tijdje in de zogenoemde ‘crypto winter’ zitten en het ernaar uitziet dat het vandaag of morgen nog niet voorbij is, lijkt het mij leuk om jullie even mee te nemen in de techniek die hierachter schuilgaat: de blockchain. Ook wel de grootste uitvinding genoemd sinds de komst van het internet. Maar wat is het precies? Dr. TechGirl duikt in de blockchain.

Wat is blockchain nu eigenlijk?

Bij blockchain heb je het over een database, maar anders dan bij een traditionele database wordt bij de blockchain de informatie decentraal opgeslagen in blokken. Deze blokken worden op afzonderlijke computers gekopieerd en gerepliceerd. Valt er dan een computer (ook wel ‘node’ genoemd) in het netwerk uit dan is er niks aan de hand omdat er nog vele andere computers zijn met een kopie van dezelfde informatie. Dit is anders dan bij een normale database met één locatie is waar alle gegevens opgeslagen zijn. De blockchain is een onveranderbaar, transparant, openbaar, en decentraal ‘grootboek’. Er is dus niet één beheerder of een centrale organisatie, want alle deelnemers van de blockchain bezitten dezelfde informatie.  

Welke voordelen biedt de blockchain technologie?

Juist het transparante en onveranderlijke aan de blockchain biedt veel voordelen. Zo zorgt transparantie ervoor dat de informatie zichtbaar is voor alle deelnemers en niet gewijzigd kan worden. Het onveranderlijke van de blockchain zorgt voor traceerbaarheid. Hierdoor kan je bijvoorbeeld de herkomst van een product traceren en bewaken. Nieuwe transacties moeten door de nodes opgeslagen worden, maar niet voordat de nodes het met elkaar eens zijn dat de code juist is. Daarna wordt pas de nieuwe informatie opgeslagen en ontstaat er weer een nieuw blok.

Daarnaast zijn de processen veel sneller dan bij traditionele databases. Meerdere partijen zijn nu onderdeel van dezelfde blockchain in plaats van dat zij allen een eigen database hebben. Ook is het zeer moeilijk om een blockchain omgeving te hacken. Dit omdat de blockchain versleuteld en gedistribueerd is. Een hacker zou alle informatie in alle delen van de blockchain op dezelfde manier moeten wijzigen wil hij of zij succes hebben.

Waar kan de blockchaintechniek voor gebruikt worden?

De meeste mensen denken bij blockchain aan crypto of hebben enkel van de Bitcoin gehoord. Blockchains worden ook zeker veelvuldig gebruikt voor crypto. Zo zijn er volgens CoinMarketCap meer dan 20.000 verschillende soorten crypto in omloop. Met de blockchain techniek kan je alleen veel meer dan enkel het handelen in crypto. Ik neem je graag mee in een aantal van de vele mogelijke toepassingen.

Bronnen traceren

Bedrijven kunnen de blockchain techniek inzetten om materialen tot aan de bron te traceren waardoor je bijvoorbeeld terugroepacties kan beperken. Neem bijvoorbeeld het partnerschap tussen IBM met andere grote partijen zoals Unilever en Walmart. Zij hebben de blockchain techniek ingezet om producten die in de supermarkt liggen binnen enkele seconden te kunnen traceren naar een teler die misschien wel aan de andere kant van de de wereld gevestigd is.

Een enorm verschil met het achterhalen van de bron zonder blockchain, wat meerdere dagen tot wel weken kan duren. Door het aansluiten van alle deelnemers van een zogenoemde supply chain op de blockchain (van teler tot detailhandelaar) kunnen producten die bijvoorbeeld besmet zijn veel sneller teruggeroepen worden om het verspreiden van ziektes te voorkomen. Uiteraard kan het ook gebruikt worden om de echtheid en herkomst van producten te bewijzen. Het kan dus interessant zijn voor vrijwel elke sector.

Register voor patenten

Ook de publieke sector onderzoekt steeds meer de blockchaintechniek. Bijvoorbeeld om in te zetten als register voor patenten, huizen en voertuigen wat de betrouwbaarheid vergroot. Ook voor verkiezingen kan het uitkomst bieden wat fraude vermindert.

Automatisch facturen sturen

Verder zie je steeds meer blockchaintoepassingen binnen de energiesector. Zo zie je steeds meer pilots waarbij facturen automatisch verstuurt worden bij oplaadpunten voor elektrische voertuigen of waarbij onderling (peer-to-peer) gehandeld wordt in energie. Eigenaren kunnen dan overtollige energie (opgewekt met hun zonnepanelen) rechtstreeks verkopen aan andere consumenten. Een ander voorbeeld is het verifiëren van duurzaamheid van opgewekte energie.

Tokenisering

Ook zie je steeds meer traditionele financiële instellingen zoals banken met interesse kijken naar de blockchain techniek. Is het niet op het gebied van crypto, dan wel om te kijken of traditionele financiële instrumenten getokeniseerd kunnen worden. Zo heeft een grote Franse bank, Societe Generale SFH, een obligatie als security token uitgegeven op de publieke Ethereum blockchain.

Welke nadelen zijn er?

Natuurlijk zijn er naast de vele voordelen ook een aantal nadelen. Zo is het een technologie waar zeker de nodige kennis en vaardigheden voor nodig is en is er nog veel te doen op het gebied van regulering omtrent toepassingen op de blockchain. Er zijn nog maar weinig landen die een kader hebben opgesteld om het gebruik te reguleren al zit hier wel steeds meer schot in. Ook de Europese Unie zet stappen op dit gebied met nieuwe regelgeving op dit gebied.

Verder hoor je ook vaak dat er enorm veel energieverbruik is door blockchains. Dit klopt voor het zogenoemde Proof-of-Work model wat gebruikt wordt voor de Bitcoin blockchain. Er zijn wel steeds meer blockchains die gebruik maken van energie vriendelijkere modellen zoals Proof-of-Stake waar Ethereum onlangs ook op over is gegaan. Helaas zijn er ook criminelen die steeds meer hun weg vinden in de blockchain wereld en misbruik maken van onervarenheid van nieuwkomers, crypto gebruiken voor het witwassen van geld en het doen van illegale aankopen op het dark web.

De toekomst

Als je het mij vraagt wegen alle voordelen op tegen de nadelen en is de blockchain niet enkel een hype, maar kan het zeker uitgroeien tot de grootste uitvinding sinds het internet. Grote gerenommeerde partijen kijken naar de blockchain technologie voor allerlei toepassingen en overheden zijn druk bezig met het reguleren en draaien zelf pilots. Dit zou allemaal niet gebeuren als we het enkel over een hype hebben. Bovendien heb ik hierboven een paar voorbeelden genoemd, maar er zijn er wel honderden en de mogelijkheden zijn eindeloos. Natuurlijk staat veel nog in de kinderschoenen en zitten we nu in een tijd van het uitproberen, maar dat de blockchain technologie voor verandering gaat zorgen in ons alledaagse leven is voor mij geen vraag of, maar een vraag wanneer? Ik zeg: kom maar op!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.