Dr. TechGirl: Wat is er precies allemaal aan de hand met ChatGPT?

Het is één van de grootste onderwerpen in de techwereld op dit moment: ChatGPT. Een tool waarmee je heel makkelijk werk kunt uitbesteden. Aan wie? Aan kunstmatige intelligentie. Maar vergis je niet: ChatGPT heeft het bepaald niet altijd bij het rechte einde. Dr. TechGirl legt het uit.

ChatGPT is een tool die je online kunt raadplegen. Het werkt eigenlijk een beetje zoals Google: je typt iets in en je krijgt antwoord van dit systeem. Het klinkt alsof het een chatbot is, maar het is veel meer dan dat. Zo kun je met ChatGPT bijvoorbeeld vrij grote opdrachten doen. Moet je kind een werkstuk maken over tiramisu? Vraag ChatGPT een essay te schrijven over deze Italiaanse lekkernij en binnen een paar seconden heb is je werkstuk af (wel nog even zelf plaatjes toevoegen).

ChatGPT

Leraren zijn dus niet zo blij met ChatGPT. Het werkt namelijk een soort fraude in de hand waarbij je zelf niet meer leert hoe je informatie moet zoeken en hoe je moet schrijven. Tegelijkertijd heeft ChatGPT ook wat aparte stappen gezet. Zo is het ooit door OpenAI gestart uit het oogpunt dat kunstmatige intelligentie juist beschikbaar moet zijn voor de massa, omdat je op die manier zorgt dat niemand er meer macht over heeft dan een ander. Maar ja, inmiddels heeft het de voorganger van ChatGPT al aan Microsoft verkocht en gaat het waarschijnlijk ook nog een premium-abonnement introduceren waarmee je meer kunt met de AI.

Bovendien kampt ChatGPT door alle commotie ook voortdurend met serverproblemen. Dan is de dienst weer niet beschikbaar en kun je er even niets mee. Dat premium-account belooft onder andere dat jij als betalende klant nooit last hebt van het niet beschikbaar zijn. Dat op zich is natuurlijk al het voortrekken van anderen boven de rest. Dus ja, ChatGPT is zeker niet helemaal wat ons in eerste instantie belooft is. Daarnaast zien we ook een tegenbeweging opstaan. Zo heeft een student in de Verenigde Staten AI ontwikkeld die kan herkennen of iets met ChatGPT is geschreven. Het moet een opluchting zijn voor docenten.

AI voor iedereen?

ChatGPT is echter ook qua inhoud niet bepaald heilig. Als je bijvoorbeeld naar iets vraagt waar op meerdere sites informatie over staat (en dat geldt natuurlijk voor eigenlijk alles), dan maakt hij er vaak een nogal bij elkaar geraapt zooitje informatie van. Vraag je het bijvoorbeeld naar een serie als Kaleidoscope, dan haalt hij een oude Britse serie volledig door elkaar met de nieuwe Amerikaanse serie, waarbij hij ook nog met een aantal afleveringen op de proppen komt dat voor zowel de Britse als de Amerikaanse versie helemaal niet klopt.

Kortom, waarschijnlijk schiet je jezelf keihard in je voet door AI je huiswerk te laten doen.

Tegelijkertijd is het heel vermakelijk. Je kunt hele gesprekken hebben met deze chatbot en het vanalles en nogwat vragen. Net als bij Google Assistent of Siri komen er vaak heel grappige antwoorden uit. In die zin is het dan ook zeker een waardevolle tool, maar feitelijk juist is hij dus vaak niet, daarin zal hij echt verder moeten groeien. Zeker als het wil doen wat het zegt te willen doen: een soort concurrent worden voor Google. Daarvoor heeft het nog een lange weg te gaan. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.