waar gebruik je een audiojack voor?

#DrTechGirl: waar gebruik je een audiojack voor?

Veel high-end telefoons hebben ‘m allang niet meer, maar er zijn nog steeds veel budgettoestellen die er wel van zijn voorzien: de audiojack. Dit ‘gaatje’, ook wel bekend als de 3,5 mm-poort, is voor sommige mensen een drijfveer om een telefoon al dan niet te kopen. Maar, wat doet dat ‘gat’ nu precies?

Hoewel 3,5 mm-poort een duidelijke naam is voor deze poort (en een feitelijk juiste, want hij meet inderdaad 3,5 millimeter), is audiojack eigenlijk beter. Het zegt namelijk iets meer over wat deze poort kan. De poort heeft alles te maken met audio en dat is ook waarom hij soms van smartphones verdwijnt. Vroeger luisterden we nog muziek op onze iPods met bedraadde oordopjes, die we dan zo in de MP3-speler prikten. Waarin? Juist: die audiojack. 

Inmiddels is de wereld veranderd en zijn comfort en stijl een grotere rol gaan spelen. We willen niet meer verstrikt raken in draden! Overigens werken veel mensen sowieso het liefst alle draden weg uit esthetisch oogpunt. We gebruiken dus steeds vaker hoofdtelefoons en oordopjes die werken op Bluetooth: de audio wordt daarmee ‘door de lucht’ verstuurd en verliest hierbij wel wat aan kwaliteit.

MobileMobile

Om die reden zijn er dan ook nog steeds mensen die liever de audiojack gebruiken: je geluidskwaliteit blijft beter over het algemeen. Dat geldt natuurlijk niet als je krakende, goedkope, bedraden oordopjes gebruikt die je een keer in een hop on hop off-bus hebt gekregen versus een ultraluxe hoofdtelefoon van 400 euro die op Bluetooth werkt. Je merkt wel verschil bij soortgelijke producten. 

Daarnaast biedt de audiojack als pluspunt dat je oordopjes altijd kunt gebruiken. Bij Bluetoothexemplaren heb je soms het probleem dat je ze nog moet opladen. Ook raak je oordopjes zonder draad sneller kwijt, omdat het maar kleine apparaatjes zijn (al komen veel varianten ook met een soort ‘find my oordopjes’-optie). 

Of je zelf graag een telefoon wil met óf zonder audiojack, hangt er helemaal vanaf hoe jij graag muziek of podcasts luistert. Het is in ieder geval zeker geen must meer op een smartphone. Het voordeel is wel dat je niet steeds van alles hoeft op te laden, behalve natuurlijk je smartphone zelf.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.