iemand-hand-laptop-internet

Dr. TechGirl: hoe weet je of een webwinkel betrouwbaar is?

Je ziet de ene na de andere hippe webwinkel voorbijkomen op social media. Immers weten die bedrijven ongeveer wie je bent en kunnen ze hun advertenties daarop aanpassen. Dat heeft enorme voordelen: zo hoef je als bewust kindloos persoon niet naar advertenties voor kolfsystemen te kijken en als man niet naar reclames voor tampons. Soms komen er echt toffe dingen voorbij, juist omdat die advertenties op je surfgedrag worden aangepast. Maar, hoe weet je nu precies of een webwinkel betrouwbaar is?

Natuurlijk kun je altijd op zoek gaan naar het Thuiswinkel Waarborg keurmerk, maar er zijn ook veel webwinkels buiten Nederland, waar dat keurmerk helemaal niet bestaat. We zullen dus verder moeten onderzoeken of een webwinkel te vertrouwen is en je niet met lege handen achterblijft. 

Uiterlijk van de webwinkel

Ten eerste moet je kijken hoe de website eruitziet: ziet het er professioneel uit, spot je veel rare taal- of spelfouten? Vaak kun je hieruit al gedeeltelijk opmaken of een website betrouwbaar is. Check daarnaast ook Google. Typ de naam van de winkel en ‘ervaringen’ of ‘reviews’, want hierdoor zie je snel wat andere mensen hebben meegemaakt tijdens het winkelen bij die betreffende shop. Zorg ook dat je checkt of de webwinkel wel een https-adres heeft.

MobileMobile

Daarnaast zijn er ook dingen die je zelf kunt doen, die eigenlijk niets met de webwinkel te maken hebben, maar wel met je eigen veiligheid. Denk aan het bijwerken van het besturingssysteem van je smartphone, tablet of laptop en het inzetten van een VPN of een anderzijds beveiligde wifi-verbinding. Mocht je inderdaad denken dat de website in orde is en je moet een account aanmaken, doe dit dan altijd met een ingewikkeld en uniek wachtwoord. Dus niet met het wachtwoord dat je ook voor Gmail of je bank gebruikt. En als we het toch over de bank hebben: zorg dat je kiest voor PayPal als betaalmiddel, want hiermee heb je aankoopbescherming.

Luister naar je gevoel

Uiteindelijk is de laatste tip en waarschijnlijk ook beste tip: luister naar je gevoel. Heb je toch het idee dat je met een malafide shop te maken hebt of twijfel je überhaupt of je dat item wel wilt kopen? Doe het dan niet. Meestal zegt een onderbuikgevoel alles en krijg je spijt als je daar niet naar hebt geluisterd. Heb je dat gevoel niet, plaats dan een -liever niet te hoge- bestelling. Zo kun je mooi even testen of de webwinkel inderdaad waarmaakt wat hij belooft. Happy shopping!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.