#DrTechGirl: Hoe kies je een goede rookmelder?

Vanaf 1 juli zijn rookmelders op elke verdieping in je huis verplicht. Je hoeft hier echter niet in alle gevallen zelf voor te zorgen. Dr. TechGirl legt je uit wanneer wel of niet én natuurlijk waar je op moet letten als je een rookmelder aanschaft. 

Hoewel veel mensen snappen dat rookmelders levensreddende apparaten zijn die je in huis moet hebben (ook als het niet verplicht zou zijn door de overheid), zijn er nog steeds mensen die uit ergernis bij het afgaan de batterijen eruit pielen. Niet slim. Je zou kunnen stellen: als je maar een rookmelder in huis hebt, toch? Niet bepaald: het gaat er juist om dat hij werkt, zodat hij je ‘s nachts, als je rustig ligt te slapen, kan verwittigen dat je rap moet opstaan, je spullen moet pakken, naar buiten moet gaan en de brandweer moet bellen.

Rookmelder

Je moet echt een rookmelder hebben en eentje die werkt, maar wanneer is het nou echt verplicht door de overheid? Dat is voor alle woningen in Nederland, maar bij huurwoningen ben je zelf als bewoner niet verantwoordelijk. Dat is de huurbaas. Het is aan hem of haar om te zorgen dat je in je woning op elke verdieping zo’n apparaat hebt hangen. Ik zou me alleen als bewoner minstens net zo verantwoordelijk voelen, zeker voor de werking ervan.

Krijg je zelf de kans om een rookmelder te kopen, dan zijn er een paar dingen om op te letten. Je hoeft echt niet per se de duurste rookmelder te kopen die je kunt vinden. Sommige rookmelders die maar een tientje kosten, doen prima dienst. Het enige waar je op moet letten is of het EN 14604-keurmerk aanwezig is. Dit is een Europees keurmerk dat betekent dat hij aan alle Europese normen voor rookmelders voldoet. Vergeet bij aankoop niet te checken of er batterijen bij in de verpakking zitten of welke eventueel nodig zijn, zodat je deze meteen aan kunt schaffen.

Bedraad of onbedraad

Daarnaast heb je bij rookmelders de keuze uit een bedrade en onbedrade variant. Bij een bedrade rookmelder kost de installatie mogelijk meer moeite, maar is het wel een veiligere keuze aangezien hij zowel stroom van de draad krijgt als eventueel van de back-up batterij. Dan zijn er ook nog slimme en ‘domme’ rookmelders en rookmelders die ook koolmonoxide kunnen detecteren. Bij de laatste variant is het overigens niet altijd handig om deze aan het plafond te bevestigen, dus lees de instructies goed voor het kiezen van de beste locatie. Een slimme rookmelder is handig, omdat je bij rook ook meteen een melding op je smartphone krijgt. Daarnaast kun je in de app ook zien hoe vol de batterij nog is. Dat is echter totaal niet nodig: een simpele rookmelder is vaak voldoende.

Wanneer je de rookmelder in huis hebt gehaald, bevestig deze dan zo snel mogelijk. Blijf hierbij wel weg bij de keuken. Het gaat namelijk snel verkeerd als je een keer een Wienerschnitzel of een Beyond-burger bakt. Check ook regelmatig of ze het nog doen: veel rookmelders hebben een testfunctie. Het belangrijkste is uiteindelijk om de rookmelder niet uit te doen of de batterijen eruit te halen als je een keer iets hebt laten aanbranden. Hoe vervelend sommige geluiden ook zijn, er kan ooit een dag komen dat dat je je leven te danken hebt aan dat ‘gegil’.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.