TechGirl op TikTok

Dr TechGirl: hoe houd je het gebruik van TikTok veilig?

Volg jij TechGirl al op TikTok? Het is de moeite waard, neem het maar van Dr TechGirl aan. Sterker nog: deze dokter schrijft een dagelijkse dosis TikTok zeker voor. Maar bezorgde ouders zijn wel eens naar Dr TechGirl toegekomen met de vraag: hoe zorg ik dat mijn kinderen veilig op TikTok kunnen?

Het korte antwoord van de doc is: niet. Technisch gezien zijn kinderen onder de 13 niet eens welkom op het platform. Maar goed, zelfs als je de app alleen al download kun je al video’s kijken, zonder dat je een account hebt. Bovendien staat er op TikTok veel fantastische content: van handige tips tot hilarische grapjes en inspiratie om meer te gaan bewegen.

TikTok en Trump

Klinkt allemaal positief, maar Trump verbiedt de app over een maand in Amerika – tenzij Microsoft het kan kopen. Dat komt omdat de Amerikaanse president ervan overtuigd is dat TikTok een manier is van de Chinese communistische partij om te spioneren. Nu is het sociale medium inderdaad een app afkomstig uit China en hoewel de CIA zegt dat er geen bewijs is van inmenging door de Chinese overheid, kun je inderdaad denken dat het daarom niet de meest veilige app is.

Dat daargelaten zijn er echter andere redenen om niet al te dol te zijn op TikTok, vanuit een ouder-standpunt. Het is immers zo’n kindermagneet, dat het helaas ook hackers, actieve pedofielen en andere kwaadwillenden aantrekt. Je kind kan gepest worden, worden uitgedaagd tot seksuele handelingen of gehackt, waarmee hun persoonlijke gegevens op straat kunnen komen te liggen.

TikTok veiliger maken voor je kind

Kortom: ja, er kunnen inderdaad heel nare dingen gebeuren op TikTok, ook zonder dat de Chinese overheid al dan niet zijn tentakels in de de app heeft. Dingen die eigenlijk op elk social media-platform kunnen gebeuren, en waarvoor TikTok wel een paar hulpmiddelen aanreikt. Zo kun je zorgen dat je kinderen geen privé-berichten kunnen ontvangen, of dat sowieso alle foto’s die ze plaatsen privé zijn. Dan kunnen dus alleen ‘goedgekeurde’ volgers de video’s bekijken. Met deze opties volop aan wordt de kans wel kleiner dat je kind ten prooi valt aan een kwaadwillende.

Er zijn veel ouders die bijvoorbeeld alleen TikTok toestaan op de telefoon van de ouder. Hierdoor ziet deze zo’n beetje alles wat het kind doet op de video-app. Er zijn ook ouders die hun kinderen volgen en op die manier een oogje in het zeil houden. Het hangt af van je parenting style en van de leeftijd van je kind wat je daar zelf prettig in vindt.

Tot slot geeft Dr TechGirl natuurlijk het advies om veel open gesprekken te hebben met je kind. Zorg dat je zoveel mogelijk onderwerpen bespreekbaar maakt en probeer ook proactief aan te geven wat jij vindt van social media en wat jij normaal – en abnormaal – acht.

Heb jij een vraag voor Dr TechGirl? Laat het achter in de reacties of via social media met de hashtag #DrTechGirl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.