Mastadon screenschot

#DrTechGirl: hoe begin ik met Mastodon

Zit jij nog op Twitter? Misschien dat je na de overname van Elon Musk je twijfels hebt, of wellicht was je eerder al afgehaakt. Sinds de overname zijn veel gebruikers van Twitter overgestapt op Mastodon. Mastodon werd al opgericht in 2016 en lijkt op een eerste blik opTwitter, maar kijk je wat langer dan zie je dat het wat complexer werkt. In dit artikel vertellen we wat je moet weten over Mastodon en hoe je een account aanmaakt.

Begin november werd het netwerk ineens erg populair, zo zien we je onder andere bij Google Trends een enorme piek in zoekverkeer. Maar wat is het? Mastodon is een open-source platform, wat betekent dat iedereen een server kan opzetten en zo een gemeenschap kan beheren, vergelijkbaar met een forum of discussiebord. Net als Twitter kun je er “microbloggen”, korte berichten plaatsen, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. In plaats van te tweeten, post je, en als je een bericht van iemand anders deelt, heb je het gereblogd of geboost. Er zijn hashtags en lijsten, en je hebt tot 5.000 woorden om je uit te drukken – naast de mogelijkheid om GIF’s, video’s en afbeeldingen toe te voegen.

Hoe begin je? Hieronder een kort stappenplan.

1 Kies een Mastodon server

Iets dat mensen die overstappen van Twitter verwarrend vinden aan Mastodon, is dat je een server moet kiezen. Dit zit zo: Iemand heeft de Mastodon software geïnstalleerd op een server die hij of zij controleert. Die persoon, of groep mensen, kan de software configureren, modereren en zelfs accounts sluiten. Er zijn veel verschillende servers, misschien heeft iemand die je kent en vertrouwt er wel een?

Er is ook een officiële lijst van open servers, een goede plek om te beginnen – je vindt hier servers die nieuwkomers ‘aannemen’ en die specifieke moderatie-regels hebben. Maar je kunt ook zoek naar een niche server die specifiek op je interesses is afgestemd. Lees over de gemeenschappen waarvan je denkt dat ze bij je passen en bekijk een aantal berichten voordat je je aanmeldt. Het goede nieuws is trouwens dat als je later van server wilt veranderen, je je volgers kunt meenemen. Tip: begin op een van de grotere algemenere servers om een gevoel te krijgen hoe alles werkt. Later kun je dan altijd nog migreren.

2 Maak een profiel

Met een profiel vinden mensen je gemakkelijk, zeker als je alle beschikbare gegevens invult. Zodra je je account hebt bevestigd, gebruik je de knop Profiel bewerken om wat details toe te voegen over wie je bent. Vul je bio in en voeg een foto toe (of een “avatar” zoals het in Mastodon heet) zodat anderen je kunnen identificeren.

Tip: Voeg je Mastodon handle toe aan je Twitter bio. Dat maakt het makkelijker voor mensen die je kennen van Twitter om je op de nieuwe plek te vinden.

3 Volg mensen en ga gesprekken aan

Nu kan het beginnen! Begin met het volgen van mensen en ga de interactie aan met de community. Je kunt mensen vinden op basis van hun Mastodon ID of door te zoeken op naam. Er zijn ook tools, zoals Debirdify and Fedifinder, die Twitter doorzoeken naar mensen die hun Mastodon handle daar hebben gedeeld.

Meer binnenkort!

Binnenkort delen we weer een nieuw artikel over het gebruiken van Mastodon. Hoe werkt het, hoe bevalt het en is het de overstap waard? Heb jij vragen laat het ons dan ook weten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.