Zelf je headphone ontwerpen, dat is toch hartstikke leuk?! Dat vonden wij dus ook, dus hebben wij nu een 3D geprinte headphone van Dotts, mét TechGirl erin gegraveerd. Maar dat-ie er leuk uitziet is één ding, alleen gaat het bij een koptelefoon natuurlijk vooral om het geluid. TechGirl Sam deed de test!

Ontwerp je eigen headphone

Ik ben al jaren helemaal weg van headphones. Inmiddels heb ik er al heel wat versleten en verzameld. Maar een eigen ontworpen koptelefoon ontbrak nog in mijn collectie. Dus superleuk om via Dotts een eigen koptelefoon te ontwerpen! Op dit moment kun je bij Dotts kiezen tussen drie type headphones, waarvan twee draadloos. Met maar liefst 9 verschillende kleuren kun je vier verschillende elementen van de headphone een eigen kleur geven. Ga je voor een rode schelp en zwarte hoofdband, of juist wit met mintgroen? Ik koos (een beetje saai) voor een volledig zwarte headphone, maar ja: dat past het meest bij mij. Wat nog een leuk extraatje is bij het ontwerpen, je eigen naam erin laten graveren. Uiteraard heb ik TechGirl erin laten graveren!

Kies je eigen comfort

Door veel verschillende headphones te hebben geprobeerd weet ik inmiddels precies wat ik fijn vind. De tijd dat ik de hele dag met mijn headphone op loop is wel voorbij. Toch draag ik ze nog steeds ontzettend graag en regelmatig ook uren achter elkaar. Comfort is dus heel erg belangrijk voor mij. Ik kies altijd voor over ear headphones zodat de koptelefoon niet op mijn oorschelp rust. Bij Dotts heb je de keuze uit drie verschillende oorschelpen, On Ear, Over Ear Rond en Over Ear Ovaal. Hierbij kan je ook kiezen wat voor padding je oorschelp moet hebben. Zwart of wit standaard leer of zweet-bestendig wanneer je graag je koptelefoon draagt tijdens het sporten.

Geprint en blijven verbeteren

Als je alles in hebt gevoerd, is je koptelefoon klaar om geprint te worden! Ik was een beetje bang dat de hoofdband zeer zou gaan doen op mijn hoofd, maar niets is minder waar. Ik heb mijn Dotts headphone regelmatig op en hij zit ontzettend comfortabel. De hoofdband doet absoluut niet zeer en voelt gewoon comfortabel aan, ondanks het redelijk harde materiaal. Dit komt voornamelijk ook doordat de headphone behoorlijk licht is en daardoor dus niet op je hoofd drukt. De Dotts headphones zijn dus ook goed ontworpen. Daarnaast werken ze met een upcycling systeem. Zijn je Dotts headphones stuk of wil je toch een andere stijl? Dan hoef je niet voor een volledig nieuw product te betalen. Ze belonen je wanneer je je oude Dotts headphone terugstuurt om door hen te recyclen. Superduurzaam, dus!

Connectiviteit via Bluetooth

Twee van de modellen Dotts headphones kun je draadloos verbinden via Bluetooth. Omdat er wat verbeteringen nodig waren aan de bedieningsknoppen heb ik twee versies kunnen testen. Helaas werkte bij beide headphones de Bluetooth verbinding niet met mijn Samsung Galaxy Note 9. Gelukkig is er wel een kabel geleverd bij de headphone dus heb ik bekabeld naar mijn muziek via Spotify geluisterd. Hoewel de bedieningsknoppen verbeterd zijn zodat je ze beter kan indrukken, werkte deze niet samen met Spotify via mijn smartphone of laptop. Erg jammer, want bediening via de headphone is tegenwoordig niet meer weg te denken bij nieuwe koptelefoons! Mijn hoop is dan ook dat dit nog verbeterd gaat worden, samen met de voice assistent functie die in het nieuwste model te vinden is.

Geniet van de muziek

Hoewel de Dotts headphones vooral uniek is in zijn soort omdat je deze zelf kan ontwerpen en ze gemaakt worden door middel van 3D printing, moeten we het geluid ook zeer zeker niet vergeten. Daar draait een goede headphone uiteindelijk om! Ik luister naar ontzettend veel verschillende muziek met daarin wel een voorliefde voor metal. Om de headphone goed te testen heb ik geluisterd naar o.a. Pink Floyd – Time, Paul Kalkbrenner – Sky and Sand, Nina Simone – My baby just cares for me, Queen – Bohemian Rhapsody, Disturbed versie van The Sound of Silence, Rammstein – Donaukinder en nog een aantal andere nummers. Hierin merkte ik op dat soms met het wisselen van een nummer er een kleine tik hoorbaar was. Alsof de switch van toon even te veel was voor de speakers in de headphone. De Dotts headphone heeft een bass bereik vanaf 20 Hz en treble van 17kHz tot 8kHz. Voor het prijssegment waarin deze headphone zich bevind is dit niet slecht. Ik heb ook echt kunnen genieten van de nummers waar ik graag naar luister. Het geluid was niet zo vol als een van mijn duurdere headphones, maar dat had ik ook niet verwacht.

Conclusie

De mogelijkheid om je eigen headphone te ontwerpen is een hartstikke leuk concept wat nog in de kinderschoenen staat. Dotts werkt heel hard aan het verbeteren van hun producten en met de Upscaling service leveren zij een leuk product. Aangezien ik zelf geen connectie via Bluetooth kon maken met mijn smartphone zou ik voor de goedkoopste versie gaan. De Dotts headphone is een leuk cadeau, vooral omdat je jouw eigen naam of tag erin kan laten graveren. Wanneer de connectiviteit en de bedieningstoetsen beter werken, is het zeker ook een leuke draadloze aanwinst.

Zelf een Dotts koptelefoon customizen? Dat kan via de website van Dotts audio.

Dotts headphone review - Ontwerp jouw eigen headphone!
Design9
Comfort8.5
Geluid6.8
Gebruiksgemak5.5
Prijs6.5
7.3Totale score

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.