Midrange-telefoons zijn er van allerlei merken: zelfs Apple heeft met zijn SE-reeks een midrange gevonden. Samsung heeft weer zijn eigen lijn met A-telefoons voor een lager budget, maar bijvoorbeeld ook ‘Fan Edition’-toestellen. Bijna elk merk heeft wel een midrangelijn. Er zijn echter telefoonmerken die het tot topsport hebben verheven en dat zijn toch wel de Chinese merken. We lichten er drie uit.
Zonder dat je het weet betaal je als je een telefoon koopt ook deels voor het merk. Duurdere merken zijn geneigd om samen te werken met wat luxere merken en dus is een chip in een Samsung vaak wat luxer dan in een goedkopere telefoon.
Chinese merken
Chinese merken maken echter vaak telefoons met andere middelen. De ‘ingrediënten’ die dit toestel mogelijk maken zijn niet per definitie slechter: ze vinden een andere oorsprong. Het is een beetje hetzelfde verhaal als bier: wil je per se dat ene bier drinken, of is dat huismerk dat uiteindelijk uit dezelfde brouwerij komt ook goed? Het is persoonlijk wat je beter vindt, het is zelfs toestelafhankelijk, maar dit is wel waarom Chinese merken vaak voor aanzienlijk lagere bedragen telefoons kunnen aanbieden met alsnog geweldige functionaliteit.
Xiaomi
Xiaomi is op dit moment een van de meest succesvolle Chinese merken. Het is ook vrij uitgebreid, al is het soms moeilijk bij te houden wat er nu allemaal tot hun domein behoort. Mi, Redmi: het zijn allemaal merken die weer onder Xiaomi vallen en het merk is ook in veel takken van sport actief: elektrische stepjes, smarthome en zelfs robots. Maar het doet het vooral heel goed qua smartphones, met goede specificaties, veel mogelijkheden (onder andere om de bloatware te verwijderen, de apps waar je eigenlijk niet op zit te wachten) en telefoons die ook best wat jaren meegaan.
OnePlus
OnePlus is de laatste jaren wat veranderd, maar desalniettemin is het zeker onder telefoonliefhebbers een zeer geliefd merk. Vroeger stond het wat meer op de barricade en was het op zoek naar zijn eigen stem, met daarbij een grote achterban waar het ook echt naar luisterde voor feedback. Tegenwoordig zoekt OnePlus steeds meer de samenwerking op met zus Oppo en dat zorgt ervoor dat het toch net iets homogenere telefoons worden. Dat gezegd hebbende is het nog steeds een merk om in de gaten te houden: het maakt mooie, goede telefoons met een prettige Android-ervaring en vrij goede camera’s.
Huawei
Huawei is als telefoonmerk nagenoeg niet meer aanwezig in ons land, maar we moeten het toch noemen. Helaas is het compleet murw geslagen door een handelsverbod dat de Verenigde Staten het merk vele jaren geleden al oplegde: hierdoor kan het nagenoeg niet meer samenwerken met Google of Amerikaanse chipmakers. Dat heeft de innovatie geen goed gedaan en dat is jammer, doodzonde zelfs, want als er een telefoonmerk is dat heel veel te bieden had, dan was het Huawei wel, met zijn goede batterijen, geweldige fotografie-opties en meer. Nu moet het helaas erg leunen op zijn eigen kleine ecosysteem en in een Google-minded land als Nederland werkt dat nu eenmaal niet zo makkelijk. Het is overigens zeker niet onmogelijk, maar je moet er wel iets meer moeite voor doen en daar heeft niet iedereen behoefte aan. Jammer, want menig redacteur kan wel een favoriete Huawei noemen die ze ook echt mist.
Lees ook: