back-up externe harde schijf

Don’t forget – back-up maken van vakantiefoto’s!

Eigenwijsheid, I love it, maar… leg niet elk advies naast je neer. Dat van het regelmatig back-uppen, is echt geen overbodige luxe – doe het gewoon. Ik kwam er op pijnlijke wijze achter waarom een back-up maken van vakantiefoto’s écht in je systeem gedrild moet worden.

Wat gebeurde er?

Ook ik liet m’n foto’s lekker op de camera staan, want ‘dat kwam later wel’ en ik vond het op dat moment te veel gedoe om de foto’s ‘over te pompen’. Ik was naar Egypte geweest met mijn (inmiddels ex)-vriendje, we lieten de foto’s zien aan vrienden en familie. Je weet hoe die dingen gaan: op een gegeven moment belandt die camera in een lade en kijk je er een tijd niet naar.

Tien maanden later of zo, en ik dacht: “O ja, die toffe vakantie. Hoe zag dat er ook alweer uit?” Dus ik pak de camera er weer bij, scroll door de items en… vrijwel alles foetsie. Hè, hoe kan dit?! Tot op de dag van vandaag weet ik niet waardoor ze verdwenen zijn. Het zal vast niet aan de kleine kaboutertjes liggen, sterker nog, misschien heb ik het gewoon zelf gedaan, maar de exacte oorzaak is me nog steeds een raadsel.

Één ding valt me sowieso te verwijten

Had. Ik. Maar. Die. Verrekte. Back-up. Gemaakt. Het klinkt misschien heel Tante Truus-achtig, maar serieus: maak één keer zo’n fout en je bent voor de rest van je leven genezen van dit luie gedrag. Leer gewoon van mijn fout, dan hoef je ‘m zelf niet te maken…

En nu? Wat zijn handige manieren?

Voor mijzelf heb ik besloten dat ik foto’s altijd op twee plekken opsla. Dat is meestal én op mijn telefoon én op een externe harde schijf. Soms kies ik ervoor om nog een derde locatie te gebruiken, maar die derde locatie is geen vast onderdeel van mijn routine, dat gebeurt meer sporadisch. Een aantal opties die mij helpen (en jou misschien ook):

Google Photo’s, iCloud, WeCollect

Een heel toegankelijke manier is om je (smartphone)foto’s ook op een online locatie op te slaan. In de meeste gevallen kun je binnen de dienst aangeven dat foto’s daar automatisch naartoe worden gepusht. Er staan ook twee nadelen tegenover: je bent meestal beperkt aan een vast aantal GB’s en het is voor hackers mogelijk jouw bestanden te stelen.

Externe harde schijf

Ik ben zelf een groot voorstander van externe harde schijven. Natuurlijk: ook je laptop kun je gebruiken als zodanig, maar liever gebruik ik die opslagruimte voor mijn werk(documenten). Als ik praat over een externe harde schijf, heb ik het over een draagbare harde schijf, zoals bijvoorbeeld de WD My Passport. Ze zijn er in verschillende varianten: van 1 tot 5TB, dus voor je dat vol hebt, ben je wel een paar jaar verder.

Op de foto boven dit artikel zie je trouwens één van die exemplaren: het is de blauwe 2TB versie (kost 99,95 euro). Zelf heb ik de rode variant, maar die is momenteel helaas niet verkrijgbaar bij Bol.com. Prettig vind ik de dikte (nog geen 2 centimeter) en het weegt ook nauwelijks iets. Bovendien zit er een handigheidje ingebouwd: om bestanden te beschermen en makkelijker te beheren, zijn de drives voorzien van WD Discovery software met wachtwoordbeveiliging en 256-bit AES Hardware Encryption, import van sociale media en cloudopslag (zoals Facebook, Dropbox en Google Drive) en WD Drive Utilities. Maakt ‘het overpompen’ een stuk aangenamer.

Acronis True Image

Wil je dat technologie zoveel mogelijk werk uit handen haalt? Denk dan eens na over Acronis True Image software. Dat maakt volledige back-ups van alles op je apparaat, en dat kun je snel en op elk gewenst moment herstellen. Binnen twee muisklikken maak je al een back-up in de cloud, lokaal of allebei. Bovendien voert deze software een actieve beveiliging tegen ransomware. Op AI gebaseerde technologie houdt ransomware en cryptojacking tegen.

Bij Bol.com vind je verschillende Acronis pakketten: zo kun je één of meerdere laptops beschermen/back-uppen. En ook het aantal GB’s/TB’s is naar wens in te vullen. In vergelijking met bovenstaande externe harde schijf: 1TB voor bijvoorbeeld 3 apparaten kost 149,99 euro per jaar. Wel een beetje prijzig dus.

Gebruik jij nog een andere manier om een back-up van vakantiefoto’s te maken? Laat het weten in de comments!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.