popcorn time
popcorn time blues

Doei Popcorn Time, hallo Butter?

Popcorn Time is offline. In 2014 schreef Techgirl nog over de populaire online streamingsdienst en de eindeloze debatten over piraterij, auteursrechten en de dreigementen van de filmindustrie om juridische stappen tegen de illegale dienst te ondernemen (lees meer hier). Nu bijna een jaar later lijkt het doek voor de grootste Popcorn Time fork, PopcornTime.io, toch echt te zijn gevallen. Waarom?

Boetes, boetes en nog meer boetes
Steeds meer individuele gebruikers van Popcorn Time lopen het risico om een (fikse) boete te ontvangen voor het gebruik van Popcorn Time. Onlangs werden er in Duitsland en Denemarken nog enkele boetes uitgedeeld. Uit berichtgeving van BNR van 20 oktober j.l. blijkt dat Tim Kuik, directeur van stichting BREIN, niet raar zou opkijken als er binnen een maand ook Nederlandse individuen worden aangeklaagd. Weet Tim Kuik meer? Staan de uitgevers en producenten al in de rij om ook de Nederlandse Popcorn Time kijkers aan te klagen?

Rechtszaken, verdeeldheid en DNS aanvallen
De schrik onder de individuele Popcorn Time kijkers zit er goed in, maar achter de schermen van PopcornTime.io zelf rommelde het de afgelopen dagen ook flink. Volgens geruchten heeft de angst voor een grote rechtszaak geleid tot de afsplitsing van een essentieel deel van het development team. Het vertrek van de persoon die de domeinnaam heeft geregistreerd, bracht logischerwijs de nodige problemen met zich mee. De resterende teamleden hebben met man en macht getracht om de website toe te eigenen. Provider Gandi werkte echter niet mee. Stressvolle omstandigheden, vooral als de website zojuist een aantal DNS aanvallen heeft ondergaan.

In the last few days someone has been tempering with our infrastructure, mainly our DNS service and we can’t convince our provider https://gandi.net that we are us and want to stay online. We’re doing our best to maintain the service but today we can’t give any timeline of things getting better. Please hang on, we’re working day and night to get this sorted out.

Vrijdag 23 oktober wordt door één van de developers bekend gemaakt dat PopcornTime.io er definitief de stekker uit trekt. Het is niet gelukt om de website over te hevelen naar de resterende teamleden. Alle servers zijn platgelegd en alle logs die schadelijk kunnen zijn voor een ander zijn gedeletet. De handdoek is in de ring gegooid. Eén van de grootste Popcorn Time varianten is niet meer.

Alternatief?

Vlak voor de bekendmaking van het einde van PopcornTime.io was er nog positief nieuws aan de Popcorn Time horizon. Een legale variant, genaamd Butter, zou in de maak zijn.

This new project, hosted on GitHub, is basically your beloved Popcorn Time stripped down of the parts that made people wary.

Als individuele gebruiker van Popcorn Time downloadde en uploadde je content op het moment dat je een film of serie bekeek. Butter is een streamingsdienst die het mogelijk maakt om te streamen vanuit ‘open content’, zoals internet archief content. En dat laatste is een stuk legaler. Gezien de huidige stand van zaken zal Butter echter niet als het jongere broertje naast Popcorn Time gaan bestaan, maar zal deze eerder een vervanging van Popcorn Time worden. De individuele gebruiker en Stichting BREIN hoeven zich met de komst van Butter in ieder geval een stuk minder druk te maken. Of het legale project zal aanslaan is echter de vraag. De tijd zal het leren.

 

butter project

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.