En? Wees eerlijk. Je las eind maart over World Backup Day en over het maken van back-ups van je bestanden… Maar heb je dat ook daadwerkelijk gedaan? Deze week werd ik op meerdere momenten met mijn neus weer eens op de feiten gedrukt dat het hebben van back-ups echt heel erg fijn is. Zo liet vrijdagochtend mijn laptop me ineens in de steek en las ik die dag ook over de ransomware-aanvallen op bedrijven wereldwijd. Tijd voor actie dus.

Ransomware
Een jaar of wat geleden werd de computer van een vriendin al eens getroffen door ransomware. Ze opende een mail van een bekende webshop, waar ze ook regelmatig wel eens iets kocht. Nee, niet zo’n mail met houtje touwtje Engels, maar gewoon een goede mail van de webshop (zo leek het). Er zou nog een betaling openstaan en ze opende de link. Poef! Rood scherm en een verzoekje om te betalen voor toegang tot de pc. En afgelopen week dus de grootschalige ransomware-aanvallen… Ook bedrijven in Nederland, zoals Q-park, waren de pineut.

Voor wie nu denkt: ‘ransomwatteh’? Ransomware is dus kwaadaardige software die computers platlegt door bestanden op de harde schijf te versleutelen en ze zo onbruikbaar te maken. Door te betalen beloven de cybercriminelen de versleuteling ongedaan te maken, maar dat is vaak niet het geval. Doe eerst als volgt:

 1. Verbreek de verbinding met internet en ontkoppel externe harde schijven en usb-sticks om mogelijke verspreiding te voorkomen.
 2. Betaal niets, je hebt geen enkele garantie dat je weer toegang krijgt tot je bestanden én je ‘beloont’ de misdaad.
 3. Check nomoreransom.org voor hulp bij het verwijderen van de ransomware.
 4. Doe een melding van de randsomware bij Fraudehelpdesk.

Voorkomen is beter dan …
Natuurlijk hopen we dat je nog niet in aanraking bent gekomen met ransomware. Maar laten we dat ook lekker zo houden! Check dan ook regelmatig de volgende stappen:

 1. Updates: Zorg ervoor dat het besturingssysteem én alle software up-to-date is. Veel programma’s bieden ‘automatic updates’ aan. Kies daarvoor, zeker in het geval van je besturingssysteem.
 2. Anti-virus: Goede anti-virussoftware beschermt je pc tegen schadelijke software zoals ransomware.
 3. Voorzichtig: Mails van onbekenden gooide je natuurlijk al gewoon direct weg, maar cybercriminelen zijn slim en zoeken steeds weer naar manieren om je in de val te lokken. Wees dus ook voorzichtig bij het openen van bijlagen en linkjes via mail en social media van vrienden, familie of je favoriete webwinkel. Twijfel je over de inhoud, ouderwetsch even checken d.m.v. een belletje doet soms wonderen.
 4. Back-up: En doe dat ook echt! Want ook al is je pc gegijzeld, met een nieuwe pc en een goede back-up kun je zo weer aan het werk en zijn je vakantiefoto’s niet meteen voor altijd en eeuwig verloren.

#LazyBackupSunday
Nu maakte ik al regelmatig updates van mijn laptop, maar te vaak denk ik nog… heb ik het nu al wel of niet gedaan? En ik kan je inmiddels verzekeren, 1x per maand is echt niet genoeg. Dus ik dacht, laten we er een standaard dag voor kiezen! En welke dag is er beter dan de luie zondag? Dus is het weer zondag:

 1. Bedenk dat het tijd is voor een back-up van al je bestanden
 2. Pak die externe harde schijf en maak een nieuwe back-up van je bestanden. Let op: Koppel deze ook weer los als je klaar bent!
 3. Maak een extra back-up in ‘de cloud’. Mocht je flinke pech hebben en je PC en externe harde schijf raken besmet of zoek? Dan heb je gelukkig nog de online bestanden.
 4. Heb je de bestanden van je pc veilig gesteld? Goed bezig, doe dit ook meteen nog even voor je smartphone.

Bij een systeemcrash, ransomware of diefstal zit jij vanaf nu dus redelijk safe. Althans, tot de volgende #LazyBackupSunday dan :)!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.