Er werken in de ICT meer mannen dan vrouwen en dat is bij Wikipedia (en zusterprojecten) niet anders. Daarom vond Wikimedia Nederland het hoog tijd voor een hackathon speciaal voor vrouwen! Hiermee hopen ze dat de drempel lager is en meer vrouwen zullen deelnemen. Ook als ze onervaren zijn in programmeren, want alleen interesse is genoeg!

Wikipedia en Wikimedia, tell me the difference!?

Even gequote van Wikipedia (hehe): “De Wikimedia Foundation Inc. is een internationale organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet voor de verspreiding van vrije kennis. De organisatie doet dit door middel van verschillende projecten, waarvan de internetencyclopedie Wikipedia het bekendste is.” Kort gezegd is Wikimedia dus een overkoepelende organisatie voor een aantal sites waaronder Wikipedia.

Wie, wat, waar en wanneer?

De hackathon vindt plaats op 10, 11 en 12 mei in de koninklijke bibliotheek in Den Haag. Het is voor twee groepen vrouwen bedoeld:

  1. Vrouwelijke ontwikkelaars met wat programmeerervaring buiten Wikimedia om die de code achter Wikimedia willen leren.
  2. Vrouwen die al bekend zijn met Wikimedia projecten en geïnteresseerd zijn in de code erachter maar dus geen programmeerervaring hebben.

Naast de hackathon zijn er verschillende workshops te volgen waar je meer over Wikimedia en haar projecten kan leren. Meer informatie over de hackathon vind je hier.

Waar Wikimedia op dit moment onder andere mee bezig is zijn gevorderde queries. Als je op Wikipedia zoekt naar “Nederlandse schilder” krijg je als eerste resultaat een doorverwijzing naar een lijst met alle Nederlandse schilders. Maar als je zoekt op “Straatnamen in Nederland die vernoemd zijn naar een schilder met een schilderij in het Rijksmuseum” dan kan Wikipedia je daar niet bij helpen. Maar dat willen ze wel! Tijdens de hackathon zal hier ook meer uitleg over gegeven worden.

Ik heb me al aangemeld, het lijkt me super tof! Ga jij ook meedoen? 

Deze week is er Girlsday! Girlsday is een initiatief van VHTO, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dat moedigen wij natuurlijk aan. Daarom lees je deze week iedere dag over een tech project waarbij scholieren zijn betrokken. Check op donderdag 12 april vooral onze Instagram Stories ook 😉

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.