Steeds meer mensen in Nederland zijn de afgelopen jaren begonnen met hun eigen webshop. Volgens cijfers van het CBS zijn er momenteel voor het eerst meer webwinkels dan fysieke shops. Voor jezelf beginnen in de online detailhandel of e-commerce kan een goede zet zijn wanneer je op zoek bent naar een carrièreswitch. Zie je het ook wel zitten om je eigen online onderneming te starten? In dit artikel lees je vier handige tips die je op weg helpen om je eigen webshop te beginnen.
Tips voor je eigen webshop
Juist omdat er vandaag de dag al zoveel webwinkels in (en buiten) Nederland zijn, is het aan te raden om eerst onderzoek te doen voordat je start. Waarom je dat moet doen? Simpel: wanneer je kiest voor een assortiment dat al ruim wordt aangeboden, dan is de kans klein dat je écht gaat scoren. Natuurlijk zijn er altijd items die het sowieso goed doen, maar wanneer je nog geen ervaring hebt in de e-commerce weet je waarschijnlijk niet precies welke items dat zijn.
1. Ga voor een unieke niche en dito winkelnaam
Daarom is het de beste en veiligste keuze om direct voor een assortiment te gaan waarvan je weet dat je uniek bent of waarvan je weet dat er veel vraag naar is terwijl er in verhouding nog weinig aanbod is. Op die manier heb je iets bijzonders te bieden, wat een positieve invloed heeft op het aantal potentiële klanten dat je waarschijnlijk gaat bereiken. Extra tip: verzin eveneens een pakkende naam voor je eigen webshop en website. Denk aan een naam die goed blijft hangen bij mensen.
2. Check of je webshopnaam al bezet is door een ander
In de zoektocht naar een goeie naam voor je webwinkel moet je weten dat je uniek moet zijn. Dat is niet alleen een aanrader voor je vindbaarheid, maar ook voor eventuele concurrentie. Geen enkel bestaand bedrijf zal blij zijn wanneer jij begint met producten verkopen onder een naam die zij al hebben. Om dat te voorkomen, kun je je opties controleren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ook kun je online zoeken of er al websites bestaan met de naam die jij in gedachten hebt.
Omdat je je als ondernemer sowieso in moet schrijven bij de Kamer van Koophandel kom je er al gauw achter of jouw bedrijfsnaam al bestaat. Een van de voorwaarden van je inschrijving is dat je met een unieke bedrijfsnaam moet komen. Ga er daarom eens goed voor zitten en denk na over een naam die zowel iets zegt over dat wat je verkoopt als over waar je op gezocht wil worden. Het verzinnen kan even lastig zijn, dus neem er goed de tijd voor.
3. Maak je je eigen webshop of laat je er eentje maken?
Heb je eenmaal een goede websitenaam te pakken dan is het tijd om aan de slag te gaan met je eigen webshop. Je moet immers wel vindbaar worden in de zoekmachines. Voor het maken van een webwinkel heb je de keuze om zelf een webshop in elkaar te zetten, om dit uit te besteden aan een professional of om aan het werk te gaan met standaard software die speciaal bedoeld is voor het bouwen van webwinkels. Dergelijke software kun je heel gemakkelijk zelf gebruiken, omdat het zo laagdrempelig is.
Een ander voordeel is dat dit een redelijk voordelige optie is. Je hebt namelijk gratis software waar je direct mee kunt beginnen. Onthoud daarbij wel dat je niet alle ruimte en vrijheid hebt om de website zo te maken en in te vullen zoals jij dat wil. Wil je direct vanaf de start een webshop waarbij je ieder onderdeel van de website zelf kunt ontwerpen en in kunt vullen? Huur dan een professionele webdesigner in die voor jou bezig kan gaan met het maken van een passende webshop.
4. Denk na over diverse manieren om te betalen
Tot slot nog een tip over iets waar je misschien niet meteen aan denkt: de wijze van betalen. In de meeste moderne webwinkels hebben klanten de mogelijkheid om op verschillende manieren te betalen. Zo kunnen ze hun bestelling afrekenen door middel van iDeal en is het vaak mogelijk om te betalen met de creditcard. Daarnaast heb je nog allerlei andere opties, zoals betalen via PayPal, achteraf betalen via Afterpay of Klarna en gespreid betalen.
De vraag is nu voor welke betaalwijzen jij wil gaan op je website. Het is aan te raden om je klanten zoveel mogelijk betaalgemak te geven, zodat ze een positieve winkelervaring hebben en terug zullen keren als ze weer wat nodig hebben. In dat geval moet je eigenlijk verschillende opties aanbieden, zoals iDeal én PayPal én achteraf of gespreid betalen. Goed om je daar eens in te verdiepen bij een eigen webshop beginnen.
Veel succes met je eigen webshop!