Vrouw volgt sportles via de laptop

Dit is één van de grootste Facebook-irritaties tijdens corona!

Sta je je helemaal uit te sloven op die ene hit van Pitbull, blijft de stream ineens hangen. Dat gebeurt regelmatig als je een online sportles volgt. Ik word er in ieder geval helemaal gek van dat elk uurtje Zumba minimaal één keer wordt onderbroken door de Facebook-waarschuwing over muziekrechten. 

Natuurlijk willen we allemaal dat muzikanten geld krijgen voor hun harde werk. Dus inderdaad: als The Weeknd voor de honderdste keer voorbijkomt op Skyradio, dan moet hij daarvoor wel een vergoeding krijgen. Of als iemand een video op YouTube zet, dan is het ook wel netjes als artiesten hiervoor vergoeding krijgen. Omdat dat vaak moeilijk is om te regelen en je geen rechtszaak of andere ellende aan je broek wilt hebben, kun je maar beter op YouTube kiezen voor rechtenvrije muziek in je video.

Muziekrechten

Op zich is dat voor te stellen: een radiozender als Skyradio verdient geld door muziek te draaien en een YouTube-video is heel blijvend. Logisch dus dat een artiest hiervoor een vergoeding ontvangt. Maar hoe zit dat met Facebook Live? Veel sportscholen zijn er sinds het coronavirus op te vinden. Nu we van de regering niet meer in de sportschool mogen sporten, geven veel instructeurs les via Facebook Live. Heel fijn dat ze dat willen doen, want zo blijven klanten in beweging. Uiteraard is het ook een manier om alsnog geld te blijven verdienen, want mensen kunnen online lessen volgen dus het abonnement kan doorlopen.

Toch vind ik dit wat anders dan een Skyradio die muziek uitzendt. Skyradio’s belangrijkste doel en inkomsten komen voort uit die muziek. Bij een Zumba-instructeur gaat het om de les, om de bewegingen en de motivatie: het gebruiken van muziek is slechts een bijkomstigheid. Zeker omdat we weten dat deze situatie niet voor altijd duurt en het uit nood geboren is, vraag ik me af waarom Facebook en de muziekbusiness niet kunnen afspreken dat Live Video’s die niet worden opgeslagen wel vrij gebruik mogen maken van muziek. Facebook heeft als het goed is met bepaalde muziekbonzen wel afspraken gemaakt, maar zodra mijn Zumba-leraar Rihanna instart, komt er toch weer zo’n vervelende melding in beeld. Dat mag wat mij betreft in deze moeilijke tijden wel even over zijn. 

Zumba

Uiteraard hebben artiesten het nu ook niet makkelijk, maar waarschijnlijk verdienen ze uiteindelijk meer geld wanneer dit wordt toegestaan. Als ik bij Zumba een dansje leer op een liedje dat ik leuk vind, dan ga ik dat liedje sowieso in mijn Spotify-playlist zetten, waardoor de artiest er toch wel weer geld aan verdient. Was dat liedje nooit bij Zumba voorbij gekomen, dan had ik het nooit op Spotify geluisterd en had de artiest daar ook geen geld mee verdient. Vandaar dat ik alleen maar kan zeggen: Facebook, muziekbusiness, ga eens met elkaar om tafel en zorg dat de nood ook deze wetten breekt, voor zolang we nog te maken hebben met wereldwijde lockdowns. Ik weet zeker dat Rihanna ook graag heeft dat ik die coronakilo’s eraf schud.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.