Dineren met of zonder telefoon?

Eindelijk is het zover. Na 100 datumprikkers, ‘wie kan (n)ooit’ en 10.000 emotionele afzeggingen via de groepsapp  zit je met voormalig kleuterschoolklasgenoten in een vegan, ‘Rawfood is Good’ etablissement, al kauwend op een drie centimeter dikke venkelstengel je tandartsverzekering te checken en alle telefoonupdates bij te houden.

Uiteraard ben je niet de enige die de laatste Whatsappjes, Instagramposts en Happn updates driftig ververst. Aan het einde van de avond vragen jullie elkaar ter gelegenheid waarvan jullie hier ook alweer waren. Kortom, soms schiet het face-to-face communiceren tijdens het sociale eetfestijn er een beetje bij in. Een herkenbaar tafereel?

Minder genieten en een ongelukkig gevoel

Canadees onderzoek aan de universiteit van British Colombia wijst uit dat telefoongebruik tijdens het eten niet alleen beledigend naar dinermaatjes overkomt, maar ook een ontevreden, zelfs ongelukkig gevoel kan veroorzaken. Je geniet minder van wat je aan het doen bent, stellen de onderzoekers. Ze onderzochten onder 300 mensen het effect van eten met of zonder telefoon bij een groep vrienden of familie. De telefoongroep beantwoorden berichtjes tijdens het diner. Uit het filmpje van ‘Now This Food’ blijkt dat de telefoongroep zich afgeleid en opvallend genoeg verveeld voelden. Het telefoongebruik gaf de mensen letterlijk een bittere nasmaak.

Face-to-face interactie belangrijk voor ons welzijn

Hetzelfde onderzoek onder 2.000 ondervraagden wijst uit dat 29% procent van hen tijdens elke maaltijd gebruik maken van hun telefoon. Meer dan de helft bekeken hun telefoons zo nu en dan tijdens het eten. Een andere studie toont aan dat iemand een minder positief beeld vormt over zijn gespreksgenoot als hij of zij een telefoon ziet tijdens de interactie. Sommige psychologen concluderen dat mensen die hun smartphone gebruiken in gezelschap zelfs minder sympathiek overkomen.

Mindful eten en een sociale tafelgenoot zijn

De conclusie lijkt deels aan te sluiten bij de mindfulness-trend om bewuster bezig te zijn met hetgeen wat je doet. Het bewust (mindful) eten gaat wel een stap verder en is bovendien niet bevorderlijk voor de sfeer aan tafel omdat je niet afgeleid mag worden door een diepzinnig gesprek. Daar heb je bij mindful eten ook helemaal geen tijd voor, aangezien de volledige focus op het nemen van kleine hapjes en het aantal keer dat je erop kauwt ligt. Op www.mindful-eten.nl staan tips hoe je alle zintuigen gebruikt om ultiem te genieten van je gerecht. Klinkt logisch, maar ook wat ongezellig en lastig om uit te voeren. Bovendien staat het haaks op de bevinding dat sociale interactie nodig is aan tafel om je welzijn te vergroten.

Telefoons aan tafel niet altijd asociaal

Je smartphone aan een definitieve tafelverbanning onderwerpen lijkt al even onhaalbaar, en is het dan wel altijd feest? Het kan zo af en toe toch ook voor een bindmiddel zorgen als je bijvoorbeeld echt door al je gespreksonderwerpen heen bent, en je disgenoot inmiddels ook de hele cast van het zwanenmeer heeft gevouwen van de collectie servetten die hij of zij die avond heeft verzameld. Dan is er toch sprake van een code geel op gezelligheidsgebied en kan die ene vakantiefoto waar je net van een kameel bent afgedonderd je wellicht redden van een sociaal fiasco. De Tawainese IKEA heeft ter experiment een onorthodoxere manier gevonden om mensen van hun smartphonegebruik aan tafel af te helpen. Wil je zien hoe? Volg dan deze link.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.