dewi van de vyver

Dewi Van De Vyver: “Schaam je niet, op geen enkel moment”

Ze studeerde niet iets wat per definitie te maken had met IT, ging daarna de politiek in, om vervolgens stiekem toch in al haar banen met IT bezig te zijn. Onze potentiële TechGirl van de Maand Dewi Van De Vyver schopte het zelfs tot ICT Woman of the Year. Nu is ze CEO van Flow Pilots, een bedrijf dat digitale innovatieprojecten helpt uitvoeren.

Dewi Van De Vyver: “Eigenlijk was ik altijd al geïnteresseerd in technologie. Mijn moeder werkte voor de Belgische KPN, de RTT. Hierdoor hadden we thuis altijd nieuwe dingen, zoals de eerste telefoon met toetsen en een telefoon in de auto. Ik vond het concept dat je mobiel communicatie tot stand kon brengen enorm fascinerend.”

Dewi Van De Vyver


Dewi Van De Vyver ging dan ook niet direct iets technisch studeren, ze koos communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. “De manier waarop mensen communiceren is zo fascinerend, en er is veel ruimte voor fouten. IT geeft je de vrijheid om die communicatie te sturen zoals jij wil, jij beslist. Het was initieel dan ook Information and Communication Technology.

In eerste instantie startte Dewi bij het kabinet van de eerste minister. “Ik deed de ondersteuning van de woordvoerder van de eerste minister. E-Government was een van de departementen waaraan ik mocht meewerken. Dat ging over digitalisering van de overheid. Ik verzorgde er oa. ook een deel van de communicatie van de website. We hadden drie sites om informatie op te zetten. Ik vond het idioot dat ik op drie verschillende plaatsen dezelfde zaken moest onderhouden, in plaats van deze op één plek te kunnen invoeren. Rss en XML waren toen nieuwe manieren om dat probleem op te lossen. Het was 2003, een moment waarop het besef van de digitale kloof begon te groeien. Een Mac kostte toen 2000 euro. Niet iedereen kan dat betalen, waardoor er twee snelheden ontstaan in leren omgaan met digitale tools, wat digitaal analfabetisme in de hand werkt.”

Na twee jaar bij de overheid startte Dewi een job als wetenschappelijk medewerker op de universiteit met als onderzoeksonderwerp E-Government. Daarna werkte ze voor een start-up waar ze een systeem moest uitrollen voor de rusthuizensector om bijvoorbeeld de inventarissen bij te kunnen houden. “Steeds weer was IT de rode draad in mijn werk. Ik heb ook altijd in start-up modus gewerkt, met kleine projectgroepen en snelle rounds.”

Flow Pilots


In 2011 startte Dewi mee Flow Pilots op. “Mijn ex-man werkte voor een ander bedrijf en had een opdracht gekregen om een applicatie te bouwen. Samen met twee andere vennoten bouwden we de app, dit was de eerste opdracht van Flow Pilots. Ik werkte op dat moment bij een beveiligingsfirma en we keken hoe beveiligers hun rondes deden. Ze moesten overal codes intikken, maar het leek me logischer dat dat met een QR-code of beacon zou werken. Uiteindelijk kwam dat samen. Er is altijd wel een concrete aanleiding om een bedrijf te starten en dat was hier dus ook.

MobileMobile

Dewi heeft door de week genomen veel meetings. Dan weer voor de marketingstrategie, dan finance, HR, enzovoort. Daarnaast is ze graag op de hoogte van alle projecten die er zijn. Het bedrijf is niet klein, maar met 30 man in dienst is het goed te behapstukken voor Dewi. ”Juist nu zijn digitale diensten belangrijker dan ooit tevoren. Dus we kijken nu nog meer naar hoe we als partner-organisatie een bedrijf kunnen ondersteunen. Door het coronavirus is het op ons kantoor ook anders: iedereen werkt thuis, onze teammeeting die we elke vrijdag hebben is nu remote. Jammer, want normaal eten we dan ook samen en dat is heel gezellig.”

Kortom, een manager die geeft om haar team. Niet voor niets is ze ICT Woman of the Year geworden in België. “Het betekent echt iets. Aan de ene kant stemt de sector, aan de andere kant is er een jury van 15 dames. Ik vond de nominatie al fantastisch, maar dat ik gewonnen heb helemaal. De andere genomineerden waren straffe madammen uit onze sector hier in België. Je merkt dan ook hoezeer je vastzit in je eigen oordelen. Ik draai al 10 jaar mee, ik heb een bedrijf opgestart en dit is inmiddels gegroeid van 3 naar 30 mensen. Je zit in die achtbaan en soms heb je dan het traject niet helemaal door. Je vindt het normaal, maar als je het bekijkt van buitenaf dan snap ik het wel.”

Voldoening


Dewi haalt enorm veel voldoening uit haar werk. “We hebben een aantal fantastische projecten gedaan met onze klanten. Als onderhandelingen moeilijk zijnvoelt het extra goed om er uiteindelijk samen met de klant toch uit te komen naar beider tevredenheid.” Wat ook helpt is dat Dewi een goed netwerk heeft. “Ik denk dat het heel belangrijk is om je goed te omringen. In België heb je een hele scène van mensen die elkaar versterken. Ze maken samen alle valkuilen door en kunnen elkaar adviseren.”

“Maar, het is soms moeilijk om aansluiting te vinden met een netwerk. Daarom raad ik andere beginnende ondernemers aan om te investeren in een goede boekhouder en iemand die start-ups begeleidt. Je kunt beter tien keer iemand te vaak storen en een vraag stellen ,dan één keer te weinig. We moeten ook echt die opgezadelde en aangeleerde bescheidenheid afleren Leg oordelen naast je neer. Jij wil het? Dan moet je het zelf nemen. Niemand gaat het je aanreiken. Sterker nog, ze gaan je eerder nog tegenwerken, dus zorg dat je ruggengraat hebt en ga ervoor. Schaam je niet, op geen enkel moment.”

COVID-19 heeft grote invloed op Dewi, die als ICT Woman of the Year eigenlijk op allerlei events zou spreken die niet doorgaan. “Even wachten nu tot iedereen zich herpakt. Dat wil niet zeggen dat ik deze rol niet op andere manieren kan uitvoeren. Ondertussen heb ik met twee dames ‘The Ada Talks’ opgericht, waarin we elke drie maanden een talk organiseren over en voor vrouwen in de IT. Daarnaast Ondersteun ik als ICT Woman of the Year het initiatief DigitalForYouth.be, dat PC’s refurbished en naar kwetsbare jongeren brengt die nu remote onderwijs moeten volgen. . Kortom, ik blijf mij inzetten voor meer diversiteit en groei binnen de sector. Zowel door dit onderwerp en het belang ervan aan te kaarten waar ik kan en mensen hierover bij te scholen, maar ook door me actief in te zetten om een verschil te maken. Netwerkevents voor vrouwen en digitale educatie voor zowel meisjes als jongens zijn hier heel belangrijke onderdelen van. Ik zie daar ook wel de ironie van in: ik startte in 2003 en ben nu nog steeds dezelfde boodschappen aan het verspreiden.” Maar: nog steeds met evenveel passie.

Dewi Van De Vyver is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Aan het einde van de maand vind je de stemronde hier op TechGirl.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten