vpro koos

December tip: Zo kun je je telefoon opruimen voor het nieuwe jaar

Veel mensen krijgen het in de lente, dat gevoel dat ze echt even moeten schoonmaken. Nu is dat prima als het gaat om je huis, maar je telefoon kun je beter wat vaker opruimen. En met een nieuw jaar voor de deur, is het in december een zeer geschikt moment voor die klus. Zo pak je dat aan: je telefoon opruimen.

New Year, New You, ze zeggen het vaak, maar ze vergeten dan een paar dingen. Wat als je telefoon nog compleet in 2023 zit, terwijl het al 2024 is? Het is aan te raden om het nieuwe jaar lekker met schoon schip te beginnen en te kiezen voor een lekker grondige schoonmaak van je telefoon. Dat is niet alleen fijn voor je brein, maar ook voor je batterij. Die gedijt daar namelijk een stuk beter bij en daar profiteer je direct van: minder vaak aan de lader.

Je telefoon opruimen

Maar goed, hoe pak je dat aan? Ten eerste kun je even duiken in de mappen waarin je foto’s en video’s zitten. Soms kan dat heel handig via de app Bestanden, of via de Galerij, of gewoon via Foto’s. Je ziet dan waarschijnlijk een map met gifjes of media die je per WhatsApp kreeg: meestal zijn dat mapjes waarin je alles vrijwel direct kunt weggooien, tenzij jij en je vrienden vaak groepsfoto’s en dergelijke via WhatsApp delen. Dan kun je die mappen het beste even ingaan, ‘alles selecteren’ kiezen en dan wat je wil houden ontvinken. Op die manier kun je meteen veel weggooien en dat ruimt op.

Foto’s en video’s

Qua foto’s en video’s die je wil bewaren, kun je je afvragen in hoeverre dat altijd direct beschikbaar moet zijn op je smartphone. Vaak kun je het in de iCloud of in Google Foto’s kwijt (het kan zelfs automatisch synchroniseren). Dat is niet alleen fijn omdat je zo geen foto’s op je toestel hoeft te bewaren. Het betekent ook dat als je telefoon aan diggelen valt, je geen foto’s kwijt bent: die staan immers in de cloud. 

Vervolgens ga je naar je streamingdiensten: heb je veel films, series, luisterboeken of muziek gedownload staan op je telefoon en is dat echt nodig? Verwijder ook hier wat je eigenlijk nooit gebruikt. En zit je bijvoorbeeld vaak thuis naar muziek te luisteren, dan kan dat gewoon gestreamd worden via wifi, dat hoeft dan niet per se offline beschikbaar te zijn. 

Ga vervolgens ook naar je browser. Heb je veel tabbladen open staan? Sluit ze allemaal. Ga vervolgens in de instellingen naar de geschiedenis en verwijder die. Let wel, het kan zijn dat hij dan ook bepaalde formulieren niet meer voor je invult en dat je opnieuw moet inloggen op sites. 

Weg met die apps

Uiteindelijk is er nog een belangrijke stap: apps. Ongetwijfeld heb je die ene keer dat je bij die ene supermarkt kwam meteen de app gedownload voor het gebruik van de klantenkaart, maar ben je inmiddels allang niet meer bij die winkel in de buurt. Lekker wegdoen dus. Ga zo door al je apps heen en besef goed: je kunt een app eigenlijk altijd a la minute weer downloaden en gebruiken. 

Je telefoon is nu al aardig opgeruimd en waarschijnlijk merk je dat het ook in je hoofd al een stuk prettiger aanvoelt. Je weet weer wat je hebt, er is minder ruis. Wil je er trouwens nog verder in gaan, dan kun je er ook voor kiezen om al je contacten weg te gooien: in WhatsApp zijn er vaak veel lopende gesprekken met belangrijke mensen, die je vervolgens weer kunt toevoegen. En over WhatsApp gesproken: ga ook vooral je social media langs en verwijder berichten, mensen die je volgt, enzovoort. Zeker mensen die eigenlijk tot een ander tijdperk in je leven behoren en je misschien niet altijd even blij stemmen wanneer je ze weer tegenkomt. Je hoeft ze niet meteen te blokkeren, maar gewoon niet meer volgen als je er niet op zit te wachten, dat scheelt al.

Het is het einde van het jaar, je hebt ongetwijfeld veel meegemaakt, hard gewerkt, tijd om lekker op te ruimen, even tot jezelf te komen en te gaan bedenken wat je in 2024 allemaal wil gaan beleven. Je telefoon houdt je straks in ieder geval niet meer vast in 2023.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.