2022 wordt het jaar van de metaverse. Nike maakt er virtuele schoenen voor en ook andere bedrijven hebben het gevoel dat ze iets met dit nieuwe type internet moeten doen. Dit is echter meestal een (samen)spel van grote technologiebedrijven. Grote techbedrijven hebben de infrastructuur om zoiets te kunnen faciliteren. Maar… is het wel goed als grote techbedrijven ook hier weer de macht hebben?
Voordeel: de technische industrie is ermee begonnen
Het voordeel van het hebben van grote technologiebedrijven die een metaverse starten, is dat ze direct leidend worden in het project. Mark Zuckerberg drong erop aan niet de leider te willen zijn: de metaverse zou in handen moeten zijn van veel bedrijven en mensen. Uiteindelijk moet er toch iemand de leiding pakken en dat is de technische industrie. Zij denken er al jaren over na. ‘Project’ is waarschijnlijk niet eens de juiste term. Het zouden projecten moeten zijn, aangezien bedrijven op dit moment allemaal hun eigen metaverse maken.
Nadeel: het kan te verspreid blijven
Bij het punt dat technologiebedrijven allemaal hun eigen ding doen om deze metaverse te creëren, ligt de grootste hindernis. Wat als de meerdere initiatieven van bedrijven nooit goed samenkomen? Het kan een verspreide ervaring zijn, met te veel platforms en verschillende technologieën, precies zoals internet nu is. Dat is absoluut het grootste risico van het creëren van de metaverse. Het zou juist een soort naadloze ervaring moeten zijn. Gelukkig wordt er al iets op touw gezet om die soepele transitie van het ene naar het andere metaverse mogelijk te maken.
Voordeel: het heeft een blockchain als onderliggende technologie
Op dit moment is een van de grootste internettrends de blockchain en cryptocurrency. Die zullen waarschijnlijk een grote rol gaan spelen binnen de metaverse. Ook biedt het een manier om dingen op een decentrale manier te betalen. Tegelijkertijd gebruiken veel mensen hun cryptocurrency om NFT’s te kopen. Deze non-fungible tokens zijn vaak digitale kunstwerken. Je kunt hierbij denken aan de eerste Tweet ooit geschreven of een aap van de Bored Ape Yacht Club. In de metaverse zullen we de blockchain waarschijnlijk veel meer gaan gebruiken, omdat het potentieel de manier wordt waarop metaverses worden gebouwd. Die virtuele Nike-schoenen die je wilt voor je avatar? Je kunt ze waarschijnlijk betalen met Ether of andere cryptocurrency.
Nadeel: het is eerder mislukt
Hoewel het zeker in een andere tijd en plaats was, was er in 2004 een startup genaamd The Multiverse Network met als doel een multiversum te creëren voor game-ontwikkelaars. Helaas was het bedrijf niet in staat om veel ontwikkelaars aan te trekken en miste het winst, dus moest het na zeven jaar stoppen. Het is duidelijk dat deze startup niet zo bekend was als Facebook: de technologie was er waarschijnlijk niet helemaal en we waren toen net begonnen met sociale media. Ze faalden waarschijnlijk niet: ze waren hun tijd vooruit. Laten we het hopen, want het zou vreselijk zijn om de ’verse’ opnieuw te zien mislukken.
Voordeel: technologiebedrijven begrijpen de limieten
Tech bedrijven begrijpen de tech wereld. Mensen kunnen Facebook wel of niet leuk vinden, één ding is zeker: het platform heeft een grote hoeveelheid kennis over menselijke interactie. Daarnaast hebben ze kennis over technologie die menselijke interactie mogelijk maakt. Ze begrijpen als geen ander wat er buiten Web 2.0 zou kunnen bestaan. Hierdoor zijn ze de perfecte kandidaten om dat ook te bouwen. Het is dé reden voor Facebook om de naam van het moederbedrijf te veranderen in Meta. Hiermee willen ze voorkomen dat het wordt gezien als slechts een Social Media Bedrijf. Dat is natuurlijk gewoon marketing en best wel slim gezien het imago van Facebook niet vlekkeloos is. Het zegt wel iets over een nieuw tijdperk dat op komst is en wie anders moet dit ontwikkelen dan de bedrijven die al jaren grenzen verleggen op het internet.
Nadeel: ze toonden niet altijd een geweldige ethiek
Als je Facebook zegt, is de kans groot dat je aan Cambridge Analytica denkt. Grote technologiebedrijven nemen niet altijd de juiste of ethische beslissingen als het gaat om de veiligheid of de privacy van hun gebruikers. We hopen dat ze hun lesje hebben geleerd, maar vooral dat ze goede beslissingen nemen bij het creëren van iets nieuws. Er komen natuurlijk nieuwe obstakels aan en zij hebben hun kans gehad. Wordt het niet tijd dat nieuwe bedrijven een kans krijgen? We hopen dat de huidige technologiebedrijven een andere kant laten zien als het gaat om het beschermen van hun gebruikers, maar kijkend naar het verleden is de kans groot dat de geschiedenis zich zal herhalen.
De metaverse is iets nieuws voor ons allemaal. De eerste stappen kunnen worden gezet door grote techbedrijven, maar uiteindelijk verwachten we dat nieuwe bedrijven opstaan en de metaverse verrijken met hun oplossingen en innovaties. Als ze er ooit komen, natuurlijk.