De nieuwe VR attractie in Walibi: verantwoord of niet?

14 April is er in attractiepark Walibi een nieuwe attractie geopend, genaamd Neurogen. Deze wordt in Walibi aangeboden door The Clinic. Het idee achter The Clinic is dat je hier verschillende behandelingen kan ondergaan. Vanaf april dit jaar tot en met eind oktober is dat dus Neurogen. Maar wat houdt deze attractie nou echt in?

Behandeling

Afgelopen mei ben ik met een aantal vriendinnen een dagje naar Walibi geweest waar we deze attractie tegenkwamen. Door de medewerkers die bij de kassa stonden werd er aan ons verteld dat we een behandeling konden ondergaan en dat we tot wel 80% slimmer uit de behandeling zouden komen. Nou lachen, was mijn eerste reactie. We wisten natuurlijk wel dat dat niet klopte, maar waren toch wel benieuwd naar wat we nou te zien zouden krijgen en wat er met ons zou gebeuren.

Eindelijk was het zo ver. Eenmaal binnen mocht ik helemaal alleen plaatsnemen op de behandelstoel. Het blijkt dus om een virtual reality ervaring te gaan waarbij je als het ware een behandeling krijgt door terug te bladeren door herinneringen van vroeger. Wat deze attractie dan spannend maakt is dat je door een ‘foutje’ terecht komt in de hersenen van een ander persoon. Naast de virtual reality bril beleef je deze herinneringen extra levendig door de toegevoegde special effects zoals de bewegende stoel en wind en water dat op je afkomt.

Een paar van mijn vriendinnen stonden na de attractie nog even te trillen van de spanning en anderen vonden het niet heel spannend. Ik daarentegen kwam er totaal niet vrolijk uit. Ik heb de voorstelling zelfs nog voor het einde afgekapt. De herinneringen die je te zien krijgt tijdens de behandeling zijn namelijk geen fijne herinneringen. Je krijgt o.a. te zien hoe deze persoon werd gepest, een bad trip krijgt door drugsgebruik en een auto-ongeluk meemaakt. Dit zijn niet slechts nare herinneringen, maar voor veel mensen kunnen deze ervaringen helaas als traumatisch worden ervaren. Ik heb zelf namelijk een heftige auto-ongeluk meegemaakt toen ik jonger was en had de behoefte om de VR-bril af te zetten toen ik zag dat er een auto-ongeluk werd getoond. Hierdoor had ik meteen mijn vraagtekens bij deze attractie en ging op onderzoek uit.

Virtual reality en trauma’s

Het blijkt dat virtual reality al een tijdje toegepast wordt om angststoornissen te behandelen. Echter, het gebruik van virtual reality om traumatische ervaringen te behandelen is nog vrij nieuw binnen de klinische psychologie. Bij het behandelen van trauma’s is het belangrijk dat de patiënt de traumatische ervaring voor de geest probeert te halen. Helaas lukt dat niet altijd bij iedereen. Dit zou al een stuk makkelijker gaan met behulp van virtual reality. Dit gebeurt aan de hand van geleidelijke blootstelling aan de nagebootste ervaring die traumatisch was.

Belangrijk bij behandelingen als deze is dat het door een professionele behandelaar wordt uitgevoerd op een gecontroleerde manier. Wanneer de behandeling niet professioneel wordt uitgevoerd kan dit zwaar vallen bij de persoon die de behandeling ondergaat. Zo kan een persoon overspoeld worden door emoties en kan het trauma in een ergste geval zelfs versterkt worden.

Dat Walibi middels virtual reality nare ervaringen toont aan bezoekers die als traumatisch ervaren kunnen worden vind ik onverantwoord. Daarnaast zitten er geen professionals bij maar slechts medewerkers die niet getraind zijn en niet weten wat ze moeten doen wanneer een bezoeker een trauma herleeft, zoals het auto-ongeluk dat voorbij komt. Ik vind het ook onverantwoord dat Walibi niet van tevoren wil vertellen wat de bezoeker te zien krijgt. Ik snap dat ze de pret niet willen bederven maar het gaat hier wel om de mentale toestand van een bezoeker. De mentale toestand is net zo belangrijk als de fysieke toestand, toch? Een uitgebreidere waarschuwing aan de bezoekers van de attractie zou wel op zijn plek zijn. Het zou anderen in elk geval een hoop narigheid kunnen besparen. Mocht je benieuwd zijn naar de attractie, bekijk hier een video van een bezoeker die haar ervaring deelt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.