roofvogel versus drone

De Nederlandse politie: vogel versus drone

Drones zijn steeds populairder, omdat je er bijvoorbeeld geweldige video’s mee kunt schieten in een uitgestorven Land van Ooit of een onbegaanbare Tsjernobyl-omgeving. Toch is het niet alleen maar vrijheid, blijheid met deze vliegende stukjes tech: drones kunnen ook zorgen voor onveilige situaties bij bijvoorbeeld luchthavens of in pretparken. De politie heeft daar wel een plannetje voor: als eerste politiekorps ter wereld gaan we in Nederland namelijk roofvogels inzetten om ongewenste drones naar beneden te halen. Vogel versus drone dus. Maar, is dat wel zo’n goed idee?

Het moge duidelijk zijn: mensen die slechte dingen van plan zijn met drones, die moeten natuurlijk worden gedwarsboomd. Het is alleen de vraag of dat per se met inzet van dieren moet. Is het niet mogelijk om het signaal van drones uit te schakelen, zoals je elders ook speciale apparatuur kunt inzetten om mobiele signalen tegen verstoren? Daar schijnt wel aan gewerkt te worden bij de politie, maar op dit moment is het gebruik van de vogels een snelle oplossing. Het probleem met het inzetten van roofvogels is echter dat zo’n drone neerhalen nog best heftig kan zijn. Nu zijn kleine drones meestal met een tikje wel bestreden, maar als drones groter zijn (3 kilo of meer), of voorzien zijn van allemaal messen overal (als je kwaad wil..), dan komt zo’n vogel er natuurlijk niet ongeschonden vanaf.

Vogel versus drone

Hoewel het een gevaarlijke job is voor de vogels – als er bijvoorbeeld radioactief materiaal vrijkomt bij het aanvallen van de drone, als de bestuurder van de drone inderdaad kwaad wilde – is het ook heel mooi dat de politie de vogels inzet. Net zoals het paarden inzet om hooligans op afstand te houden, en honden om drugs op te sporen, zijn vogels weer een nieuwe manier om de mensheid een handje te helpen op het rechte pad te blijven. Ik vind het mooi dat de politie de hulp van het dierenrijk inschakelt, helemaal toen je die vogel op het NOS-journaal zag met zijn politie-hoofddekseltje op, dat is wel heel erg stoer.

Ik vraag me ook af hoe dat straks in zijn werk gaat als er inderdaad tijdens Prinsjesdag een ongewenste drone vliegt en die roofvogel eropaf wordt gestuurd. Immers komt die drone waarschijnlijk ook naar beneden, want volgens mij zijn de vogels niet altijd in staat om het apparaat ook vast te houden en hem dan naar een veiligere plek te brengen. Zo’n drone kan dus op iemand terechtkomen, en zo’n vogel kan daar ook nog achteraan duiken. Ik ben heel benieuwd hoe de uiteindelijke inzet van zo’n dier werkt. Het valt natuurlijk ook wel op als er ineens een roofvogel boven je cirkelt, als je daar in zo’n menigte staat.

Het gaat om de Amerikaanse zeearend, wat een van de meest imposante roofvogelsoorten is. Er zijn ook enkele kuikentjes gekocht, dus waarschijnlijk zit er nu ergens op een politie-trainingslocatie een groepje schattige, domkijkende baby-arenden te wachten tot ze aan de slag kunnen. Een lieve gedachte, en natuurlijk een droombaan: valkenieren bij de landelijke politie. Over een jaar zijn de kuikens als het goed is klaargestoomd voor hun nieuwe baan en ze worden dan verspreid door het hele land zodat ze snel ter plaatse kunnen zijn.

Een flink dilemma

Gemengde gevoelens dus over deze zaak. Enerzijds ben ik heel trots op onze politie-agenten die een trend zien en daar snel op inspelen, maar anderzijds ben ik bang voor de mogelijke paniek die er zal heersen als zo’n vogel uitvliegt bij een evenement, of natuurlijk dat het dier gewond raakt tijdens de beoefening van zijn werk. Ik denk niet dat Nederland hier al helemaal over is uitgesproken, zeker met partijen in de kamer zoals de Partij voor de Dieren. Ik ben bovendien nieuwsgierig hoe vaak de vogels aan het werk zullen moeten en hoe zichtbaar dit zal zijn voor bijvoorbeeld bezoekers van een evenement. Wordt vervolgd.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.