Tommaso

De mannelijke kijk op tech: Tommaso Troiani (Swabit)

Hij verhuisde van Italië naar Delft en vond het soms moeilijk om mensen te ontmoeten. Je kunt naar evenementen gaan of WhatsApp gebruiken, maar hoe vind je mensen op het internet die dezelfde interesse hebben? En hoe kom je met ze in contact? Tommaso Troiani besloot een app te maken speciaal voor dat doel: Swabit. In deze editie van De mannelijke kijk op tech krijgen we een inkijkje in een app-startup.

Swabit is ontstaan uit een frustratie van jezelf, hoe ging dat?

“Het starten van een bedrijf gaat gepaard met veel ups en downs, maar je moet gewoon doorgaan. De ideeën die je hebt zijn uiteindelijk niet altijd het belangrijkste, want voor mij is dat vooral het team en de markt die er achter een idee schuilgaat. Ik ben een engineer dus ik denk in oplossingen. Ik legde mijn idee aan verschillende vrienden voor. Sommige vrienden zeggen dat het geweldig is, puur omdat het je vrienden zijn, maar ik zag er sowieso heil in.”

Was het moeilijk om er echt voor te gaan?

“Het moeilijke is om te besluiten of dit het leven is waar je voor wil gaan. Het is moeilijk. Als het je eigen bedrijf is, dan moet je er echt helemaal gek van zijn. Anders geef je op. En later verzamel je mensen om je heen die je kunnen helpen het te maken, maar je moet wel weten hoe je goede ontwikkelaars vindt. Ik had niet zoveel ervaring maar met een beetje geluk en door open te staan voor eventuele fouten, kom je heel ver. Een obstakel maakt deel uit van het avontuur, het is geen omleiding, het is een gevecht waar je doorheen moet.”

Wat was jouw grootste uitdaging?

“Vooral mensen vinden. Je hebt experts nodig, maar ook de normen en waarden van mensen zijn heel belangrijk in een startup. Er komt veel stress op je dak in een startup en er zijn altijd zaken die onvoldoende aanwezig zijn. Denk aan tijd, ruimte en geld. Dit is niet gewoon een baantje, dit is vechten tegen al deze elementen.”

Werkt er een groot team bij Swabit?

“We zijn met zijn achten. Ons team is erg technisch: zes man heeft een technische achtergrond. We hebben nu één persoon die onze Sales doet, maar we hebben er meer nodig. Bovendien wil ik graag meer diversiteit in het team. We willen graag meer vrouwen erbij, bijvoorbeeld vrouwelijke developers. We hebben daar hard naar gezocht, maar het is moeilijk om in zulke netwerken terecht te komen. Als je met een mannelijke developer werkt, dan brengt hij zijn netwerk met zich mee. Het is moeilijk om in andere netwerken terecht te komen. Ik zou zo graag hebben dat ons team wat gelijkmatiger verdeeld is. Vrouwen zijn zoveel beter met multitasken, terwijl wij met zijn allen compleet aan het monotasken zijn.”

Hoe lang is de app Swabit al live?

“In december 2018 hebben we het voor het eerst het product gelanceerd. Maar bij launch is zo’n product nog niet opperbest. Je moet het echter toch al aan mensen geven zodat je kunt begrijpen wat er beter moet. In september 2019 is de tweede versie verschenen. We richten ons vooral op millennials en internationale studenten. 1 maart 2020 gaat de derde versie in de lucht, die zich meer richt op samenwerkplekken en universiteiten. Het is een evolutie die een app doormaakt: eerst is het simpel en zit het team vrij simpel in elkaar, maar later wordt het complexer en dat geldt ook voor het team.“

Wat vind je zo fantastisch aan Swabit?

Ik vind het fantastisch om mensen een oplossing te bieden voor iets waar ik mee worstelde. Ik vind het bovendien super om samen met anderen iets te maken en daar dezelfde passie voor te voelen. Je helpt mensen er ook nog eens mee. Een startup is een emotionele rollercoaster, soms voel je je down, maar als je dan met klanten spreekt en hoort dat ze een mooie oplossing voor je weten, dan is dat de moeite waard. Ik ben niet iemand die wel bepaalt wat anderen willen, luisteren naar de klant brengt je het verste in maken wat mensen ook echt willen.”

Welke tech gebruik je zelf veel?

“Ik gebruik mijn telefoon veel, meer dan mijn laptop. Ik heb veel apps, mede omdat ik nieuwsgierig ben naar de interface van andere apps. Als team gebruiken we veel Slack en ik ben verzot op Google Maps. Die app verbetert steeds weer en wordt steeds complexer en uitgebreider. Ik gebruik verder veel apps om mijn productiviteit te verhogen. Ik gebruik bovendien een Fitbit-wearable om te rennen. Als je serieus wilt hardlopen en van cijfers houdt, dan is het een uitkomst. Het horloge kan echter niet voor me rennen, dat moet ik wel lekker zelf doen.”

Wat is je favoriete technologische uitvinding?

Het boek. Het is de meest succesvolle technologie ooit, de boekdrukkunst. Meer nog dan iPhones. Ik lees als ondernemer veel boeken over marketing, maar ook zakelijke platformen. Daarnaast lees ik voor het slapengaan een boek van een Romeins filosoof genaamd Marcus Aurelius. Het heet ‘Meditations’ en is echt een aanrader.”

Wat vind je van de positie van vrouwen in technologie?

“Ik denk dat deze sector absoluut meer diversiteit nodig heeft, op elk niveau: van een startup tot Google. Gender-bevooroordeeldheid is een groot issue. Ik word er soms een beetje down van dat er zoveel mannen zijn in de tech, zeker als het gaat om startups en ondernemerschap. Ik zou graag meer vrouwen zien. Toen ik nog mezelf ontwikkelde tot engineer op school, waren de slimste rollen allemaal vrouwen. Ik denk echter dat een team er sowieso voordeel van heeft diverser te zijn. Vrouwen hebben hier echt iets toe te voegen.”

Wil je Tommaso een vraag stellen of solliciteren als vrouwelijke developer? Dat kan, via tommaso@swabit.app

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.