Rachid Finge

De Mannelijke kijk op Tech: Rachid Finge

Wat zouden de beste techbedrijven zijn op je cv? In ieder geval kun je verwachten dat je vragen krijgt als je Google tot je werkgever mag rekenen. Is dat hoofdkantoor ook in Nederland zo gezellig? In de Mannelijke kijk op Tech beantwoordt Rachid Finge van Google Nederland deze en meer vragen.

Je werkt bij Google, wat doe je precies? 

“Ik ben Communications Manager. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik veel contact heb met journalisten over Google. Ik bereid campagnes voor, geef presentaties en beantwoord vragen. Dat laatste doe ik trouwens ook op YouTube. Het grootste deel van mijn werk heeft te maken met Google’s consumentenproducten, dus denk bijvoorbeeld aan Zoeken, YouTube en Nest.”

Wist je altijd al dat je de tech in wilde? Of zelfs specifiek bij Google?

“Als kind had ik twee grote interesses: radio en computers. Ik kreeg mijn eerste computer toen ik een jaar of 8 was. Een vriend van mijn vader had er een over, een 8086 met oranje letters. Er zat verder geen handleiding bij, dus ik moest MS-DOS zelf uitvogelen. Toch wilde ik eigenlijk niets liever dan werken bij de radio. 

Ik begon op mijn elfde bij een lokaal radioprogramma voor en door kinderen. Mijn interesse in computers kwam daar uiteindelijk goed van pas, want er zijn bij een lokale omroep altijd te weinig handjes. Ik deed een groot deel van het systeembeheer. Ook bouwde ik websites en leerde ik programmeren. Dat werden hobby’s.

Desondanks kwam de radiocarrière eerst: ik begon als technicus bij BNR Nieuwsradio, maar werd al snel nieuwslezer en later techredacteur bij de NOS. Ik heb daar ruim tien jaar gewerkt. Net toen ik me afvroeg of ik nog eens tien jaar bij de NOS wilde blijven, klopte Google aan voor een rol waarbij media en technologie op een prachtige manier samenkomen. Die kans kon ik niet laten liggen. 

Dat ik eerst bij de radio heb gewerkt en nu in technologie is dus eigenlijk geen verrassing, al blijft het soms onwerkelijk dat ik van twee hobby’s op twee momenten mijn werk heb kunnen maken.”

Wow, dat zijn dromen die uitkomen! Welke technologie gebruik nu veel in je werk?

“De belangrijkste technologie is voor mij G Suite. Dat is de combinatie van onder meer Gmail, Drive en Google Documenten. Op de universiteit en ook in m’n vorige baan gebruikten we dat allemaal niet. Ik weet nog goed hoe ik een bestand als “Leerproject versie 3.docx” mailde naar studiegenootjes die er dan verder in werkten. Zie daarna maar eens alle wijzigingen bij elkaar te brengen als iedereen een eigen kopie heeft; dan kreeg je op het einde “Leerproject nu echt def def.docx”. 

Via G Suite kun je gelijktijdig in hetzelfde document werken. Bij Google gebeurt dat de hele tijd. Soms werken er tien mensen in tien landen tegelijk aan hetzelfde document. Ik weet niet zo goed hoe ik zonder heb geleefd.”

Altijd al een Android-fan geweest of heb je stiekem ooit een iPhone gehad?

“Ik heb een groot aantal telefoons gehad in allerlei soorten en maten, ook iPhones, maar daarvoor nog HTC’s met Windows Mobile en Nokia’s met Symbian. Mijn eerste telefoon was zo’n gigantische Ericsson. Nu heb ik een Google Pixel 4 XL.”   

Dat is een mooi toestel. Wat vind je de beste tech-uitvinding ooit?

“Google Zoeken. Misschien vind je dat een voor de hand liggend antwoord gezien mijn werkgever, maar ik vind dat oprecht. Het bestaan en gebruik van een zoekmachine is voor veel mensen in de westerse wereld heel vanzelfsprekend. Daardoor staan we niet vaak stil bij de positieve impact ervan. Iedereen kan op elk moment aan informatie komen om iets te leren, beter geïnformeerde keuzes te maken of een nieuwsgierigheid te bevredigen. Je ziet het verschil nu ook in landen waar het internet pas net begint op te komen. Een simpel voorbeeld is dat moeders daar voor het eerst zelf medische informatie kunnen vinden wanneer ze het nodig hebben voor hun kinderen. De wereld is er door Google Zoeken echt beter op geworden.”

Zeker! Je houdt van tech, maar heb je daar ook ooit een miskoop in gedaan?

“Gelukkig zijn echt grote techmiskopen me steeds bespaard gebleven, maar ik kan me nog wel een mp3-speler herinneren die ook een USB-stick was. Die heeft het niet lang uitgehouden. Eerst werkte het USB-deel niet meer, waardoor ik alleen nog maar kon luisteren naar de liedjes die erop stonden. Niet veel later ging het ding überhaupt niet meer aan.”

Welke techgadget werd uitgevonden waarvan je dacht: waarom?

“Haha, ik weet nog dat er klasgenootjes waren op de middelbare school die ineens een Nokia hadden met een kleurenscherm. “Nou en?”, dacht ik. Dat waren nog schermen met een te lage resolutie en te weinig kleuren om er echt iets moois op te zien. Ik had niet door dat ze een opmaat waren naar schermen die zó goed en groot zouden worden, dat je er met plezier films op zou willen kijken.”

Inmiddels is mede dankzij die mooie schermen social media enorm gegroeid. Voel jij de druk van social media? Heb je regels?

“Een aantal socialmedia-apps staat niet meer op mijn telefoon, zodat ik niet in de verleiding kom om eindeloos en gedachteloos te scrollen. Nu moet ik echt naar een computer om daar in de browser in te loggen. Verder heb ik er niet echt regels bij bedacht. Het enige wat ik wil voorkomen is onbewust gebruik van sociale media. Ik voel er geen druk bij. Om eerlijk te zijn vind ik het soms juist wel grappig om brakke foto’s op Instagram te zetten of er in elk geval bij te zetten dat ik erg m’n best heb gedaan in de nabewerking.”

Je werkt bij Google, dat is nogal een naam. Wat vind je het fijnst aan het werken bij Google?

“De mensen zijn het leukst. Ik heb echt heel toffe collega’s, zowel in Nederland als daarbuiten. Verder wordt je mening gewaardeerd en is er veel ruimte voor een eigen aanpak, ook als het gaat om werktijden en werkplek. Google is vaak verkozen tot beste werkgever en dat verbaast me niets. Daarnaast vind ik onze producten erg tof. Sinds een paar jaar werken we aan het behulpzame huis, waarbij je bijvoorbeeld met stemopdrachten je huis kunt bedienen of berichtjes op je telefoon krijgt als er thuis iets niet pluis is. Ook vind ik het leuk dat het bedrijf zo snel verandert. Toen ik in 2016 begon, had ik niet gedacht dat we in 2019 een game-platform als Stadia zouden openen dat beelden vanuit datacenters met slechts milliseconden vertraging naar de spelers zouden sturen. Er komt bij Google elk jaar wel een product uit waarbij ik me verbaas dat het technisch mogelijk is. Het is leuk om daar een onderdeeltje van te zijn.”   

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou in je werk dit jaar?

“De uitdaging is altijd om de beste manier te vinden om een verhaal te vertellen dat aanslaat bij het publiek. Hoe vertel je aan iemand wat een behulpzaam huis is als diegene nog nooit een slimme speaker heeft gebruikt? Hoe laat je aan de meest cynische journalist zien wat Google doet op het gebied van privacyverbetering? En hoe vertel je het verhaal van Google Stadia? Ik geloof dat Stadia het begin is van een revolutie op het gebied van gaming, maar momenteel ziet niet iedereen dat zo. Dat verschil is een interessante uitdaging.”

Er zijn de laatste tijd veel discussies om vrouwen in de tech, vind je dat er een quotum moet komen met een x percentage vrouwen per bedrijf?

“Diversiteit in tech is van levensbelang, zeker bij Google. We maken producten voor iedereen, dus als de mensen die de producten maken daar geen afspiegeling van zijn, krijg je hoogstwaarschijnlijk producten die niet voor iedereen even geschikt zijn. Bij Google is zo’n 32% van alle medewerkers vrouw. Kijk je puur naar de tech-rollen, dan is 23% vrouw. In 2018 was 26% van de mensen die voor een tech-rol werd aangenomen vrouw. Daar zie je dus een klein beetje vooruitgang, zeker als je bedenkt dat vrouwen gemiddeld minder vaak weggaan bij Google dan mannen. Of een quotum daarbij zou helpen weet ik niet, maar zeker is dat de huidige staat van zaken nog altijd niet goed genoeg is.”

Helemaal eens. Tot slot: wat hoop je dat er in de komende jaren nog wordt uitgevonden?

“Ik ben gek op racen en autorijden, maar het idee van een volledig zelfrijdende auto die je zorgeloos van A naar B brengt lijkt me heerlijk. De technologie gaat met grote sprongen vooruit. Hopelijk is het over een tijdje niet gek dat je auto je helemaal zelf op je plaats van bestemming brengt, terwijl je op de bank onbezorgd bezig bent met andere dingen.”

Bron foto: Hans-Peter van Velthoven

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
Leuke blu-rays
Leuke blu-rays voor de koude winteravonden

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten