Colin Baak

De mannelijke kijk op tech: Colin Baak

Hij is editor bij online uitgeverij Bigspark en schrijft artikelen over voornamelijk Android en smartphones. Colin Baak heeft wel iets met tech. Denkt hij ook dat we over vijf jaar allemaal een vouwbare telefoon hebben? Dat niet.

Je schrijft vooral voor Androidplanet, what’s in a name?

“Ik ben al 20 tot 25 jaar lang gefascineerd door smartphones. Android is het grootste, dus daarover is het meeste te schrijven. Apple en iPhones zijn ook mooi, ik doe ook dingen voor iPhoned.nl, maar Android vind ik een prettig besturingssysteem.”

Je bent al lang telefoonfanaat, hoe dat zo?

“Vroeger kon je met een telefoon bellen en een keer een smsje sturen. Toen kwam het mobiele internet via KPN iMode. Ik had het nooit, want ik was nog jong en het was veel te duur. Tegenwoordig is een smartphone een mini-computer. Je luistert muziek, je kijkt films: voor alles is een app. Het is één van de meest gebruikte technologische apparaten ter wereld.”

Was je altijd al zo dol op tech?

“Ik ben wel altijd nerd geweest ja. Ik kreeg m’n eerste telefoon van m’n opa en oma, een prepaidpakket bij de Blokker met een Siemens C35 die een scherm had met vier grijstinten en een 3D-doolhofspel. Daarna ging het snel en had ik de ene na de andere telefoon: dan weer via een actie bij de Veronica-gids, dan weer een aanbieding bij de Albert Heijn met de eerste klaptelefoon van Samsung met twee schermen (eentje op de buitenkant, eentje binnen).” 

Heb je nooit een iPhone gehad?

“Jawel, ik heb voor 449 euro een keer een iPhone 2G gekocht met 8GB opslag, gejailbreakt en wel. Na drie dagen wist ik het zeker, ik moest en zou een 16GB-variant kopen, want dit was het 100%. 8GB’er verkocht, maar nog niet die 16GB-variant. Toen zag ik een inkoopactie voor de Motorola Milestone. Het was de eerste smartphone met Android 2.1 en een fysiek toetsenbord wat kon uitschuiven. Die kocht ik en ik ben nooit meer weggegaan uit Androidland.”

Wat zijn de meestgebruikte apps op je telefoon?

“WhatsApp staat op 1. Het is gewoon heel makkelijk en veel van mijn contactpersonen communiceren daarmee. Ik kijk daarnaast veel streamingdiensten zoals Netflix en daarnaast gebruik ik veel nerdy apps waarmee je muziek kunt streamen van YouTube zonder Premium-abonnement.”

Is er een app die je ultieme favoriet is?

“Dropbox. Lekker alles syncen via de cloud qua APK’s, muziek en documenten. Ook foto’s en video’s die zo direct op de laptop staan: handig!”

Wat voor telefoon heb je?

“Ik heb nu een OnePlus 7T Pro. Ik vind de snelheid van het apparaat goed. Net als concurrenten heeft OnePlus mooie hardware, maar de software is zo weinig aangepast. Je hebt geen zware schil die nog op Android is gebouwd en je kunt het daardoor zelf aanpassen zoals je wil met icoontjes, slidertjes, kleuren. Ik vind het ook belangrijk dat het updatebeleid goed is. Samsung komt nu pas met Android 10, ik heb het al vier maanden op mijn OnePlus.”

Telefoons lijken tegenwoordig erg op elkaar, wat vind je daarvan?

“Telefoons worden wel saai, ja. Bij fabrikanten die grote innovatieve dingen moeten doen zie je dat: nou, de schermen worden groter. Het is niet zo boeiend. Het kabbelt een beetje voort en je hebt niet meer die hele grote veranderingen die je vroeger wel had, zoals met een Android-introductie en multitouch. Maar smartphones vind ik nog steeds vet.”  

Welke innovatie zou je graag zien in een telefoon?

“Ik zou willen dat elke smartphone wordt uitgerust met een RGB-notificatieledje. Die kan in verschillende kleuren knipperen. Zo kun je makkelijk zien van wie of wat je een notificatie hebt. Onbegrijpelijk dat zoiets prachtigs, wat twee dollar kost, bijna nergens meer te vinden is op telefoons. En accu’s moeten echt beter. In de toekomst zie ik wel dat accu’s qua capaciteit een week mee kunnen of dat ze automatisch opladen door bewegingsenergie. Het zal straks allemaal moderner, hipper en sneller worden met 5G en een scherm dat uitgevouwen kan worden.”

Ja, denk je dat we over vijf jaar allemaal een vouwtelefoon hebben?

“Er zit wel potentie in dat het groter wordt, die vouwtelefoon, maar ze zijn nu nog erg prijzig. Ik denk niet dat we over vijf jaar al allemaal een vouwtelefoon hebben, maar er komen wel veel telefoons met een vouwbaar element en die zullen ook beter betaalbaar zijn.”

Waarom heb je specifiek gekozen voor Androidplanet?

“Hiervoor heb ik bij Belsimpel gewerkt op kantoor. Ik was teamleider van het Category Management Productenteam. Wij zetten alle producten op de website live, dus alle smartphones en de accessoires. En we maakten productfilmpjes. We waren bij de grote launches aanwezig en bezochten (inter)nationale events. Ik zorgde enerzijds voor de aansturing van mijn team, maar werkte ook zelf mee. Belsimpel was een heel grote organisatie, zo’n 500/600 man. Het was geweldig, maar ik miste het schrijven. In een ver, ver verleden was ik editor en ik miste een stuk in het overbrengen van die nerd die in me zit. Nu kan ik echt nieuwtjes schrijven die ik interessant vind, of reviews van acht pagina’s lang. Die ruimte hebben is toch wel weer heel tof en heerlijk naar Mobile World Congress, IFA, meer contact met fabrikanten enzo: that’s what I love.”

Hoe ben je in eerste instantie in het schrijven over telefoons gerold?

“Nou, ik was toen ik ergens in de 20 was inmiddels tientallen smartphones en heel veel topicstarts op Tweakers verder, toen ik een keer gecontacteerd werd door PR-bureau van HTC. Of ik een toestel wilde testen (HTC One X+) en of ze m’n foto en quote mochten gebruiken in reclames en winkels. Toen hing ik met m’n kop in alle PhoneHouses. Uiteindelijk ben ik mede daardoor stage gaan lopen bij Androidworld en daar gaan werken voor 3,5 jaar tot Belsimpel me vroeg bij ze te komen werken in Groningen.”

Wat vind je van vrouwen in tech, zou er een quotum moeten komen?

“Nou, het moet ook weer niet zo vastgelegd worden, want dan ga je mensen aannemen om een bepaald quotum te halen. Wat mij betreft gaat het om kennis en kunde. Bovendien heeft het ook met vraag en aanbod te maken. Als ik een vacature heb, dan reageren er niet zoveel vrouwen. Maar ook als die wel zouden reageren, dan zou ik niet verplicht een vrouw aannemen omdat we die nu niet hebben. Al zou ik persoonlijk wel meer diversiteit willen hebben.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.