Soms laat ik een appje even ‘ongelezen’, of wacht ik nog even met reageren op Whatsapp. Dan laat ik het nog een paar uur liggen. Die paar uur worden soms een paar dagen en dan spreek ik die persoon wel weer eens gewoon ‘live’. En soms zit je op steenworp afstand van elkaar en stuur je elkaar flauwe appjes over en weer. Herkenbaar? Hoe snel reageer jij op een appje?

Whatsapp is toch eigenlijk wel het ‘snelste’ medium wat we hebben om met elkaar te communiceren

Stuur je een appje, dan verwacht je ook dat je snel antwoord krijgt. Ik stond laatst in de winkel naast een aantal tieners die chips aan het uitzoeken waren en die aan hun vrienden stonden te appen wat ze hadden uitgezocht en of ze het daarmee eens waren. Die verwachtten niet alleen snel antwoord, ze kregen het ook.

Maar snel reageren is niet altijd mogelijk

Soms zit je in vergadering: lees je de app wel, maar kan je even niet direct reageren. Of ben je een middag offline. Of is het gewoon ’s avonds laat. Ik vind persoonlijk dat je ook niet altijd ‘on’ hoeft te zijn en direct hoeft te reageren.

Maar toch: stuur je een appje aan een bedrijf, dan verwacht je ook snel antwoord. Wellicht niet direct, maar zeker binnen een uur moet een bedrijf gereageerd hebben. En anders geven de meeste mensen het al op. Whatsapp is voor de snelle reacties. Als het antwoord wel even mag duren, dan stuur je wel een mail.

Zeker in een groepsapp heb ik wel eens de neiging om niet te reageren. Gewoon omdat iedereen dat al heeft gedaan. Niet alleen als het gaat om grappige dingen, maar ook als iemand bijvoorbeeld in een groepsapp deelt dat haar moeder geopereerd is, dat dat goed is gegaan en dat alle andere groepsleden dan melden ‘fijn’, sterkte’. En dat ik dan niets origineels te zeggen heb en dan dus maar niets zeg. (En dan een dag later belangstellend vraag hoe het gegaan is…).

En meestal baal ik van mezelf als ik lang wacht met appen

Zelf vind ik het ook fijn om snel een berichtje terug te hebben of een reactie op een foto die ik deelde. Dus waarom zou ik dat ook niet bij anderen doen? Ook al is dat een paar uur (of een paar dagen) later?

Dus zullen we gewoon afspreken dat we op Whatsapp niet gaan ‘ghosten’

Maar gewoon altijd even reageren. En als het kan snel. Desnoods alleen met een emoji. En beter laat dan nooit. Een appje is altijd goed.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.