Hadden jullie vroeger een autotelefoon? Het was geen huistelefoon, maar hij zat wel aan een draad. Later kwam de mobiele telefoon die praktisch een koffer was en inmiddels draait het vooral om de schermen. Er is heel wat gebeurd in de ontwikkeling van mobiele telefoons, maar ook van hun netwerken. Hoe zijn we zo bij dat 5G-netwerk terechtgekomen?
Wist je dat in 1980 de eerste autotelefoon een feit was in Nederland? Belangrijker is echter 1994, het jaar waarin het eerste gsm-netwerk de lucht in ging. Spannend, want hierdoor kon je ook buiten Nederland bellen. Het gsm-netwerk is trouwens iets anders dan 1G. 1G is het analoge netwerk, 2G is het gsm-netwerk. Daarna kwam er een 2,5G-netwerk, dat ook wel bekend is als gprs. Hiermee kon mobiele data worden verstuurd tot 20 kbps.
Edge
Er volgde daarna een netwerk dat qua naam wat afwijkend is, maar je wel nu nog steeds tegenkomt als je bijvoorbeeld op een afgelegen plek bent: Edge. Als je zo’n klein E’tje bij je netwerkbalkjes ziet staan, dan weet je dat het zover is. Je wordt teruggegooid op Edge, dat tot 60 kbps kon (al kon dit worden uitgebreid tot 1,3 Mbps).
We gaan nu richting wat meer bekend territorium, want 3G (UMTS) kon tot 2 Mbps. De grootste innovatie toen was HSDPA, een soort 3,5G waarmee je ineens tot 14 Mbps kon halen aan snelheid en HSDPA+ met een max van 84,4 Mbps. Wow! Toen volgde LTE, dat helemaal een sprong voorwaarts was: het netwerk kon namelijk tot 326 Mbps aan. De ‘advanced’ versie van LTE wordt 4G genoemd en gaat tot 3Gbps.
Fascinerend dat die ontwikkeling van ‘G’ zo hard is gegroeid in een relatief korte tijd, toch? En nu staat alweer 5G voor de deur. Hoewel dat vooral draait om een stevigere verbinding in plaats van een snelle. Snelheid is ook belangrijk, maar de verbinding moet vooral goed aanwezig zijn en blijven. Zo staan onze smarthome-producten, maar straks ook onze zelfrijdende auto’s, constant met elkaar in verbinding voor ons comfort en onze veiligheid.
Niet iedereen blij met 5G
Hoewel de netwerken vooral gemeen hebben dat we ze volop gebruiken op onze mobiele telefoons, hebben ze nog een overeenkomst: op alle netwerken is veel kritiek geweest. Er zijn mensen die niet geconfronteerd wensen te worden met de straling die van deze netwerken komt. Iets waar voornamelijk toen 4G kwam over werd geklaagd, en wat nu met het 5G-netwerk mede door social media enorm wordt versterkt.
Activisten hebben het niet per se verkeerd: het is inderdaad nog onbekend wat de langetermijneffecten van 5G zijn. Aan de andere kant meent de overheid dat er geen reden voor zorgen is. De nieuwe technologie is inmiddels aanzienlijk veel getest, zodoende dat het al wordt uitgerold. Voordat we er echter met zijn allen volop de vruchten van plukken, dat kan nog wel een jaar duren.