leaf fitness tracker

De downward wat? – De beste yoga-apps voor beginners

Yoga is al jaren een enorme trend: het maakt je ontspannen, versterkt je lichamelijke conditie en het vermindert stress. Maar, wat als je juist gestrest wordt van het idee dat je naar yoga moet? In zo’n zaal met onbekenden je lichaam in rare posities vouwen, om vervolgens lang niet het niveau te kunnen halen van die meer ervaren yogi… Dan doe je het gewoon thuis met één van deze geweldige yoga-apps voor beginners.

Yoga – Track Yoga (Android en iOS: gratis)

Yoga – Track Yoga klinkt alsof je er alleen in kunt bijhouden hoe vaak je yoga’t of welke bewegingen je doet, maar dat is niet waar. Je kunt aangeven welk niveau je bent (beginner-gemiddeld-ervaren). Vervolgens krijg je een introductieklasje van 11 minuten, waarin je onder andere de pose Mountain, Standing Backward Bend en de Downward Dog doet. Vervolgens zie je een man het voordoen, terwijl een rustgevende vrouwenstem met meditatiemuziek instructies geeft. De meeste poses zijn makkelijk – Mountain is gewoon rechtop staan – maar de Downward Dog is er eentje die je mogelijk niet direct zo recht doet als de bedoeling is.

Moeilijk? Nee (op de Downward Dog na).
Rustgevend? Ja.
Voordeel: Gratis te downloaden, videocontent is goed.
Nadeel: Het is niet gratis na die introductiecursus van een paar filmpjes. Nu zou je die mogelijk een aantal keer kunnen doen. Hiermee verdien je mogelijk genoeg Kriya-punten om een programma aan te schaffen, maar deze app blijft toch enorm aandringen op een abonnement dat 22,25 euro per jaar kost.

Daily Yoga (Android en iOS: gratis)

Daily Yoga is alleen in de Google Play Store al meer dan een miljoen keer gedownload, dus dat belooft wat. Ook in deze game kun je aangeven wat je niveau is, voordat je aan het sporten slaat. Wat echter raar is, is dat zodra je op het beginnersprogramma van 12 dagen drukt, je deze weer apart moet downloaden. De app stuurt je weer terug naar de store om daar de ‘Yoga Breathing For Beginners’ te laten downloaden. Heb je dat eenmaal gedaan, dan kun je met die eerste les beginnen. Ook hier zie je een man voor een witte achtergrond yoga’en, terwijl een rustgevende vrouwenstem vertelt wat je moet doen. Een nadeel van Daily Yoga vergeleken met Track Yoga is dat je niet van tevoren kunt bekijken welke bewegingen je moet uitvoeren en hoe ze heten. Bovendien begint deze app wel heel erg langzaam met alleen maar zitten en ademhalen, met enkele simpele armbewegingen. Aan de andere kant biedt deze app direct 10 sessies voor beginners, plus nog 7 sessies voor als je menstrueert.

Moeilijk? Nee, misschien zelfs iets te makkelijk.
Rustgevend? Ja.
Voordeel: Gratis te downloaden, ziet er zeer professioneel uit.
Nadeel: ook deze app heeft een premium abonnement (29,99 dollar per jaar) en je moet apart nog je sessies downloaden.

Yoga.com (iOS: 3,99 euro en Android: gratis)

Waar je bij de bovenstaande apps genoodzaakt bent een profiel aan te maken, kun je van Yoga.com direct gebruikmaken. Ditmaal zien we een vrouw die in een industriële ruimte de poses voordoet, met wederom een stem die je onder meditatiemuziek vertelt wat je moet doen. Echter krijg je hierin minder tips en tricks, en hangt het van de pose af of het een vrouwenstem of een mannenstem is die je zegt wat je moet doen. Dat is wat storend, maar je kunt het uitzetten. Het is ook mogelijk om de muziek te veranderen. Het programma is wel heel compleet: je krijgt meteen 45 minuten om te yoga’en.

MobileMobile

Moeilijk? Nee, eigenlijk precies goed.
Rustgevend? Niet echt, die afwisselende en net iets te harde stemmen leiden af.
Voordeel: Zeer veel programma’s tot je beschikking en gratis.
Nadeel: Ook deze app geeft je niet meteen alle mogelijkheden, maar het kost slechts 1,25 euro om alle content te unlocken.

Pocket Yoga (iOS en Android: ongeveer 3 euro)

Pocket Yoga biedt alleen maar animaties, dus je kunt er geen HD-filmpjes kijken zoals in de bovenstaande apps. Een rustgevende stem spreekt in de programma’s de afbeeldingen aan elkaar, zodat je niet per se de hele tijd op je scherm hoeft te kijken. En ook in deze app kies je zelf welke muziek je eronder wilt horen. Er is al betaald, dus je krijgt niet steeds te maken met gesloten gedeeltes, wat een groot voordeel is. Je kunt zelfs omgevingen aanpassen, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om je eigen omgeving: die moet ook rustig zijn.

Moeilijk? Precies goed.
Rustgevend? Ja.
Voordeel: Je betaalt een keer een bedrag en kunt dan los.
Nadeel: Geen video’s van echte mensen, maar animaties.

Yoga Studio (alleen iOS: 3,99 euro)

Yoga Studio heeft de beste filmpjes van alle apps in dit artikel, maar is alleen op iOS beschikbaar en kost direct al 3,99 euro. Wat Yoga Studio echter meerwaarde geeft, is dat je je eigen video kunt samenstellen door de bibliotheek uit de app te gebruiken. Je kunt daarnaast je trainingen inroosteren, zodat ze opkomen in je agenda en je dus helemaal geen excuus meer hebt om dat momentje voor jezelf verstek te laten gaan. Het enige nadeel aan Yoga Studio is dat de vertelstem niet zo rustgevend klinkt, maar meer als een Amerikaanse tiener.

Moeilijk? Precies goed.
Rustgevend? Ook deze stem gooit roet in het eten.
Voordeel: Je betaalt eerst en hebt dan toegang tot alles.
Nadeel: De stem is wat irritant en het is alleen op iOS beschikbaar.

Er zijn honderden apps beschikbaar om yoga te doen, waaronder zelfs yoga voor kinderen, hardlopers, mensen in het vliegtuig en lachyoga. Maar, zoals hierboven beschreven zijn de overeenkomsten tussen de meeste gangbare yoga-apps vrij groot en kunnen we tot de conclusie komen dat je echt niet per se je huis uit hoeft om de eerste stappen te zetten in de wereld van yoga. Zijn er apps die jij aan dit rijtje wilt toevoegen? Laat ze achter in de reacties!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.