Dat keurmerk voor waterdichtheid is niet alles

Anke was vorige week live aanwezig toen de nieuwe telefoon van OnePlus werd aangekondigd. Er werd gesproken over fantastische camera’s, een geweldig scherm en een uitschuifbare selfiecamera en dat was heel tof. Maar er werd ook ergens niet zo heel veel nadruk op gelegd: de waterdichtheid (ook wel: IP Rating). Hoe zit dat?

OnePlus plaatste op social media een filmpje waarin de nieuwe OnePlus 7 Pro in een emmer water wordt gegooid, om zo te ‘bewijzen’ dat de telefoon wel degelijk tegen een flinke spat water kan. Let op, het gaat dan om gewoon drinkwater. Zeewater kan al een heel ander effect op een telefoon hebben, omdat het zout de materialen aanzienlijk kan aantasten.

Geen officieel keurmerk

De reden dat OnePlus dit filmpje online zette, was dat er geen officieel waterdichtheidskeurmerk op het toestel zit. Dat betekent dus dat OnePlus geen geld heeft betaald aan tests en een uiteindelijk certificaat dat ‘bewijst’ dat de telefoon waterdicht is. Zo’n waterdichtheidskeurmerk heet een IP Rating en die heeft ook altijd een nummer, want dat nummer zegt iets over de mate waarin hij getest en waterdicht genoeg bevonden wordt. Met het ene apparaat moet je immers kunnen diepzeeduiken, en op het andere hoeft alleen een keer een spat water te kunnen vallen.

Hoe grondiger zo’n apparaat moet worden getest, hoe duurder de test is. En die kosten worden natuurlijk uiteindelijk doorberekend in de toestelprijs. Dus, zo stelde OnePlus: wij gaan dat allemaal niet doen, je kunt hier aan deze plons zien dat het toestel tegen water kan en we gaan je niet extra laten betalen voor zo’n IP Rating. Dat is natuurlijk erg stoere praat, maar het bedrijf heeft wel een punt.

Extra garantie?

Je zou denken dat een IP Rating namelijk ook extra garantie biedt. Als zo’n rating immers beloofd dat het apparaat een regenbui overleefd, dan mag je dat ook verwachten, toch? Ja en nee. Je mag dat verwachten, maar je mag er vervolgens eigenlijk nooit iets van verwachten als het gaat om garantie. Waarschijnlijk lees jij ze niet als je je nieuwe telefoon in gebruik neemt (ik ook niet, hoor), maar in de kleine lettertjes van menig nieuwe smartphone staat het: er wordt geen garantie gegeven op waterschade.

Dus ja, dan kun je meer betalen voor een IP Rating, maar uiteindelijk heb je er in het geval van schade dus niets aan. Een IP Rating kan echter wel betekenen dat de schade minder snel zal voorkomen, juist omdat de telefoon zeer goed is getest. Feit blijft echter dat je zowel bij OnePlus als Huawei of Apple gewoon met lege handen staat, op het moment dat je telefoon die duik in het afwaswater toch niet ongeschonden doorkomt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.