Spotmini

Daar gaat de vaat: de beste vaatwassers

TechGirl Jenny had heel vaak ruzie met haar broer. Ze schelen 6 jaar en waren altijd aan het bekvechten. Vooral op zaterdag tijdens de lunch, wanneer ze moesten uitmaken wie er moest afwassen. Totdat er een vaatwasser in hun leven kwam. Waarschijnlijk hielp het ook wel dat ze nou eenmaal ouder werden en minder hadden om over te ruziën, maar het was een geschenk uit de hemel. Inmiddels is er veel gebeurd in de wereld, maar geldt dat ook voor vaatwassers? Jenny dook erin en zet de beste vaatwassers op een rij.

Als je naar een laptop zoekt, dan weet je wel ongeveer waar je naar moet kijken: is hij niet te groot of te klein, heeft hij een lange accuduur en hoe zit het met het geheugen? Maar die vragen gaan niet allemaal op bij het aanschaffen van een vaatwasser. Daarbij is bijvoorbeeld belangrijk hoeveel bordjes je erin kwijt kunt en of het een zuinig apparaat is. Sommige mensen vinden het ook belangrijk dat een vaatwasser stil is. En natuurlijk is er ook nog de ruimte: hoe groot mag deze afwashulp zijn?

Energiezuinige vaatwassers

Hoewel er veel vrijstaande vaatwassers zijn, durf ik te schatten dat de meeste mensen wel een inbouwexemplaar hebben. Wil je een zuinig apparaat, dan moet je kijken naar het A+++ label, maar houd er rekening mee dat het apparaat dan waarschijnlijk ook meer kost. 

Bosch en Miele zijn net als bij de stofzuigers en wasautomaten toch wel de topmerken. Dat is al honderd jaar zo, en dat verandert niet zo snel. Zo is een Bosch lekker stil en daar maakte het een paar jaar geleden ook volop reclame mee. Ook heeft Bosch veel vaatwassers die energiezuinig zijn, zoals de SMV68PX01N. Daar mogen vaatwassermakers nog wel eens iets aan doen trouwens, die namen van die apparaten!

MobileMobile

Als je liever een goedkope vaatwasser aanschaft, dan is een Inventum een goede koop. Vaak kun je in die apparaat een eco-stand gebruiken en de tijd zo instellen dat er in de daluren wordt gewassen, mocht je energiecontract op basis van die uren zijn. Voor ongeveer 300 euro heb je al een prima Inventum.

Miele

Wil je juist helemaal los, dan raad ik een Miele aan. Ze zijn wat duurder, maar komen vaak met apps en handige snufjes. Hier bij TechGirl zijn we nog steeds aan het vergaderen over waarom je het zou willen weten, maar er bestaan Mieles waarbij je via een app kunt zien hoe ver je vaatwasser is. Ben je trouwens vooral gefascineerd door vaatwassers die de programmatijd op de vloer projecteren, dan kun je gaan voor een Siemens. 

Kijk ook online naar reviews: heeft een apparaat veel reviews, wat schrijven mensen zoal? En kijk vooral naar je portemonnee. Je hebt vaatwassers van een paar honderd euro, maar je kunt al heel snel richting 700 en zelfs 1000 euro gaan. Het is trouwens ook mogelijk om dit soort witgoed te huren, mocht je bijvoorbeeld vaak verhuizen of om een andere reden op zoek zijn naar een tijdelijke oplossing.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.