Compacte drone getest: DJI Mavic Pro

Dr. Techgirl heeft vorig jaar al eens een vergelijking gemaakt tussen de DJI Mavic en GoPro drones, maar afgelopen weekend kreeg ik de kans om de DJI Mavic Pro eens uitgebreid te testen. En ik moet toegeven, dit is toch wel leuk speelgoed waar je hele mooie filmpjes mee kan maken.

Waar en wanneer ga je vliegen?

First things first, een spot vinden waar je in Nederland met je drone mag vliegen kan wel even tijd kosten. Vliegen boven steden en in de buurt van vliegvelden is verboden en ook boven natuurgebieden moet je richtlijnen opvolgen, zodat je bijvoorbeeld geen nestelende vogels stoort. Voor je op pad gaat is het dus slim om te bedenken waar je heengaat en welke regels daar gelden. Wij besloten om naar Naarden-vesting te gaan. Dit is een klein plaatsje, waar je van net buiten de stad hele mooie beelden kunt maken, en waar je ten tijde van het schrijven van dit artikel ook mag vliegen. En niet geheel onbelangrijk, de vorm van het plaatsje komt extra mooi uit door de beelden van bovenaf.

De volgende vraag is: wanneer ga je dan? Nu is de DJI Mavic Pro niet waterdicht, dus zelfs als jij heel graag in de regen buiten staat, zal je drone dat minder prettig vinden. Als je graag mooi beeldmateriaal schiet kun je zelfs beter wachten tot de zon zich laat zien. Want een grijs wolkendek, blijft ook op film vooral heel grijs. Het handige aan de DJI Mavic Pro is dat hij zo compact is dat je hem gemakkelijk mee kunt nemen, dus als de zon zich ineens laat zien, kun je er spontaan op uit trekken!

Vliegen heb je zo onder de knie

Om de drone vliegklaar te maken hoef je eigenlijk alleen de armen uit te klappen, je telefoon in de controller te bevestigen en de controller en het toestel aan te zetten. En daarna kan een kind de was doen. Opstijgen en landen kan zowel handmatig als automatisch. En zelfs ik, een totale leek met controllers, had de bewegingen van de DJI Mavic Pro al gauw onder controle. De batterijen gaan redelijk lang mee; je kunt ongeveer 25 min vliegen per batterij. Ik werd wel een beetje zenuwachtig van de piep die aangaf dat de batterij nog 5 minuten meeging. Die hield ook niet meer op tot de drone weer aan de grond stond.

Het beeldmateriaal van de DJI Mavic Pro

De DJI Mavic Pro kan filmen in 4K resolutie bij 30 frames per seconde en foto’s kunnen gemaakt worden met 12 megapixels. Via de DJI Go app kun je de ISO-waarde, belichtingscompensatie, kleurprofiel en witbalans vervolgens nog wijzigen. Je moet vooral niet vergeten om tijdens het filmen scherp te stellen: dit gebeurt namelijk niet automatisch. Iets lastiger vond ik het om de camera vloeiend te laten bewegen. Daardoor was het filmpje soms wat schokkerig, maar ik denk dat dat gewoon nog wat meer oefening vergt.

Er zitten tal van intelligente vliegfuncties op de DJI Mavic Pro. Zo kan hij met ActiveTrack een object of persoon blijven volgen. En met de Point of Interest modus kun je automatisch om een onderwerp heen cirkelen. En voor de filmers onder ons komt de Tripod modus goed van pas. De drone reageert dan minder gevoelig en is ideaal voor cinematische shots.

Ik vond het vooral erg leuk om eens met een drone te spelen, maar was ook heel verrast door de kwaliteit van de compacte DJI Mavic Pro. Hij hangt stabiel in de lucht, is gemakkelijk in gebruik en het beeldmateriaal is super. Ben je nu benieuwd naar de beelden die we van Naarden hebben kunnen maken? Bekijk dan het filmpje boven dit artikel (editing door Stefan Roks).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.