Baas op Facebook

Column: Als je je baas op Facebook hebt

Of je hem of haar nou je baas, leidinggevende, manager, lijnmanager of gewoon collega noemt, dat maakt niet uit,want de relatie blijft hetzelfde. Je baas is de persoon die verantwoordelijk voor je is, maar waar jij ook een verantwoordelijkheid naartoe hebt. Niet voor niets worden mensen zenuwachtig voordat ze hun beoordelingsgesprek hebben, en doen ze extra hun best in hun proeftijd: je wil dat je baas heel erg tevreden over je is, en dat jullie een sterke, zakelijke relatie hebben. Maar, wat nu als je baas je toevoegt op social media? Je baas op Facebook, is dat gevaarlijk?

Voordat ik mijn verhaal hierover verder uiteenzet, is het handig om iets van mij te weten: overdag ben ik management assistent in een grote multinational, en ’s avonds ben ik game- en techjournalist die er ook nog enkele persoonlijke blogs op na houdt. Nu zijn mijn persoonlijke blogs niet makkelijk te vinden, maar dat ik in de avonduren hele andere avonturen beleef (oke, dat klinkt iets te Jambers) daar kun je bijna niet omheen als je mij op social media volgt. Hoewel mijn dagelijkse beroep management assistant is, ben ik net zo hard journalist. Dat is mijn passie en dat zal altijd zo zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat ik mijn “overdag”-beroep daardoor niet goed kan uitvoeren, of dat ik er geen plezier in heb. Helaas kom ik hierdoor wat schizofreen over op mensen , alsof ik overdag een ander mens ben dan ’s avonds. Zowel op recruiters die me in een hokje willen plaatsen (terwijl ik voor beide beroepen mijn papiertje heb) als op mensen om me heen die niet kunnen begrijpen dat er meerdere dingen kunnen zijn die je graag doet. Mensen hebben er moeite mee. Ik niet: ik ben overdag net zo’n grote geek. Ik heb het er alleen niet de hele tijd over, omdat dat in een corporate omgeving niet past en er geen tijd voor is in mijn werk.

Je baas op Facebook kan positief uitpakken

Je weet nu de achtergrond, dus laten we verder gaan. Een jaar geleden ben ik naar Londen gegaan voor een executive assistant cursus. Op die cursus kwam natuurlijk ook de relatie met onze managers ter sprake en één van de dames gaf aan dat zij en haar manager eigenlijk praktisch vrienden waren naast de werkvloer. Ze hadden elkaar dan ook op social media, en dat vond ze soms wel ingewikkeld, maar over het algemeen was de relatie tussen die twee heel erg goed. Destijds werkte ik voor een ander bedrijf, waar het toevoegen op social media zeer onwaarschijnlijk was. Inmiddels zit ik een aantal maanden bij dit nieuwe bedrijf en is dat toch net even anders. Misschien komt het ook omdat ik nu met Nederlanders werk.

Enkele weken geleden heeft mijn baas me toegevoegd op Facebook. Eigenlijk was het een beetje als grapje, omdat ik iets vertelde over mijn hiphop dansgroep en onze uitvoering dat weekend, maar ik ga zijn vriendverzoek natuurlijk niet afwijzen. Nu mag ik mijn manager erg graag en heb ik er in principe geen problemen mee hem op Facebook te hebben, maar er zijn wel dingen om rekening mee te houden:

  1. Wat nou als ik geen vrienden met hem had willen zijn? Dat was in mijn geval gelukkig niet zo, maar je zal er maar anders instaan… Je kunt hem moeilijk weigeren, want dat zou jullie relatie negatief kunnen beïnvloeden.
  2. Ik vind het prima om zijn vriend te zijn op Facebook. Het kan onze relatie immers ook versterken en het is in mijn geval heel onschuldig; ik zet immers geen foto’s van al die SM-feesten waar ik in het weekend heenga op Facebook. (dat was dus een grapje hè? 😉 )
  3. Voor ik op “vriendschapsverzoek accepteren” klik, ga ik toch even door mijn Facebook heen: wat voor idioterie staat er allemaal op? Nu ben ik gelukkig geen feestbeest maar meer een huismus, waardoor ik niet elke week op een foto sta met dronken harses of een glas wijn. Maar, dat betekent natuurlijk niet automatisch dat ik heel goed overkom op mijn Facebook. Heb ik er niet allemaal sterke meningen over dingen opstaan? Rare selfies?
  4. Uiteindelijk heb ik volgens mij twee foto’s van mijn Facebook gehaald, die op zich niet schokkend waren (ik heb mijn vader ook op Facebook), maar waarvan ik in het algemeen dacht: deze is eigenlijk niet nodig. Ik was in mijn queeste wel verrast over hoeveel er eigenlijk op zo’n profiel staat, na zoveel jaren social mediagebruik.
  5. Toen was ik het eigenlijk wel zat, en dacht ik: dit is wie ik ben, als hij mijn vriend wil zijn op Facebook, dan mag hij me daar niet op afrekenen. Nu is dat natuurlijk een onzinnige gedachte, want als hij ziet dat ik steeds tijdens werktijd of midden in de nacht aan het posten bent, dan zal hij me daar ongetwijfeld wel op gaan afrekenen, maar qua inhoud heb ik voor mezelf besloten: dit is wie ik ben en als hij me daarom wil ontslaan (ik denk graag in uitersten), dan is dat maar zo.

Het vervelendste van het alles vond ik wel dat toen ik hem had toegevoegd, hij bijna niks op zijn profiel had staan. Nu is dat natuurlijk helemaal aan hem, en zelfs wel verstandig, maar ik dacht ik wel: verdorie, nu heb ik allemaal dingen onthuld, en dan heb ik helemaal geen chantagemateriaal! Maar, nu ik enkele weken verder ben, ben ik er ook al veel minder mee bezig dat hij mijn Facebook kan zien. Hij heeft me zelfs op Instagram. Het is ook niet zo dat hij me nou elke keer gaat plagen met wat ik erop zet, of er überhaupt iets over zegt. Ik denk dat hij sowieso minder op social media kijkt (hij heeft wel wat beters te doen), en ik denk dat hij – ook toen hij me aannam – wel wist dat ik niet de standaard management assistente ben. Ik verzwijg dingen niet op mijn cv en Google liegt daar al helemaal niet over natuurlijk!

Meer impact dan je denkt

Toch was ik verrast over hoe het meer impact op me had dan ik had verwacht. Hoewel ik dus mijn vader al op Facebook heb, waardoor ik sowieso probeer mijn soms ietwat ongenuanceerde mening voor me te houden, is het wel zo dat ik door de toevoeging van mijn baas ook over andere dingen wat beter nadenk. En hoewel dat heel restrictief klinkt, vind ik het eigenlijk wel goed. Je hoeft niet alles op social media te zetten. Niet iedereen zit te wachten op je mening of die ene selfie. Dus uiteindelijk ben ik alleen maar blij dat we elkaar op social media hebben, hoewel hij van mij wel wat meer mag posten 😉 . Ik kan me voorstellen dat als je baas op Facebook (of tijdens werk) steeds opmerkingen over je Facebook maakt, het wel anders wordt, maar over het algemeen zijn wij tot op heden in stilte vrienden, en dat is prima zo. Ook als hij wel zou reageren, dan zou ik dat wel top vinden hoor, tenzij het heel negatief was natuurlijk.

Sowieso heb ik er nooit negatief tegenover gestaan om collega’s toe te voegen op social media, want ik vind het leuk om te zien wat mensen om me heen doen. Plus, ik kan heel goed het verschil maken tussen collega X thuis en collega X op het werk, juist omdat ik ook steeds tegen die vooroordelen aanloop. Zolang je op het werk je best doet en mensen tevreden over je zijn, en je maar een toffe collega bent, dan maakt het toch niet uit dat je op je 28ste thuis een hele stapel Disney Tsum Tsum-knuffels hebt, waarvan je graag foto’s op je Instagram plaatst? Het zal natuurlijk anders zijn als je een enorme racist bent of allerlei aanstootgevende dingen over je werk zegt, want dat kan natuurlijk wel degelijk invloed hebben op je baan.

En denk aan die jongen die laatst geen stage kreeg, omdat hij via een social media-check van zijn aanstaande en zeer christelijke werkgever op mannen bleek te vallen; het kan uiteindelijk allemaal invloed hebben (hoewel het gedrag van dat bedrijf gelukkig keihard is afgestraft). Mijn uitlatingen op social media zijn echter niet van zo’n aard dat ik verwacht dat mensen hier heel veel aanstoot aan zullen nemen. Ik heb maar zelden spijt gehad van dingen die ik online zette, maar als ik me bedenk wat ik als 13-jarige zou hebben geschreven, dan ben ik wel blij dat ik pas social media heb leren kennen toen ik wat ouder was (hoewel CU2 en That’s Me natuurlijk ook vormen van social media waren).

Als ik er tot slot over nadenk of ik mijn manager zelf had toegevoegd: waarschijnlijk niet. Maar dat was dan niet uit desinteresse, puur uit het niet willen storen van zijn privé-leven. Zijn er TechGirls die hun baas op Facebook hebben, of juist dat vriendschapsverzoek lekker ‘pending’ hebben gelaten? En zou jij bijvoorbeeld uit jezelf je manager op Facebook toevoegen?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.