vrouw typt op laptop

CMS kiezen: welk CMS past bij jou?

Bij het maken van een website komt heel wat kijken. Je wil natuurlijk dat je website beheer zo eenvoudig en zo vlot mogelijk verloopt. Daarom is het heel belangrijk om vanaf het begin de juiste keuzes te maken, zo ook bij het kiezen van het CMS (ook wel Content Management Systeem genaamd). Welk CMS past nu echt het beste bij jou? TechGirl Elke geeft je enkele handige tips waar je rekening mee dient te houden.

Wat is een Content Management Systeem?

Een CMS zorgt er voor dat je de inhoud van je website eenvoudig kan beheren. Vroeger werd iedere pagina in een apart HTML bestand opgemaakt, maar CMS-systemen maken dit proces veel makkelijker. Je kan de inhoud van je website eenvoudig bewerken aan de hand van verschillende text editors, die je vaak hetzelfde gevoel en flexibiliteit geven zoals je bijvoorbeeld in Word zou werken. Ook op het gebied van URL’s nemen CMS-systemen de druk weg door mooie en cleane URL’s te voorzien die je ook helemaal SEO-friendly kan maken. In een CMS kan je ook heel eenvoudig gebruikers aanmaken en de juiste rechten toekennen voor de delen van je website die ze mogen bewerken.

Een website of een webshop

Als je het proces start om een website aan te maken, is het belangrijk om een langetermijnsvisie uit te denken. Wil je je website enkel gebruiken om bijvoorbeeld je portfolio weer te geven, dan kan je perfect voor een CMS zoals WordPress kiezen. Ben je toch van plan op langere termijn producten te verkopen via een webshop, dan kan je bijvoorbeeld voor een Shopify installatie kiezen.

Kies je systeem aan de hand van wat je al kent

Als je al ervaring hebt met bijvoorbeeld WordPress of Joomla en het voldoet aan je wensen, volstaat het meer dan om te blijven bij wat je reeds kent. Overstappen naar een ander CMS kost je namelijk steeds wat inwerkingstijd alvorens je alle stukken aan elkaar kan puzzelen. De meeste stukken zullen voor ieder CMS gelukkig wel gelijk lopen, denk hierbij aan de header, de navigatie en de footer van je website.

Een of meerdere talen

Als je je website wil aanbieden in meerdere talen, kan je best nagaan of het CMS dat je kiest voldoende ondersteuning biedt om je website te vertalen. Veel CMS-systemen zijn er al op voorzien om vertalingen door te voeren. Bij een CMS zoals WordPress is dit niet het geval en kan dit gaan aan de hand van een (betaalde) plugin zoals WPML.

Website in eigen beheer of gedeelde hosting

Eens je een CMS gekozen hebt, is het belangrijk om na te gaan of je dit CMS zelf wilt hosten of niet. Hosten van je website houdt in dat je een hostingspartij aanspreekt die je de nodige tools aanbiedt om je website live te zetten, denk hierbij aan een FTP-server en databasemanagement. Heel wat systemen houden het beheer van je website in eigen beheer. Enkele voorbeelden hiervan zijn Wixx, Squarespace, SiteManager, Shopify en WebFlow. Wens je toch alles liever in je eigen beheer en op je eigen server te laten draaien, kan je hier bijvoorbeeld kiezen voor WordPress of Joomla.

Hopelijk helpen deze tips je op weg bij het maken van de juiste website keuzes! Bij het maken van een website denk je dus best op voorhand wat je wil aanbieden en op welke manier.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.